Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Het COV is solidair met iedereen die het moeilijk heeft

Vandaag, 16 december, komt het ACV samen met het ABVV en ACLVB op straat. Onze werknemers verdienen meer op het vlak van lonen, index, energie, pensioen, ...  

Ook wanneer je in het onderwijs staat kan je vandaag solidair zijn. Want ook in het onderwijs hakken de energiecrisis en stijgende prijzen in de supermarkten er diep in. Wij spraken drie van onze leden over hoe zij de gevolgen van deze crisis voelen en zien op hun school.  

Het belang van de index 
“Op school merken we het zeker dat de prijzen stijgen en de koopkracht vermindert. De rekeningen blijven oplopen en steeds meer maanden eindigen we in het rood. Ons geld is veel sneller op en dan blijft er nog een stuk maand over dat je moet proberen te overbruggen. Daarom is de index belangrijk. Van de index word je niet rijker, maar zonder index wordt iedereen armer.” 

Bert, leraar lager onderwijs 

Noodgedwongen op zoek naar een flexijob 
“In de leraarskamer wordt er steeds vaker gesproken over de stijgende kosten en het leven dat duurder wordt. Collega’s hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen op het einde van de maand, zowel de jonge starters als de iets oudere collega’s met jonge kinderen of studerende kinderen. Sommige collega’s gaan noodgedwongen op zoek naar een flexijob.”  

“Wij hebben een goed loon, maar vanzelfsprekende dingen zoals de hobby’s van de kinderen betalen of de auto voltanken, zorgen soms al voor moeilijkheden. Als er ’s avonds nog een vergadering gepland staat blijven leraren wat langer op school in plaats van nog even met de auto naar huis te gaan en dan terug te komen. Daarom is actie nodig. Zodat ons personeel ook kan leven en werken zonder die zorgen.” 

Katrien, kleuteronderwijzer 

Signalen van verdoken armoede komen bovendrijven 
“Ik zie steeds meer signalen van verdoken armoede naar boven komen op school. Ouders doen hun best om hun kinderen buiten de problematiek te houden en stappen sneller rechtstreeks naar mij. Vragen rond uitstel komen vaker voor. Wanneer er een uitstapje van 10 euro op de planning staat, kloppen ouders bij mij aan met de vraag of ze deze kunnen afbetalen aan 1 euro per week. Dan kunnen jammer genoeg nog niet alle kinderen mee op uitstap. Sommige ouders houden op die dag bewust hun kind thuis omdat ze het niet kunnen betalen.” 

“Een andere manier waarop we het merken is aan de gezondheid van leerlingen. Ouders komen hun ziek kind wel van school halen maar gaan niet naar de dokter. De nodige medicatie kopen, voor bijvoorbeeld een oogontsteking of huidaandoening, stellen ze zo lang mogelijk uit. We zien steeds meer kinderen die slechte tanden hebben omdat een bezoek aan de tandarts gewoon een extra kost is. In de brooddozen merken we het minder snel. Ik heb al ouders horen zeggen dat ze die dag nog niets hebben gegeten zodat hun kinderen de laatste boterhammen mee naar school kunnen nemen. Die kinderen hebben dan ook alles in hun brooddoos, maar hun mama niet.” 

“Als directeur passeren alle rekeningen langs mij, ook die van de stijgende energiekosten. Ik probeer daarom bewuster te verbruiken en kijk ook wekelijks hoe het verbruik was van de afgelopen dagen. Ik hoop dat het mogelijk blijft om dit met mijn werkingsbudget vol te houden. Ik vind het heel belangrijk dat de kinderen geen koud hebben. Want als je het koud hebt, kan je geen les volgen en kan een leraar ook niet met de nodige concentratie lesgeven.” 

Rita, directeur kleuterschool 

Daarom voeren de vakbonden actie! 
“Er moet nu ingegrepen worden! We werken hard, maar we komen niet rond. Daarom voerden we afgelopen maanden al actie en komen we vandaag opnieuw op straat. Een waardig leven voor iedereen zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar de hoge energieprijzen, lage pensioenen en uitkeringen en dalende koopkracht zorgen voor steeds meer moeilijkheden. Ook bij de actieve, werkende middenklasse.”  

“Als vakbond blijven we de automatische indexering van onze lonen verdedigen. Het is en blijft een sterke troef die we samen hebben kunnen verwezenlijken. Een troef die op zijn minst gedeeltelijk de stijgende levensduurte opvangt en als economische schokdemper kan tellen in deze crisis. Ook de werkingsmiddelen van basisonderwijs worden geïndexeerd. Want ook bij jullie op school is elke euro extra broodnodig. Maar structurele oplossingen zijn nodig. Daarom zijn we solidair met iedereen die het moeilijk heeft.” 

Marianne Coopman, Algemeen secretaris COV 
Je centrale op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.