Vervoerskosten
Welke vervoers- en andere kosten krijg je als werknemer terugbetaald? Heb je recht op een fietsvergoeding?
Hoe zit het met vervoerskosten? Wat met andere kosten?
💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.
📢 Het ACV komt op voor een eerlijke terugbetaling van je woonwerk-verkeer!
- Het ACV dringt al jaren aan op een verplichte 80/20-derdebetalersregeling voor alle vormen van openbaar vervoer. Op 1 steeg de tussenkomst van de werkgever eindelijk van 56,25 naar 71,8 procent! En is afgesproken dat de tussenkomst tot 2029 elk jaar zal blijven stijgen met 2,5% per jaar. Verder zijn er afspraken gemaakt rond de flexi-abonnementen en zullen de maandabonnementen van De Lijn en MIVB/STIB beter terugbetaald worden. Lees er alles over in het actuabericht van 9 april 2024.
- Nog zo'n stokpaardje is de verplichte fietsvergoeding. Mede dankzij de inspanningen van het ACV kwam er begin 2023 een algemene regeling. Elke werknemer in de privé kan vanaf mei 2023 daardoor een fietsvergoeding krijgen!.
📣 Het ACV zal blijven opkomen voor een kwalitatief en beter geïntegreerd kosteloos openbaar vervoer voor alle werknemers!
-
Hoe zit het met de vervoerskosten?
Openbaar vervoer
Alle werknemers in de privé of in de openbare sector, inclusief dienstboden en jobstudenten, hebben recht op terugbetaling van een minstens een deel van de kosten die ze met het openbaar vervoer maken voor het woonwerk-verkeer.
Er is een algemene regeling voorzien voor de terugbetaling van je kosten voor je als je naar het werk komt met de trein. Dit geldt ook voor de kosten van je woonwerk-verkeer met bus, tram of metro en voor gecombineerde vervoersbewijzen.
Vaak hangt het dan nog af van de sector waarin je werkt om te weten hoeveel je precies terugbetaald krijgt. Lees hier verder en vul zeker je sector in om te weten hoe dit voor jouw situatie geregeld is.Fiets of wagen
Sinds januari 2023 is er een algemene regeling voor wie met de fiets komt. Voor de auto hangt het sowieso af van de sector of het bedrijf waar je werkt
💡 Heel vaak hangt de terugbetaling af van de sector waarin je werkt. Kies daarom nu je sector om meteen te weten hoe dit voor jouw sector geregeld is. 👇
-
Ik kom met het openbaar vervoer naar het werk. Hoe zit het met de terugbetaling van mijn vervoerskosten?
Trein
Als werknemer in de privé of in de openbare sector, inclusief dienstboden en jobstudenten, heb je recht op terugbetaling van een deel van je treinticket of -abonnement. Het bedrag van de werkgeverstussenkomst hangt af van het soort vervoersbewijs (maandabonnement, driemaandelijks of jaarlijks abonnement) en van de afgelegde afstand.
- Algemene regeling
Als er geen tussenkomst voorzien is in de sector of onderneming waarin je werkt, val je terug op de algemene regeling. Sinds 1 juni 2024 bedraagt de tussenkomst 71,8 procent. Er is ook afgesproken dat de tussenkomst van de werkgever tot 2029 elk jaar zal stijgen met maximaal 2,5% per jaar.
Je vindt de bedragen vanaf 1 juni 2024 in deze tabel. Dit geldt als minimale verplichting voor de werkgever. In de meeste sectoren en de grote ondernemingen zijn er betere voorwaarden. Zo betaalt de werkgever in veel sectoren een groter percentage terug.
Verder zijn er ook afspraken gemaakt rond flexi-abonnementen en zullen de maandabonnementen van De Lijn, MIVB/STIB beter vergoed worden. Lees het persbericht van 9 april 2024.
- Derdebetalersovereenkomst
Veel werkgevers hebben een zogenaamde derdebetalersovereenkomst met de NMBS. Dan moet je zelf niets betalen voor je treinabonnement. Ook voor je werkgever is dit voordelig: hij krijgt 20 % korting op de prijs van de treinkaarten.
Ander openbaar vervoer
Je hebt ook recht op een tussenkomst van je werkgever in de kostprijs van woonwerk-verkeer met bus, tram of metro voor elke verplaatsing van minstens 5 km vanaf de halte van vertrek. De bijdrage van de werkgever bedraagt 71,8 % van de werkelijke prijs, met als maximum de tegemoetkoming voor spoorwegtrajecten van 7 km (34 euro per maand).
De meeste sectoren hebben dankzij sectorale onderhandelingen voordelige regelingen.
Gebruik je de trein en ander openbaar vervoer (metro, tram, bus) met een gecombineerd vervoersbewijs? Dan is de tussenkomst gelijk aan deze voor een traject op het spoor over dezelfde afstand.
Kom je naar het werk met verschillende middelen van openbaar vervoer en met telkens een verschillend vervoersbewijs, dan wordt voor elk vervoermiddel de tussenkomst berekend volgens de regels hierboven.
De werkgever betaalt de bijdrage op de betaaldag voor de abonnementen. Je moet hiervoor telkens een bewijsstuk indienen zoals bijvoorbeeld een kopie van vervoersbewijs of schriftelijke verklaring dat het traject langer is dan het vastgestelde minimum aantal km.
💡 Heel vaak hangt de terugbetaling af van de sector waarin je werkt. Kies daarom nu je sector om meteen te weten hoe dit voor jouw sector geregeld is. 👇
-
Wat als je met de auto of fiets naar het werk komt?
Voor de terugbetaling van woonwerk-verkeer met de wagen bestaat geen algemene regeling. Toch bestaan er heel wat sectorale en ondernemingscao’s die voorzien in de terugbetaling van alle vervoerkosten. Het hangt dus af van je werk of sector of en hoeveel je terugbetaald krijgt.
Er is eindelijk een algemene regeling voor de fietsvergoeding! Tenzij de vergoeding al geregeld is in je bedrijf of sector, krijg je per km 0,28 euro (bedrag geldig vanaf 1 januari 2024).
In vele sectoren of bedrijven krijg je een hogere vergoeding. Goed om weten dan:
- De fietsvergoeding wordt fiscaal en sociaal vrijgesteld tot 0,35 euro euro/km
- Er is sinds 1 januari 2023 wel een jaarlijks plafond van 2.500 euro ingevoerd. Ontvang je op jaarbasis meer, dan moet je er sociale en fiscale lasten op betalen.
💡 Heel vaak hangt de terugbetaling af van de sector waarin je werkt. Kies daarom nu je sector om meteen te weten hoe dit voor jouw sector geregeld is. 👇
-
Krijg je ook een fietsvergoeding als je een firmawagen of een leasefiets hebt?
In de meeste gevallen kan je op dagen dat je met de fiets naar het werk komt ook een fietsvergoeding krijgen, zelfs al heb je een firmawagen of leasefiets. Maar het hangt uiteindelijk af hoe dit in je sector of onderneming geregeld is.
Opgelet dus: in sommige sectoren is dit niet het geval, bijvoorbeeld als je werkt onder PC 111 metaal. Dan kan het zijn dat je enkel een fietsvergoeding krijgt als je geen firmawagen of leasefiets hebt. Check zeker de cao in je sector of je onderneming om te weten hoe dit geregeld is.
Voorwaarde is vaak ook dat er een zekere regelmaat zit in je verplaatsingen met de fiets moet zitten. Dit kan bijvoorbeeld één keer per week zijn, of een bepaalde periode van het jaar.
-
Voor welke andere kosten kan je een vergoeding krijgen?
Als werknemer kan je bepaalde kosten maken voor je job. Denk aan reiskosten, representatiekosten (speciale kledij), kosten voor overnachtingen, zakenlunches, … Het spreekt voor zich dat deze uitgaven, wanneer ze puur zakelijk zijn, ten laste zijn van de werkgever.Hier bestaat evenwel geen nationale wetgeving voor. Sommige sectorale cao’s voorzien in terugbetalingen op forfaitaire basis zoals:
- de ARAB-vergoeding uit de transportsector: dit is een vast bedrag bedoeld om in snelwegrestaurants naar het toilet te gaan, sanitair te gebruiken, koffie te drinken, …
- een forfait voor warme en koude dranken die bedrijven doorgaans tijdens de ‘koffiepauze’ of bij extreme temperatuur op de werkplek aanbieden
- een mobiliteitsvergoeding uit de bouwsector dekt de reistijd van het bedrijf tot aan de werf
Ook voor reiskosten zijn forfaitaire vergoedingen gebruikelijk.
Deze vergoedingen maken geen deel uit van het loon. Als je kunt bewijzen dat ze de effectieve kosten dekken of als het om forfaitaire vergoedingen van een redelijk bedrag gaat, worden ze niet belast en betaal je er ook geen sociale bijdragen op.
🔎 Tools loonwijzer
Gebruik onze bruto-nettocalculator en check of jij correct uitbetaald wordt!
Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest!
More Info
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer
-
Militant?
- Ga een kijkje nemen op www.hetacv.be/militant! Je kan er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (na login) consulteren.
- Vakbeweging lees je via www.vakbeweging.be!
💡 Veel van de regelgeving over loon is sectorgebonden. Kies daarom je sector om hierna informatie op maat te krijgen.👇 Of ga naar de rubriek 'salaris en loon' gesubsidieerd basisonderwijs of openbare sector.
PC 202.01 - Middelgrote levensmiddelenbedrijven
Hieronder vind je de sectorafspraken voor PC 202.01, het paritair comité van de middelgrote levensmiddelenbedrijven, die via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn afgesloten. Aanvullende afspraken zijn mogelijk op ondernemingsniveau, maar moeten minstens gelijk zijn aan de bepalingen van de sectorafspraken.
Treinkosten
- De tussenkomst van je werkgever wordt berekend op basis van het barema.
Ander openbaar vervoer (dan de trein)
- Wanneer de prijs van het vervoer in verhouding tot de afstand staat, dan is de bijdrage van de werkgever gelijk aan de werkgeverstussenkomst in de prijs van de treinkaart geldend als sociaal abonnement voor een identieke afstand, zonder 80 % van de werkelijke vervoerprijs te overschrijden;
- Wanneer de prijs vast is, ongeacht de afstand, dan is de bijdrage van de werkgever 71,8 % van de door de werknemer betaalde prijs, zonder het bedrag van de werkgeverstussenkomst in de prijs van de treinkaart geldend als sociaal abonnement voor een afstand van 11 km te overschrijden voor wat het gecombineerd gemeenschappelijk openbaar vervoer betreft.
Combinatie trein en ander openbaar vervoer
- Als er sprake is van één vervoerbewijs voor de hele afstand zonder dat hierin een onderverdeling wordt gemaakt per gemeenschappelijk openbaar vervoermiddel, is de werkgeversbijdrage gelijk aan de werkgeverstussenkomst in de prijs van de treinkaart geldend als sociaal abonnement.
- Als er meerdere vervoersbewijzen zijn, wordt de werkgeversbijdrage berekend voor elk afzonderlijk vervoermiddel en bij elkaar opgeteld.
Privévervoer (behalve fiets)
- De werkgeversbijdrage bedraagt 50% van de prijs van de maandelijkse treinkaart in de 2e klas, en voor een gelijkwaardige afstand. De vergoeding wordt betaald vanaf de eerste kilometer en is beperkt tot het bedrag dat overeenkomt met een reis van 10 km (heen). De tussenkomst wordt toegekend per werkdag.
- Download de tabellen voor de tussenkomst in het privévoervoer in PC 202.01.
Fietsvergoeding
- Er is een fietsvergoeding voorzien van 0,27 euro per km tot max. 40 km (heen en terug)
Op zoek naar meer sectorale informatie?
- Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 202.01.