Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Vervoerskosten

Welke vervoers- en andere kosten krijg je als werknemer terugbetaald? Heb je recht op een fietsvergoeding? Ontdek er meer over in onze loonwijzer!

Hoe zit het met vervoerskosten?  Wat met andere kosten?

💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.

📢 Het ACV komt op voor een eerlijke terugbetaling van je woonwerk-verkeer!

 • Het ACV dringt al jaren aan op een verplichte 80/20-derdebetalersregeling voor alle vormen van openbaar vervoer.  Op 1 juni 2024 is het eindelijk zover:  dan stijgt de tussenkomst van de werkgever alvast van 56,25 naar 71,8 procent! Daarnaast is ook afgesproken dat de tussenkomst van de werkgever tot 2029 elk jaar zal stijgen met telkens maximaal 2,5% per jaar.  Verder zijn er afspraken gemaakt rond de flexi-abonnementen en zullen de maandabonnementen van De Lijn en MIVB/STIB beter terugbetaald worden. Lees er alles over in het actuabericht van 9 april 2024.
 • Nog zo'n stokpaardje is de verplichte fietsvergoeding.  Mede dankzij de inspanningen van het ACV kwam er begin 2023 een algemene regeling. Elke werknemer in de privé kan vanaf mei 2023 daardoor een fietsvergoeding krijgen!.  

📣 Het ACV zal blijven opkomen voor een kwalitatief en beter geïntegreerd kosteloos openbaar vervoer voor alle werknemers!

🔎 Tools loonwijzer

Gebruik onze bruto-nettocalculator en check of jij correct uitbetaald wordt!

Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest

More Info

 • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid.  Bestel de Wegwijzer

💡 Veel van de regelgeving over loon is sectorgebonden.  Kies daarom je sector om hierna informatie op maat te krijgen.👇 Of ga naar de rubriek 'salaris en loon' gesubsidieerd basisonderwijs of  openbare sector

PC 312-Warenhuizen

Hieronder vind je de sectorafspraken voor PC 312, het paritair comité van de warenhuizen, die via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn afgesloten. Aanvullende afspraken zijn mogelijk op ondernemingsniveau, maar moeten minstens gelijk zijn aan de bepalingen van de sectorafspraken.

Verplaatsing woon-werkverkeer

Openbaar vervoer
 • Maak je gebruik van het openbaar vervoer, dan is je werkgever verplicht om bij te dragen. Je werkgever betaalt dan gemiddeld 80% van de verplaatsingskosten.
 • De terugbetaling van de reiskosten gebeurt maandelijks.
 • Let op: je moet de vervoerbewijzen die uitgereikt worden door de NMBS, De Lijn, enz, kunnen voorleggen aan je werkgever.
 • Download de tabellen voor PC 312.
Privévoertuig
 • Kom je met de eigen wagen naar het werk, dan is je werkgever verplicht om bij te dragen. Je werkgever betaalt dan gemiddeld 75% van de verplaatsingskosten.
 • De terugbetaling van de reiskosten gebeurt maandelijks.
 • Let op: om discussie te vermijden bezorg je best een modelformulier ‘Verklaring op erewoord’ over de afgelegde afstand. Je werkgever mag deze verklaring controleren op haar juistheid. Leden van ACV Puls kunnen dit gratis aanvragen.
 • Download de tabellen voor PC 312.
Fietsvergoeding
 • Kom je met de fiets naar het werk, dan heb je recht op een vergoeding van 0,24 per km. De afstand woonplaats-werkplaats wordt geteld op basis van het aantal werkelijk afgelegde kilometers heen en terug.
 • Je ontvangt de vergoeding maandelijks.
 • Let op: om discussie te vermijden bezorg je best een modelformulier ‘Verklaring op erewoord’ over de afgelegde afstand. Je werkgever mag deze verklaring controleren op haar juistheid. Leden van ACV Puls kunnen dit gratis aanvragen.

Op zoek naar meer sectorale informatie?

 • Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 312.