Opnieuw aan het werk na langdurige ziekte

Wil je terug aan de slag na langdurige ziekte? Sinds 1 januari 2017 zijn er nieuwe regels over de hervatting van je werk. Lees er hier meer over.
Wat?
Een ernstig ongeval krijgen, ziek worden, een operatie moeten ondergaan, het kan iedereen overkomen. Je blijft een tijdje thuis om te herstellen en/of te revalideren. Als het weer beter gaat, kan je de stap zetten om terug aan het werk te gaan.
Hoe dat kan, lees je hier na.
Voor wie?
- Langdurig zieken met een arbeidsovereenkomst, zowel in de privé als publieke sector.
- Langdurig zieken zonder arbeidsovereenkomst.
- De regeling is deels van toepassing op vastbenoemde ambtenaren in de publieke sector en vastbenoemd personeel in het onderwijs.
Slachtoffers van arbeidsongevallen of beroepsziekten in de privésector of de publieke sector vallen buiten deze regeling.
Goed om te weten
- Het re-integratietraject volgt een vaste procedure: het zijn de stappen die je moet zetten om na je ziekte of nog tijdens je herstel terug aan het werk te gaan.
- De procedure verschilt naargelang je al dan niet een arbeidscontract hebt. Je kan hier de stappen nalezen voor re-integratie na langdurige ziekte:
- Heb je een specifieke vraag over re-integratie? Bekijk onze FAQ of overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.
- Kom je met veel artsen in contact en stel je je vragen over hun rol? Bekijk ons overzicht van artsen.
- Bijstand van het ACV: ben je lid van het ACV, lees dan zeker na op welke hulp je kan rekenen.
Vragenlijst
Sinds juni 2019 worden langdurig zieken uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen. Wie meer dan 8 weken arbeidsongeschikt is, zal gevraagd worden om de vragenlijst online in te vullen. Dit kan enkel online en is niet verplicht.
Het ACV, andere vakbonden, mutualiteiten en zelfs werkgeversorganisatie staan kritisch tegenover deze vragenlijst. Krijg je zo'n uitnodiging, lees dan zeker ook het nieuwsbericht van 4 juni 2019.
More Info
- ACV-brochure Terug in het zadel (pdf)
- ACV-folder Alles over ziekte (pdf)
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer.
- Militant? Meld je aan op de militantenwebsite en consulteer de Wegwijzer Sociale Wetgeving.