Tijdelijke werkloosheid

©Shutterstock

Je werkgever kan je in bepaalde situaties tijdelijke werkloosheid stellen. In plaats van loon zal je dan een werkloosheidsuitkering ontvangen.

Wat is tijdelijke werkloosheid?

  Je kan tijdelijk werkloos gesteld worden om uiteenlopende redenen.  Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen tijdelijke werkloosheid door overmacht enerzijds en economische werkloosheid.  Lees er meer over bij de FAQ Wat is tijdelijke werkloosheid.

  Het is je werkgever die je tijdelijk werkloos stelt wanneer zich bijvoorbeeld een technische stoornis voordoet, het te slecht weer is om te werken of zich een situatie van overmacht voordoet.  Verdwijnt de oorzaak van tijdelijke werkloosheid, dan zal je terug aan het werk gesteld worden en krijg je opnieuw loon uitbetaald.

  Werkloosheidsvergoeding

  Tijdens periodes van tijdelijke werkloosheid krijg je een uitkering voor elke dag die je niet hebt kunnen werken. Deze uitkering wordt net zoals een gewone werkloosheidsvergoeding uitbetaald door je vakbond of door de Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen (HWV).  Vandaar dat je zelf ook je dossier in orde moet brengen bij hetzij je vakbond, hetzij de hulpkas.

  Lees meer over de opvolging en uitbetaling.

   

  Corona:  overgangsregelingen

  Vanwege de coronacrisis waren de voorwaarden versoepeld en kregen mensen in tijdelijke werkloosheid een extra toeslag.  Die regeling liep af op 31 augustus 2020.  

  • Vanaf 1 september voor zwaar getroffen bedrijven en sectoren

  Hoewel de regeling tijdelijke werkloosheid door corona/overmacht uitgedoofd wordt, is ze nog mogelijk in zwaar getroffen bedrijven of sectoren.  Tegelijk is sinds 1 september de regeling economische werkloosheid ietwat versoepeld.  Lees verder: Overgangsregeling vanaf 1 september 2020.

  • Vanaf 1 oktober voor ouders zonder opvang

  Ook kunnen sinds 1 oktober ouders tijdelijke werkloosheid opnemen als hun kind niet naar school, de crèche of opvang kunnen vanwege coronamaatregelen.  Lees verder: Tijdelijke werkloosheid voor ouders van kinderen die niet naar school, de crèche of opvang kunnen.

   

  Tijdelijke werkloosheid aanvragen

   Als lid van het ACV, vraag je tijdelijke werkloosheid makkelijk aan via Mijn ACV. 

   • Log in met je eID en vul het aanvraagformulier tijdelijke werkloosheid in.
   • Je kan na het indienen van je aanvraag alle stappen van je dossier volgen via je persoonlijke, digitale dossier. 

   Nog geen lid? 

   Geen probleem!  Voor de verdere opvolging van je dossier is het wel nodig dat je lid bent.

    

   FAQ Tijdelijke werkloosheid

   More Info

   • Kies nu je sector om meteen ook informatie op maat te krijgen. De regeling en vergoedingen (toeslagen) voor tijdelijke werkloosheid zijn immers vaak sectorspecifiek. 

   Personalization

   Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.