Tijdelijke werkloosheid

Je werkgever kan je in bepaalde situaties op tijdelijke werkloosheid stellen. In plaats van loon zal je dan een werkloosheidsuitkering ontvangen.

Tijdelijke werkloosheid aanvragen

 • De stappen die je moet ondernemen hangt af van je situatie. Volg ons handig stappenplan aanvraag tijdelijke werkloosheid of klik op onderstaand schema!  
 • ⚠️ Belangrijk: ontving je de voorbije 3 jaar al een uitkering tijdelijke werkloosheid, ben je lid van het ACV en is je werksituatie niet gewijzigd, dan hoef je niets te ondernemen. Je uitkering wordt automatisch in orde gebracht.
  202011_TW-welke stappen

  Wat is tijdelijke werkloosheid?

   Je kan tijdelijk werkloos gesteld worden om uiteenlopende redenen. Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen tijdelijke werkloosheid door overmacht enerzijds en economische werkloosheid

   Het is je werkgever die je tijdelijk werkloos stelt wanneer zich bijvoorbeeld een technische stoornis voordoet, het te slecht weer is om te werken of zich een situatie van overmacht (bijvoorbeeld corona) voordoet.

   Vragen over tijdelijke werkloosheid?  Hoe je bijvoorbeeld tijdelijke werkloosheid aanvraagt of wanneer je je uitkering ontvangt?  Of bijvoorbeeld over de impact op je vakantie en of je er ook recht op hebt als de school van je kind sluit?

   Lees verder bij FAQ tijdelijke werkloosheid.

   Coronamaatregelen 

   Vanwege de coronacrisis zijn de voorwaarden versoepeld voor tijdelijke werkloosheid opnieuw versoepeld. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona

   Het gaat om een 'verbeterd' stelsel waarbij de aanvraagprocedure vereenvoudigd is en werknemers onder meer een extra toeslag ontvangen.  De regeling werd nog maar eens verlengd en geldt voorlopig tot 31 juni 2021. 

   Goed om weten: je kan ook beroep doen op de 'coronawerkloosheid' bij sluiting van de school, crèche of instelling van je kind!

   Werkloosheidsvergoeding

   Tijdens periodes van tijdelijke werkloosheid krijg je een uitkering voor elke dag die je niet hebt kunnen werken.

   Deze uitkering wordt net zoals een gewone werkloosheidsvergoeding uitbetaald door je vakbond of door de Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen (HWV). Vandaar dat je zelf ook je dossier in orde moet brengen bij hetzij je vakbond, hetzij de hulpkas.

   Je hebt geen controlekaart nodig en moet dus niet gaan stempelen.

   Blijf niet bij de pakken zitten!

   Ben je noodgedwongen langer tijdelijk werkloos? Check dan zeker het aanbod van de VDAB op vdab.be/tijdelijkwerkloos:  

   • Gratis opleidingen:  keuze uit meer dan 300 online opleidingen
   • Tijdelijk elders aan de slag:  aanbod van meer dan 10.000 tijdelijke jobs in de zorg tot lasser
   • Stilstaan bij je loopbaan:  online testen en loopbaanbegeleiding

   More Info

   • Kies nu je sector om meteen ook informatie op maat te krijgen. De regeling en vergoedingen (toeslagen) voor tijdelijke werkloosheid zijn immers vaak sectorspecifiek. 

   Documenten

   Personalization

   Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.