Tijdelijke werkloosheid
Je werkgever kan je in bepaalde situaties tijdelijke werkloosheid stellen. In plaats van loon zal je dan een werkloosheidsuitkering ontvangen.
Tijdelijke werkloosheid aanvragen
De stappen die je moet ondernemen hangt af van je situatie. Volg ons handig stappenplan aanvraag tijdelijke werkloosheid of klik op onderstaand schema!
⚠️ Belangrijk: ontving je de voorbije 3 jaar al een uitkering tijdelijke werkloosheid, ben je lid van het ACV en is je werksituatie niet gewijzigd, dan hoef je niets te ondernemen. Je uitkering wordt automatisch in orde gebracht.

Wat is tijdelijke werkloosheid?
Je kan tijdelijk werkloos gesteld worden om uiteenlopende redenen. Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen tijdelijke werkloosheid door overmacht enerzijds en economische werkloosheid.
Het is je werkgever die je tijdelijk werkloos stelt wanneer zich bijvoorbeeld een technische stoornis voordoet, het te slecht weer is om te werken of zich een situatie van overmacht (bijvoorbeeld corona) voordoet. Meer info over tijdelijke werkloosheid:
- FAQ opvolging en uitbetaling
- FAQ Wat is tijdelijke werkloosheid? Met onder meer het verschil tussen tijdelijke werkloosheid om economische redenen en overmacht; impact verlof, ziekte of ontslag, ...
Coronamaatregelen
Vanwege de coronacrisis zijn de voorwaarden versoepeld voor tijdelijke werkloosheid opnieuw versoepeld. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona.
Het gaat om een 'verbeterd' stelsel waarbij de aanvraagprocedure vereenvoudigd is en werknemers onder meer een extra toeslag ontvangen. De regeling is sinds 1 oktober terug opengesteld voor alle sectoren en geldt voorlopig tot 31 maart 2021.
- Zie: coronamaatregelen tijdelijke werkloosheid.
- Goed om weten: je kan ook beroep doen op de 'coronawerkloosheid' bij sluiting van de school, crèche of instelling van je kind!
Werkloosheidsvergoeding
Tijdens periodes van tijdelijke werkloosheid krijg je een uitkering voor elke dag die je niet hebt kunnen werken.
Deze uitkering wordt net zoals een gewone werkloosheidsvergoeding uitbetaald door je vakbond of door de Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen (HWV). Vandaar dat je zelf ook je dossier in orde moet brengen bij hetzij je vakbond, hetzij de hulpkas.
Je hebt geen controlekaart nodig en moet dus niet gaan stempelen.
More Info
- Kies nu je sector om meteen ook informatie op maat te krijgen. De regeling en vergoedingen (toeslagen) voor tijdelijke werkloosheid zijn immers vaak sectorspecifiek.
- Actuele info vind je ook op de website van de RVA.
Documenten
- Formulier C3.2: Vereenvoudigde aanvraag tijdelijke werkloosheid
- Formulier C8: Aanvraag overgang