Re-integratie na langdurige ziekte

Wil je terug aan de slag na langdurige ziekte? Sinds 1 januari 2017 zijn er nieuwe wettelijke regelingen over de hervatting van je werk.

Wat?  

Een ernstig ongeval krijgen, ziek worden, een operatie moeten ondergaan, het kan iedereen overkomen. Je blijft een tijdje thuis om te herstellen en/of te revalideren. Als het weer beter gaat, kan je de stap zetten om terug aan het werk te gaan.

Sinds 1 januari 2017 zijn er nieuwe wettelijke regelingen om langdurig zieken opnieuw aan het werk te helpen.  Check hier de spelregels rond deze re-integratie

Voor wie? 

De nieuwe regeling geldt voor wie langdurig ziek is. 

  • Dit betekent een ziekte van 2 maanden of langer. 
  • De regeling geldt enkel voor werknemers in de privésector, alsook voor contractuele ambtenaren.
  • De regeling geldt ook voor werkzoekenden zonder arbeidscontract.

De regeling is deels van toepassing op vastbenoemde ambtenaren in de openbare sector en vastbenoemd personeel personeel in het onderwijs. Meer info vind je op de specifieke pagina voor vastbenoemde ambtenaren.

Vallen buiten deze regeling: slachtoffers van arbeidsongevallen en beroepsziekten in de privé- of publieke sector. Voor deze groepen wordt gewerkt aan een aangepaste regeling. 

Goed om te weten

  • Het re-integratietraject volgt een vaste procedure:  het zijn de stappen die je moet zetten om na je ziekte of nog tijdens je herstel terug aan het werk te gaan.
  • De procedure verschilt naargelang je al dan niet een arbeidscontract hebt.  Je kan hier de stappen nalezen voor re-integratie na langdurige ziekte:

Vragenlijst

Sinds juni 2019 worden langdurig zieken uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen.  Wie meer dan 8 weken arbeidsongeschikt is, zal gevraagd worden om de vragenlijst online in te vullen.  Dit kan enkel online en is niet verplicht.

Het ACV, andere vakbonden, mutualiteiten en zelfs werkgeversorganisatie staan kritisch tegenover deze vragenlijst. Krijg je zo'n uitnodiging, lees dan zeker ook het nieuwsbericht van 4 juni 2019.

More Info

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.