Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Zomervakantie inkorten of niet? Dit vinden jullie

Het COV is een ledenorganisatie. De leden, dat zijn jij en je collega’s, de professionals die met twee voeten in de realiteit staan. Daarom wilden we weten hoe jij kijkt naar een andere indeling van het schooljaar. Eind november 2021 deden we een korte bevraging. In een mum van tijd vulden bijna 6000 leden de enquête in. Zo’n respons toont aan dat je het debat mee wil voeren. Dat is meer dan terecht. Je werkt dag in dag uit met de leerlingen, het is jouw expertise. Het gaat over jouw job.

De resultaten spreken dan ook voor zich. Het inkorten van de zomervakantie wordt vaak aangehaald als oplossing tegen het zogenaamde ‘zomerverlies’. Maar de meerderheid van de deelnemende leden is niet gewonnen voor het reorganiseren van het schooljaar. 60% is tegen, 34% is voor en 6% geeft aan geen mening te hebben. 

Leerverlies

Vele van jullie betwijfelen of het inkorten van de zomervakantie een echt verschil zal maken. Zomerverlies zal er altijd zijn, er is zelfs al leerverlies na kortere vakanties zoals de kerst- en paasvakantie. Ook met een kortere zomervakantie zal er in september leerstof herhaald moeten worden. 

Batterijen opladen

Uit het tijdsonderzoek voor leerkrachten (zie Basis 8-2018) kwam het al naar voren. Jullie werken gemiddeld 41 uur en 30 minuten per week. Ook tijdens vakantieperiodes besteden jullie behoorlijk wat tijd aan verschillende schooltaken. Een kortere zomervakantie geeft leerkrachten en vooral directeurs dus minder kans om de batterijen volledig op te laden. Veel van jullie zijn ook nu de eerste weken van juli en de laatste weken van augustus bezig op school, om op te ruimen en voor te bereiden. Directeurs nog meer. Veel respondenten vrezen dan ook dat het inkorten van de zomervakantie tot een verhoging van de werkdruk zal leiden.

Vakantie is ook leren

Een lange zomervakantie geeft kinderen de kans om op andere manieren te leren. Laagdrempelige en kwaliteitsvolle buurt- en speelpleinwerking en andere vrije tijdsbesteding kunnen voor alle kinderen van de zomer een fantastische en leerrijke periode maken. Niet alleen onderwijs of de vakantieregeling moeten ingezet worden om de ongelijkheid tussen kinderen weg te werken.

Brede maatschappelijke impact

Verschillende onderdelen van onze samenleving; zoals buitenschoolse opvang, jeugdwerk, toerisme, mobiliteit, horeca en evenementensector, zullen gevolgen ondervinden. De impact die een reorganisatie van het schooljaar met zich meebrengt wordt sterk onderschat. Onderwijs moet zich ook niet aanpassen aan de arbeidssector. We moeten nadenken hoe de werk-leefbalans in de brede maatschappij aangepakt kan worden.

Niet overtuigd van een meerwaarde

Jullie zijn er niet van overtuigd dat een reorganisatie van het schooljaar voldoende positieve effecten zal hebben op het leerverlies, het welzijn van leerlingen en leerkrachten én de werkdruk. Het is onvoldoende om de kwaliteit van ons onderwijs naar een hoger niveau te tillen. Het leerverlies wordt nu al op school aangepakt door sterk pedagogisch handelen. Laat ons verder inzetten op het versterken van onderwijs en een stevig uitgebouwd laagdrempelig vrije tijdsaanbod om van de zomervakantie voor iedereen een zalige en leerrijke periode te maken. 

Je centrale op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.