Bijscholing

Opleiding en vorming zijn essentieel op de huidige arbeidsmarkt. Ook voor interims. Als uitzendkracht kun je op verschillende manieren vorming volgen.
Niet evident voor uitzendkrachten
Uitzendkrachten worden nauwelijks uitgenodigd om opleidingen te volgen tijdens hun werkuren. Vaak worden opleidingsdagen georganiseerd buiten de arbeidsovereenkomst waarbij de kosten gedekt zijn, maar geen verloning wordt toegekend. Ook het recht op educatief betaald verlof blijft hangen in de theorie.
Slechts 42 % van de uitzendkrachten volgt maximaal 1 opleidingsdag per jaar. Dat is veel te weinig, zeker omdat de evolutie van de jobs en arbeidsmarkt bijscholing en opleiding vergt. Het individuele recht op vijf opleidingsdagen per jaar zou daar een antwoord op kunnen bieden.
Opleidingsmogelijkheden voor interims
- Vormingsfonds: het Vormingsfonds van de Uitzendsector ondersteunt uitzendkrachten die algemene opleidingen of opleidingen over veiligheid op het werk willen volgen. Deze vorming vindt plaats tijdens de werkuren. Het uitzendkantoor betaalt je loon gedurende de opleidingsuren.
- VDAB: het uitzendkantoor kan je ook een opleiding bij VDAB aanbevelen. In dat geval blijf je werkzoekende en ontvang je geen loon.
- Opleidingscheques: als uitzendkracht kun je gebruik maken van opleidingscheques.
- Andere opleidingsmogelijkheden: naast VDAB en het opleidingsfonds bestaan er nog verschillende andere opleidingsinstanties zoals het volwassenenonderwijs, Syntra, ....
More Info
- Neem contact op met de ACV-helpdesk interim.
- Consulteer of download de brochure SOS interim - 20 vragen, 20 antwoorden (pdf).
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer.
-
Militant?
- Meld je aan op www.acv-militanten.be: consulteer de Wegwijzer of de Checklist Uitzendarbeid.
- Meld je aan op het online leerplatformen ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over uitzendarbeid!