
PC 312 - Warenhuizen

Welkom bij het paritair comité van de warenhuizen
Scrol naar beneden om al je loon- en arbeidsvoorwaarden en meer terug te vinden.
- Afspraken in deze sector (alles over je loon, vakantiedagen, premies en meer)
- Laatste nieuws (evoluties binnen de sector)
- Blijf op de hoogte (ontvang onze nieuwsbrieven of brochures)
- Algemene sectorinformatie (als je niet zeker bent wat een PC is of ons wil contacteren)
- Voor onze afgevaardigden (wervend organiseren, vorming en opleiding, (sector)publicaties, actie- en campagnemateriaal, huisstijl-info)
Afspraken in deze sector
Laatste nieuws
Van A tot Z
-
PC312 - Zware fout bij Carrefour
Dankzij een sterke vakbondswerking bestaat er werkzekerheid bij Carrefour. Nadat een werknemer 6 maanden een contract heeft voor onbepaalde duur kan hij/zij niet meer ontslagen worden tenzij de werkgever ernstige tekortkomingen kan bewijzen.
In geval van verdenking van een zware fout moet volgende procedure worden toegepast:
Niet-kadermedewerker
Wanneer een niet-kadermedewerker bij een onderzoeksprocedure betrokken is, zullen de ondervragingen gevoerd worden door een sector chef van de Speciale Dienst of door daartoe gevormde plaatsvervangers.
Vanaf het begin van de procedure, zal een beroep gedaan worden op een vakbondsafgevaardigde. Indien de medewerker de bijstand van de vakbonds- afgevaardigde zou weigeren, zal hij in het bijzijn van de afgevaardigde het betrokken document ondertekenen.Kadermedewerker
Wanneer een kadermedewerker bij een onderzoeksprocedure betrokken is, zullen de ondervragingen gevoerd worden door een sector chef van de Speciale Dienst of regionale chef van de Speciale Dienst.
Men zal er zich van vergewissen dat de medewerker voordien verwittigd werd van zijn recht tot bijstand van een kadervakbondsafgevaardigde.
Is er een procedurefout tijdens het onderzoek wordt vastgesteld, krijgt de werknemer 12 maanden bijkomende bezoldiging boven op de wettelijke opzegvergoeding.In geval van ontslag wegens dringende reden die niet door de rechtbank wordt erkend, zal de betrokkene bij voorkeur opnieuw geïntegreerd worden in de onderneming, zonder dat dit noodzakelijkerwijze op dezelfde plaats moet zijn. Indien deze re-integratie onmogelijk is, zal de verbrekingsvergoeding worden verhoogd met 35%.
Wat betekent dit in de praktijk? Het onderzoek kan alleen maar starten als er een vakbondsafgevaardigde bij is. Dat wil zeggen dat men niet mag beginnen met de ondervraging alvorens deze persoon aanwezig is. In dit stadium moet je dus ook je verhaal (nog) niet vertellen.
Als er geen vakbondsafgevaardigde in je zetel is, of als hij of zij niet aanwezig is, zal de Speciale Dienst moeten zoeken tot er een vakbondsafgevaardigde gevonden is. Dit kan, vooral na 17.00 u, zeer lang duren. Wij raden je echter aan geduld te oefenen want de aanwezigheid van de vakbondsafgevaardigde kan van groot belang zijn. Zeker wanneer je niets gestolen hebt, maar bijvoorbeeld enkel geproefd, of per vergissing iets van je werk in je zak hebt zitten, zoals een markeerstift uit de rekken.
Pas als de vakbondsafgevaardigde aanwezig is, kun je eventueel verklaren dat je de afgevaardigde niet nodig hebt. Je moet dan een document tekenen waarin staat dat je syndicale bijstand weigert. Je verliest op dat ogenblik wel een belangrijke getuige.
Indien je toch ontslagen wordt om zwaarwichtige redenen, al dan niet terecht, en er is geen vakbondsafgevaardigde bij geweest, heb je recht op 12 maanden loon. - PC312 - Zwanger
-
PC312 - Zorgverlof
Voluit heet dit stelsel: Verlof voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid.
In de sector heb je het recht om de uitvoering van je arbeidsovereenkomst volledig te schorsen of om je arbeidsprestaties te verminderen met de bedoeling een zwaar ziek gezins- of familielid bij te staan of te verzorgen.
Om een zwaar ziek gezins- of familielid bij te staan heb je de keuze om op één van volgende manieren verlof op te nemen:
Elke werknemer (voltijds of deeltijds tewerkgesteld) kan, per patiënt, gedurende een maximumperiode van 12 maanden de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst volledig schorsen. Deze onderbrekingen kunnen telkens slechts worden genomen voor periodes van minimum 1 maand en maximum 3 maanden.
Elke voltijdse of deeltijdse werknemer die minstens ¾-tijds is tewerkgesteld, kan, per patiënt, gedurende een maximumperiode van 24 maanden zijn arbeidsprestaties verminderen met 1/5 of ½. Ook deze onderbrekingen kunnen telkens slechts worden genomen voor periodes van minimum 1 maand en maximum 3 maanden.
Met een gezinslid wordt bedoeld, elke persoon die met de werknemer samenwoont. Onder een familielid wordt verstaan een bloed- of aanverwant tot de tweede graad.
Met een zware ziekte wordt bedoeld, elke ziekte of medische ingreep die de behandelende geneesheer als dusdanig bestempelt en waarvan de geneesheer meent dat elke vorm van sociale, familiale of psychologische bijstand noodzakelijk is voor het herstel.
Voor de werknemer die alleenstaand is, wordt, ingeval van zware ziekte van zijn kind dat hoogstens 16 jaar oud is, de maximumperiode van 12 maanden volledige schorsing uitgebreid naar 24 maanden en wordt de maximumperiode van 24 maanden vermindering van arbeidsprestaties uitgebreid naar 48 maanden. Ook deze onderbrekingen kunnen telkens slechts worden genomen voor periodes van minimum 1 maand en maximum 3 maanden. Een alleenstaande werknemer is een werknemer die uitsluitend en effectief samenwoont met 1 of meerdere van zijn kinderen.Er zijn ook aanmoedigingspremies als je zorgverlof moet nemen. Heb je graag een simulatieberekening ? Neem contact op met het ACV Pulssecretariaat van je woonplaats.
Meer info via www.tijdskrediet.be
-
PC312 - Zondagwerk bij HEMA
Werk jij bij HEMA? Dan wordt je als medewerker in de toeristische zone op deze zondagen aan 300% betaald
- 1/03/2020
- 5/04/2020
- 5/07/2020
- 4/10/2020
- 13/12/2020
- 20/12/2020
De overige zondagen worden volgens de CAO verloond aan 200%.
-
PC312 - Zondagswerk bij Carrefour
De zondagsprestatie worden geleverd op vrijwillige basis en geven recht op inhaalrust en loon toegekend als volgt:
- hetzij 100% als loon en 200% als inhaalrust
- hetzij 200% als loon en 100% als inhaalrust
Wanneer recupereren? Vervaldata mogelijke afwezigheden bij Carrefour
-
PC312 - Zondagswerk
Ook werknemers in PC 312 hebben recht op zondagsrust. Het is meestal de dag waarop het gezin en vrienden vrijaf hebben en dus het ideale moment om samen iets leuks te doen. Daarom proberen we het zondagswerk in de sector te beperken.
In een toeristische zone mogen werknemers in het PC 312 zo goed als alle zondagen tewerkgesteld worden. Het is daarom belangrijk te weten of je winkel zich in een toeristische zone bevindt. De hele Belgische kust is bijvoorbeeld een toeristische zone, maar niet de enige. Om te weten of je winkel zich in een toeristische zone bevindt, neem je best contact op met je ACV PULS contactpersoon.
-
PC312 - Ziekte bij Carrefour
Regels bij ziekte of ongeval
Onmiddellijk de zetel verwittigen Dit moet zo snel mogelijk gebeuren, liefst telefonisch (niet via sms!), voor de middag van de eerste dag ziekte en ten laatste voor het einde van je werkuren van die dag.
Een medisch attest bezorgen Als je ziek bent, moet je binnen de twee werkdagen een attest wegens ziekte aan de zaakvoerder/manager bezorgen. Dit geldt zelfs voor één dag ziekte. Zo heb je recht op het gewaarborgd loon.
Wanneer je in de loop van een werkdag ziek valt, moet je, vooraleer het werk te verlaten, je chef op de hoogte brengen. Ook voor deze afwezigheid wordt een medisch attest gevraagd.Hoe is de controle geregeld?
Je moet je ter beschikking houden van de controlerende arts. Indien je de woning mag verlaten, moet je gevolg geven aan elke oproep van de controlearts om je op de aangegeven dag en uur bij hem aan te bieden. De verplaatsingskosten naar zijn kabinet zijn ten laste van de werkgever. In principe gebeurt de medische controle op de 1de of 2de dag van de arbeidsongeschiktheid tussen 8 en 20 uur.
Wie weigert zich te laten onderzoeken of zonder medische rechtvaardiging geen gevolg geeft aan de oproep van de controlearts om zich bij hem aan te bieden, verliest automatisch het recht op uitbetaling van het gewaarborgd loon.
De controlerende geneesheer kan twee houdingen aannemen • Ofwel gaat hij akkoord met het aantal afwezigheidsdagen die door je behandelende arts toegekend zijn. Dan is elke betwisting uitgesloten.
• Ofwel vindt hij dat je het werk vroeger moet hervatten dan aangegeven op je medisch attest. In dat geval dient dit duidelijk vermeld te worden op het attest dat hij/zij verplicht aan je moet afleveren. De controlearts moet tevens contact opnemen met de behandelend geneesheer om de vermindering van het aantal ziektedagen te bespreken
De controledienst wordt van deze beslissing op de hoogte gebracht en zal de datum van werkhervatting aan de directie HR of winkeldirecteur meedelen.
Indien je niet akkoord bent met een vervroegde werkhervatting dien je dit duidelijk aan te duiden op het attest van de controlearts. De controlearts dient ook in dat geval contact op te nemen met je behandelend geneesheer om de ziekteperiode te bespreken. Indien er geen akkoord is tussen de beide artsen dan dient een scheidsrechterarts te worden aangesteld. Best neem je meteen contact op met je behandelend geneesheer zodat hij/zij de procedure voor je opstart. De scheidsrechterarts zal dan zijn/haar visie geven omtrent de ziekteperiode. De kosten van de scheidsrechterarts zijn ten laste van Carrefour. De uitspraak van deze scheidsrechterarts is bindend voor beide partijen, dus zowel voor jezelf als voor Carrefour.Wie geen gevolg geeft heeft na de voorziene datum van werkhervatting geen recht meer op het gewaarborgd loon.
De kosten van deze arbitrage zijn ten laste van het bedrijf.
Deze onderzoeken van de controlearts houden geen verband met de onderzoeken van de arbeidsgeneeskundige dienst van Carrefour.
Wat als een nieuwe ziekte je belet het werk te hervatten? Dan moet een nieuw medisch attest worden voorgelegd binnen de twee werkdagen. Er kan dan een tweede controle plaatsvinden.
ENKELE BELANGRIJKE TIPS
Wat als je de bel niet hebt gehoord als de controlearts zich aanbood omdat je sliep of niet thuis was? Controleer enkele keren per dag of er een bericht van de controlearts in de brievenbus ligt, óók tijdens het weekend.
Hoe ver mag de controlegeneesheer je laten reizen? De maximale afstand tot aan het kabinet van de controlearts is 20 kilometer.Wat te doen bij problemen in dit verband? Neem onmiddellijk contact op met je vakbondsafgevaardigde. Indien je een maand of langer ziek was, dien je langs de arbeidsgeneesheer te gaan wanneer je het werk hervat. Deze controle mag niet gebeuren voor de werkhervatting. Pas op het moment dat je het werk werkelijk hervat kan je je aanbieden bij de arbeidsgeneesheer. De verplaatsingskosten zijn ten laste van de werkgever.
-
PC312 - Ziekte
Bij ziekte dien je meteen de werkgever te verwittigen en binnen de 48u het ziekte-attest te overhandigen tenzij je arbeidsreglement daar andere afspraken over heeft gemaakt.
-
PC312 - Woonwerkverkeer
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden onder verplaatsingskosten
-
PC312 - Wijzigen van filiaal
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden onder mutatie
-
PC312 - Vrije weekends
- Elke werknemer heeft recht op 8 vrije weekends bovenop de weekends die in de vakantie vallen. Je mag je vrij weekend wel niet combineren met een andere vrije dag in die week. Je verplaatst dus eigenlijk je vrije dag naar het weekend.
- De opname van de vrije weekends gebeurt in onderling overleg met je leidinggevende, die niet willekeurig kan weigeren.
-
PC312 - Vijfendertig (35)-urenweek
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden onder arbeidsduur
-
PC312 - Vervangingscontract
Wanneer de arbeidsovereenkomst van een vaste werknemer is geschorst, bijvoorbeeld door ziekte of bevallingsrust, dan kan de werkgever een vervangingscontract geven.
De duur van het vervangingscontract mag niet langer dan 2 jaar zijn. Ook opeenvolgende vervangingscontracten mogen in totaal niet meer dan 2 jaar duren.
Duurt het toch langer dan 2 jaar? Dan heb je eigenlijk een overeenkomst voor onbepaalde duur.
-
PC312 - Vervaldata mogelijke afwezigheden bij Carrefour
Iedere mogelijke afwezigheid dient opgenomen te worden voor een welbepaalde datum. Je kan dit perfect opvolgen via je loonfiche.
Hierbij een overzicht:
Betaald verlof. Wettelijk verlof voor 31/12 (4 weken / 20 dagen). Het extra-wettelijk verlof voor 31/12 met een mogelijke overdracht tot 31/03 van het jaar nadien. Vakantie bij Carrefour
ADV = arbeidsduurvermindering voor 31/12. Met een mogelijke overdracht tot 31/03 van het jaar nadien. Arbeidsduurverminderingsdagen (ADV)
Feestdagen. Voor 31/12. Feestdagen
Recuperatie. Zie je loonfiche. Carrefour “Potten” overuren / bijkomende uren
Recuperatie zondagsprestaties. Te plannen en te beheren als goed huisvader. Zondagwerk bij Carrefour
-
PC312 - Verplaatsingskosten
De werkgever is verplicht om bij te dragen in de verplaatsingskosten. Daarnaast hangt de bijdrage van de werkgever af van de wijze waarop de verplaatsing van en naar het werk wordt gemaakt. Maak je gebruik van het openbaar vervoer dan komt de werkgever gemiddeld 80% tussen in de kosten. Kom je met de eigen wagen naar het werk dan komt de werkgever gemiddeld 75% tussen in de verplaatsingskosten.
Goed om weten
Om discussie te vermijden bezorg je best een modelformulier ‘Verklaring op erewoord’. De werkgever mag deze verklaring controleren op haar juistheid. Leden van ACV Puls kunnen dit gratis aanvragen.
Als je gebruik maakt van het openbaar vervoer moet je de vervoerbewijzen kunnen voorleggen die uitgereikt worden door de NMBS, De Lijn … De terugbetaling van de reiskosten gebeurt maandelijks.
Onderstaande bedragen voor terugbetaling zijn geldig vanaf 1/2/2019
Km prijs 100% WG (privé) WG (openbaar vervoer) 1 36,00 25,14 27,30 2 36,00 25,37 27,53 3 36,00 25,37 27,53 4 39,50 27,60 29,97 5 42,50 29,90 32,45 6 45,00 31,68 34,38 7 48,00 33,43 36,31 8 51,00 35,56 38,62 9 53,00 36,99 40,17 10 56,00 39,12 42,48 11 59,00 41,64 45,18 12 62,00 43,77 47,49 13 64,00 45,20 49,04 14 67,00 47,33 51,35 15 70,00 49,47 53,67 16 72,00 51,28 55,60 17 75,00 53,41 57,91 18 78,00 55,55 60,23 19 81,00 57,85 62,71 20 83,00 59,27 64,25 21 86,00 61,40 66,56 22 89,00 63,54 68,88 23 91,00 65,34 70,80 24 94,00 67,48 73,12 25 97,00 69,45 75,27 26 100,00 71,69 77,69 27 102,00 73,17 79,29 28 105,00 75,37 81,67 29 108,00 77,61 84,09 30 110,00 79,08 85,68 31-33 115,00 83,15 90,05 34-36 122,00 89,12 96,44 37-39 128,00 94,33 102,01 40-42 135,00 99,90 108,00 43-45 142,00 106,25 114,77 46-48 148,00 111,44 120,32 49-51 155,00 117,41 126,71 52-54 160,00 120,71 130,31 55-57 164,00 125,22 135,06 58-60 169,00 129,29 139,43 61-65 176,00 134,88 145,44 66-70 183,00 141,20 152,18 71-75 191,00 146,36 157,82 76-80 199,00 154,15 166,09 81-85 207,00 159,31 171,73 86-90 215,00 166,39 179,29 91-95 223,00 173,48 186,86 96-100 231,00 178,64 192,50 101-105 239,00 185,73 200,07 106-110 247,00 192,81 207,63 111-115 255,00 199,90 215,20 116-120 263,00 207,00 222,78 121-125 271,00 212,15 228,41 126-130 279,00 219,25 235,99 131-135 286,00 225,55 242,71 136-140 294,00 230,71 248,35 141-145 302,00 239,74 257,86 146-150 313,00 248,62 267,40 -
PC312 - Verlof bij Carrefour
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden onder vakantie bij Carrefour
-
PC312 - Vakbondspremie
Wie in PC 312 werkt en aangesloten is bij een vakbond heeft recht op een syndicale premie van 145 euro per jaar.
In mei ontvang je een attest van je werkgever. Dit moet je bezorgen bij je ACV PULS secretariaat in de buurt. De premie wordt uitbetaald tussen 15 juni en 15 september.
Om een syndicale premie te krijgen moet je in dienst zijn op 15 juni en aangesloten zijn bij een vakbond in december van het voorgaande jaar. Denk je recht te hebben op een premie maar heb je geen attest ontvangen? Neem contact op met je ACV PULS contactpersoon om een duplicaat attest aan te vragen. -
PC312 - Vakantiewerk
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden onder studentenarbeid
-
PC312 - Vakantiejob
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden onder studentenarbeid
-
PC312 - Vakantie(geld) bedienden
Iedere werknemer heeft recht op vakantiegeld voor de periode van tewerkstelling of gelijkgestelde periodes. Het vakantiegeld wordt rechtstreeks door de werkgever aan de werknemer betaald.
Dubbel vakantiegeld
Als je vorig kalenderjaar een volledig jaar werkte, heb je dit jaar recht op volledig dubbel vakantiegeld. Het dubbel vakantiegeld wordt betaald in de maand juni. Het bedrag stemt overeen met 92% van je maandwedde.
LET OP
Aanvullend vakantiegeld Naast het gewoon vakantiegeld betaalt de sector warenhuizen je nog een aanvullend vakantiegeld van minimum 347,05 euro bruto.
Het aanvullend vakantiegeld kan maximaal 520,57 euro bruto bedragen. Voor de deeltijdse werknemers wordt de hoogte van dit bedrag in verhouding tot hun arbeidsduur berekend. -
PC312 - Vakantie bij HEMA
Werk jij bij HEMA? Dan worden je vakantiemogelijkheden bepaald volgens deze criteria
1) Anciënniteit
2) Schoolplichtige kinderen (tussen 5 en 18j)
3) Sluiting van bedrijf van partner of echtgenoot -
PC312 - Vakantie bij Carrefour
Huisregels Carrefour
• De vakantiedagen moeten worden opgenomen tussen 1 januari en 31 december. Vervaldata mogelijke afwezigheden bij Carrefour
• Je hebt recht op zomerverlof van minimum drie tot maximum vier opeenvolgende weken. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor de winkels aan de kust, waar het maximum aantal verlofdagen in de maanden juli of augustus 10 dagen of 2 weken bedraagt.
• Bij het vastleggen van de zomervakantie moet er rekening worden gehouden met de goede werking van de dienst.
• Er kan geen winterverlof worden genomen tussen 1 en 31 december (tenzij met het akkoord van de winkeldirecteur), de week van de jaarlijkse inventaris en de week die Pasen voorafgaat.
• Voorrangsregels: 1. Collega’s met schoolgaande kinderen. 2. Collega’s wiens partner wordt verplicht op een welbepaald tijdstip vakantie te nemen, omwille van een bedrijfssluiting. 3. Collega’s met de meeste anciënniteit. -
PC312 - Vaderschapsverlof
Sinds 1 januari 2021 heb je als vader of partner van de moeder na de geboorte van het kind recht op 15 dagen geboorteverlof! 💚👉 Je mag de 15 dagen geboorteverlof opnemen binnen de 4 maanden na debevalling. Je bent niet verplicht om 15 dagen op te nemen.•👉Je hoeft de 15 dagen niet in één keer op te nemen. Je kunt ze naar jouw keuzespreiden over een periode van 4 maanden vanaf de bevalling.•👉De dag van de bevalling geldt als eerste dag van die periode van viermaanden.Opgelet: 👉 is je kindje geboren vóór 1 januari 2021? Dan val je nog onder de oude regeling en heb je recht op 10 dagen geboorteverlof.Heb je er nog een vraag over? Contacteer ons via distributie@acv-csc.be
-
PC312 - Uurrooster
De variabele uurroosters moeten ten minste 3 weken op voorhand worden meegedeeld. Enkel met een voorafgaand akkoord van de werknemer mogen de uurroosters in deze periode nog gewijzigd worden.
-
PC312 - Toeristische zone
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden onder Zondagswerk
-
PC312 - Tijdsregistratie
Er zijn geen afspraken in de sector over tijdsregistratie. Het zou kunnen dat er in jouw onderneming wel afspraken zijn over een systeem om de uren bij te houden. Je kan ook je ACV PULS contactpersoon contacteren als je hierover nog vragen hebt.
-
PC312 - Tijdskrediet
Er bestaan uiteenlopende systemen van tijdskrediet en loopbaanvermindering. De algemene regels zoals vervat in cao 103 worden uitvoerig toegelicht in een brochure van het ACV. Leden kunnen de brochure gratis verkrijgen in elk ACV & ACV Puls-dienstencentrum.
Meer info via www.tijdskrediet.be
-
PC312 - Tijdelijke werkloosheid
Ben je tijdelijk werkloos? Geef dit dan door via https://acvtijdelijkewerkloosheid.be/
Alle documenten die je eerder van ons of van je werkgever ontving, zijn niet meer nodig. Je dient dus enkel dit eenvoudige onlineformulier in te vullen als je lid bent bij het ACV. Ben je nog geen lid? Word dan hier meteen lid!
Heb je je werkloosheid al eerder doorgegeven? Dan hoef je niets meer te ondernemen.
-
PC312 - Syndicale premie
Wie in PC 312 werkt en aangesloten is bij een vakbond heeft recht op een syndicale premie van 145 euro per jaar.
In mei ontvang je een attest van je werkgever. Dit moet je bezorgen bij je ACV PULS secretariaat in de buurt. De premie wordt uitbetaald tussen 15 juni en 15 september.
Om een syndicale premie te krijgen moet je in dienst zijn op 15 juni en aangesloten zijn bij een vakbond in december van het voorgaande jaar. Denk je recht te hebben op een premie maar heb je geen attest ontvangen? Neem contact op met je ACV PULS contactpersoon om een duplicaat attest aan te vragen. -
PC312 - SWT (brugpensioen)
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden op de website van het ACV. Bekijk de website.
-
PC312 - Studentenarbeid
Voor studenten gelden er aparte lonen. Je verdient bruto minder dan vaste werknemers, maar er worden geen belastingen afgehouden.
Via de Infolijn Studentenarbeid (02/244 35 00) kan je al je vragen kwijt over studentenwerk. Hier vind je meer informatie over je rechten als jobstudent.
Als je studeert kan je gratis lid worden van het ACV en heb je recht op alle ondersteuning. Via deze link kan je ACV Enter lid worden.
-
PC312 - Sociale voordelen bij Carrefour
Vrijwillige aanvulling bij arbeidsongeschiktheid Voorwaarden: 99 minimum 1 jaar tewerkgesteld zijn 99 effectief werken
Na de periode van gewaarborgd loon kan je aanspraak maken op een bijkomende vergoeding in geval van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte, een arbeidsongeval, een privé-ongeval of tijdens de bevallingsrust. Medewerkers met minder dan 20 jaar anciënniteit ontvangen deze vergoeding gedurende 153 kalenderdagen, vanaf 20 jaar anciënniteit gedurende 335 kalenderdagen.
Tevens is het mogelijk in geval van hoge hospitalisatiekosten of andere verzorging een aanvraag in te dienen voor financiële bijstand.
Het al dan niet verlenen van financiële bijstand is afhankelijk van de beslissing van de bevoegde diensten.
Huwelijks- en geboortebonsVoorwaarden: 99 minimum 1 jaar tewerkgesteld zijn 99 effectief werken 99 één bon per medewerker en gebeurtenis 99 aanvraag maximum 1 jaar na de gebeurtenis
Waarde: • huwelijk: 50 euro • geboorte: 25 euro
Sinterklaasbons Voorwaarden: 99 1 jaar werken op 6 december één bon voor elk kind in de leeftijd tussen 1 en 12 jaar (op 7 december van het betrokken jaar)Waarde: 12,50 euro
Studiebeurzen Voorwaarden: 99 tenminste 1 jaar tewerkgesteld zijn op 1 oktober met een arbeidsovereenkomst van minimum 12 uur per week. 99 voor kinderen die fiscaal ten laste zijn en voor kinderen van partners die op hetzelfde adres wonen als de medewerker 99 SWT’ers (bruggepensioneerden) blijven recht hebben op voorwaarde dat de eerste aanvraag nog gebeurde wanneer zij effectief werkten 99 ook voor medewerkers die zelf hun studies verderzetten (niet-universitair hoger of universitair hoger onderwijs) 99 voor kinderen die studeren aan een hogere niet-universitaire of universitaire instelling 99 maximum 7 beurzen: 99 specialisaties worden toegestaan 99 na een eerste diploma mag een tweede studiecyclus worden aangevangen 99 de studiejaren die werden gedubbeld of de jaren waarin van studierichting werd veranderd komen niet in aanmerking 99 de studies mogen zowel in België als in het buitenland worden gevolgd
Waarde: € 225
Jubilarissenpremie Voorwaarden: 99 medewerkers met 25, 35 en 45 jaar dienst 99 voor SWT’ers (bruggepensioneerden) geldt dit tot 65 jaar
Waarde • 25 jaar dienst: € 375 in aankoopcheques • 35 jaar dienst: € 375 in aankoopcheques • 45 jaar dienst: € 625 in aankoopcheques
Overlijden van een medewerker • 3 maanden loon indien de overledene gezinshoofd was • 1 maand loon in andere gevallen -
PC312 - Premie 70 euro
Jaarlijkse wordt er een premie van € 70 toegekend.
Voorwaarden
- Gewerkt hebben in het refertejaar (van juni van vorig jaar tot en met mei van dit jaar). Periodes van ziekte, bevallingsrust, vakantie, klein verlet… worden gelijkgesteld zoals in de wetgeving op de jaarlijkse vakantie.
- Voor de werknemers die geen volledig refertejaar hebben gewerkt zal de premie berekend worden volgens het gewerkte (of gelijkgestelde) aantal maanden.
- De premie wordt uitbetaald samen met het loon van de maand juni.
- Als je de onderneming verlaat voor 30 juni krijg je de premie uitbetaald in verhouding tot het aantal maanden dat je werkte in het refertejaar.
Let op! Aan de deeltijdse werknemers zal deze premie worden toegekend in verhouding tot hun prestaties.
De premie van € 70 kan op bedrijfsvlak omgezet worden in evenwaardige voordelen (bv. invoering of verhoging maaltijdcheques, groepsverzekering,…). Om te weten op welke manier deze premie wordt toegekend in jouw onderneming neem je best contact op met je vakbondsafgevaardigde.
-
PC312 - Premie 250 euro
DE VOLTIJDSE WERKNEMER MET EEN VOLLEDIGE REFERTEPERIODE (LOOPT VAN JULI VAN HET VOORGAANDE KALENDERJAAR TOT EN MET JUNI VAN DIT JAAR) KRIJGT EEN JAARLIJKSE BRUTOPREMIE TOEGEKEND VAN 250 EUR. DE DEELTIJDSE KRIJGEN DE PREMIE IN VERHOUDING TOT HET AANTAL UREN DAT ZE WERKEN.
Let op! Deze premie kan in jouw onderneming omgezet zijn in een ander voordeel.
- Ofwel via 1,45 EUR toekenning of verhoging van de werkgeverstussenkomst in de maaltijdcheques
- Ofwel via een verhoging van de patronale bijdrage in de maaltijdcheque met 1 EUR en een bruto jaarpremie van 74 EUR
- Ofwel via een verhoging van de patronale bijdrage in de maaltijdcheque met 1 EUR en een jaarlijkse storting van 85 EUR in een aanvullend pensioen (groepsverzekeringsplan)
- Ofwel via een jaarlijkse storting van 289 EUR in een aanvullend pensioen (groepsverzekeringsplan)
Om te weten op welke manier deze premie wordt toegekend in jouw onderneming neem je best contact op met je ACV PULS afgevaardigde.
De referteperiode voor de brutopremie loopt van juli van het voorgaande kalenderjaar tot en met juni van het jaar van uitbetaling. Voor mensen die geen volledig jaar hebben gewerkt, wordt de bruto jaarpremie in verhouding tot hun gewerkte dagen berekend.
Sommige periodes zoals vakantie en het eerste jaar ziekte worden gelijk gesteld voor het berekenen van de premie.
-
PC312 - Polyvalentie bij Carrefour
Polyvalentie in de Markets
De werknemers die na september 1999 zijn aangeworven kunnen polyvalent worden ingezet. Zij kunnen worden tewerkgesteld in de afdelingen en aan de kassa.
Alle andere werknemers kunnen polyvalent worden ingezet binnen hun universum. In de Markets zijn er 3 universums: Food, Market en Klanten. Ook kunnen de medewerkers van de Kassa tewerkgesteld worden binnen het universum Food en omgekeerd.
In iedere Market is er de ploeg Omnimarket. De medewerkers in deze ploeg kunnen overal worden ingezet. Zij krijgen een contract van minimum 30u/ week en een maandelijkse bruto premie van € 100 (voltijdse basis).Polyvalentie in de hypermarkten
Alle werknemers kunnen polyvalent worden ingezet binnen hun eigen universum.
In de hypermarkten zijn er 3 Commercial Teams. De medewerkers in deze teams kunnen overal worden ingezet. -
PC312 - Pensioenpremie
Zit je in de herfst van je carrière en ben je net of ga je bijna op pensioen? Leden van ACV PULS hebben recht op een pensioenpremie. Het bedrag hangt af van hoe lang je bij onze vakbond bent aangesloten. Dat start aan 25 euro voor wie 10 jaar is aangesloten en gaat tot 248 euro voor wie 44 jaar is aangesloten. Je kan deze aanvragen op een ACV kantoor of neem online contact op.
-
PC312 - Palliatief verlof
In de sector heeft elke werknemer het recht om de uitvoering van zijn arbeidsprestaties volledig te schorsen of om zijn arbeidsprestaties te verminderen met de bedoeling zich te wijden aan de palliatieve verzorging van een persoon die aan een ongeneeslijke ziekte lijdt. Deze persoon hoeft geen familielid te zijn.
Palliatieve verzorging is elke vorm van bijstand, dus zowel medische, sociale, administratieve als psychologische bijstand, en verzorging van personen die aan een ongeneeslijke ziekte in een terminale fase lijden.
Meer info via www.tijdskrediet.be
-
PC312 - Overuren en meeruren
Overuren worden gepresteerd als je per dag meer dan 9 of per week meer dan 36 uur werkt. Op dat moment moet de werkgever je een overurentoeslag betalen van 50%.
Overuren geven recht op inhaalrust. Dat betekent dat je een dag waarop je normaal moet gaan werken, thuis mag blijven.
Overuren kan je ofwel recupereren ofwel laten uitbetalen.
Onder bepaalde voorwaarden hebben deeltijdse werknemers ook recht op een overurentoeslag. Kort gezegd komt het erop neer dat alle bijkomende uren die in de loop van een maand worden verricht, met 50% overloon worden betaald. Dit met uitzondering van de eerste 12 uren van iedere kalendermaand (dit zijn meeruren). Meeruren kan je ofwel recuperen ofwel laten uitbetalen.
Controleer zelf je arbeidstijd
Heb je wisselende uren, of verricht je als deeltijdse werknemer regelmatig bijkomende uren, noteer dan je uren met behulp van de ACV PULS jaarkalender of de ACV PULS agenda die je kan bekomen bij je vakbondsafgevaardigde.
-
PC312 - Overplaatsing
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden onder Mutatie
- PC312 - Overlijden
-
PC312 - Ouderschapsverlof
Alle werknemers hebben recht op ouderschapsverlof. Zij mogen voortaan 4 maanden verlof nemen om voor hun kind te zorgen. Het verlof moet wel ingaan vóór het kind 12 jaar wordt (voor een gehandicapt kind is de leeftijd 21 jaar). Voor een geadopteerd kind kan het verlof genomen worden vanaf de inschrijving van het kind in het gezin en uiterlijk tot het kind 12 jaar wordt.
Zowel de vader als de moeder hebben elk recht op het ouderschapsverlof indien ze gedurende de laatste 15 maanden, 12 maanden met een arbeidsovereenkomst in dienst waren van de werkgever.
-
PC312 - Opzeggingstermijnen
Meestal moet je bij een ontslag een opzeggingstermijn presteren. Door een wijziging in de wetgeving op 1 januari 2014 is het voor mensen die ergens al lang in dienst zijn niet vanzelfsprekend om de duur van de opzeggingstermijn mee te geven. Je neemt best even contact op met je ACV PULS contactpersoon.
Wie ergens na 1 januari 2014 in dienst kwam kan de actuele opzeggingstermijnen op de website van het ACV raadplegen.
-
PC312 - Ontslagmotivatie
We wensen het je niet toe maar als je ontslagen wordt is de werkgever is verplicht om je ontslag te motiveren. Als de werkgever weigert om het ontslag te motiveren dan hangt er een boete boven zijn hoofd ! Als de werkgever wel een reden opgeeft maar die is kennelijk onredelijk (bv: je hebt een uitstekende evaluatie, het gaat schitterend met je onderneming, …) dan kan de werknemer bovenop de boete nog een extra schadevergoeding eisen.
Ben je ontslagen en geeft de werkgever geen reden op ? Neem contact met ACV Puls! -
PC312 - Ontslag wegens medische overmacht
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden op de website van het ACV. Bekijk de website hier
In de sector wordt er een bijpassing voorzien gedurende de wettelijke opzegtermijn door de werkgever.
-
PC312 - Ontslag
Ontslag is aan een aantal regels gebonden. De werkgever moet in de meeste gevallen een opzegtermijn of een opzegvergoeding respecteren. In het geval van een ontslag neem je best contact op met de vakbondsafgevaardigde in de onderneming of als er geen vakbond in jouw onderneming is met de ACV PULS contactpersoon.
Een werkgever kan je niet zomaar ontslaan wegens beroepsonbekwaamheid. Hij moet je eerst een schriftelijke verwittiging sturen. Als er een maand later geen verbetering is, moet hij een tweede schriftelijke verwittiging sturen. Pas als er dan 2 maanden later geen verbetering is, kan de werkgever de werknemer wegens beroepsonbekwaamheid ontslaan. Als de werkgever deze procedure niet volgt, is hij 3 maanden extra loon verschuldigd aan de werknemer. Hopelijk maak je dit nooit mee, maar als dit het geval is kan je je gedurende dit hele proces laten bijstaan door je vakbondsafgevaardigde.
Een ontslag wegens economische reden komt voor wanneer een winkel bijvoorbeeld slecht draait en moet sluiten. Dan moeten alle wettelijke zaken zoals opzegtermijnen en –vergoedingen in orde zijn. Je kan dit altijd laten narekenen bij je ACV PULS contactpersoon. Als een hele hoop collega’s tegelijk ontslagen worden, spreken we van een collectief ontslag. Meestal volgen dan onderhandelingen tussen vakbonden en de werkgever om dit op een zo menselijk mogelijke manier af te handelen.
Een ontslag wegens dringende reden wil je niet meemaken. Dat gebeurt meestal na een zware fout of bedrog. Neem in dat geval altijd contact op met je vakbondsafgevaardigde of een ACV PULS contactpersoon.
Meer informatie over een ontslag wegens medische overmacht vind je op de website van het ACV. In de sector wordt er een bijpassing voorzien gedurende de wettelijke opzegtermijn door de werkgever.
-
PC312 - Nachtwerk in E-commerce
De groeiende verkoop op het internet heeft ook een impact op hoe de collega’s in de sector werken. De werkgever vraagt meer van zijn werknemers. Het is belangrijk dat we daar goede afspraken over maken.
’s Avonds laat en ’s nachts werken heeft immers een grote impact op het privé- en het gezinsleven. ACV PULS is vragende partij om hierover akkoorden af te sluiten die niet alleen goed zijn voor de werkgever maar ook voor de werknemers.
-
PC312 - Mutatie
Het komt voor dat werknemers worden gevraagd om in een ander filiaal te gaan werken. Soms gebeurt een overplaatsing zelfs zonder vragen.
Niet iedere overplaatsing is in het belang van de werknemer en dat levert soms discussie op. Als je vragen hebt over een overplaatsing, neem je best contact op met je ACV PULS contactpersoon.
-
PC312 - Meeouderverlof
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden onder vaderschapsverlof
-
PC312 - Medische controle
De werkgever heeft steeds de mogelijkheid om de arbeidsongeschiktheid van de werknemer te laten controleren door een controlearts. De werknemer is verplicht deze controle te ondergaan.
De wet voorziet dat bij collectieve arbeidsovereenkomst (op sectorniveau of op vlak van de onderneming) of via het arbeidsreglement een zogenaamde beschikbaarheidsperiode kan bepaald worden.
De ‘beschikbaarheidsperiode’ is een periode tijdens de dag gedurende dewelke de werknemer zich verplicht op zijn verblijfplaats ter beschikking moet houden voor de controlearts. Deze periode omvat maximum 4 aaneengesloten uren tussen 07.00 u. en 20.00 u.
Deze verplichting moet beperkt zijn in de tijd en in het begin van de ziekteperiode worden vastgelegd.
In de sector grote kleinhandelszaken werd geen collectieve arbeidsovereenkomst gesloten die zo’n beschikbaarheidsperiode vastlegt. Zonder collectieve arbeidsovereenkomst op ondernemingsvlak of bepalingen in het arbeidsreglement, is het dus toegelaten om de woonst te verlaten voor zover dit zo op het geneeskundig getuigschrift voorzien is.
Indien jouw werkgever bepalingen in het arbeidsreglement wil invoeren aangaande deze problematiek, is het raadzaam om contact op te nemen met jouw plaatselijk secretariaat van het ACV dat je de nodige informatie zal verstrekken.
-
PC312 - Maaltijdcheques bij Carrefour
De basismedewerkers krijgen per effectief gepresteerde dag, onafhankelijk het aantal uren van prestatie, een maaltijdcheque van € 4,45. Hiervan betaalt de medewerker wel zelf € 1,09.
De kaderleden cat 5 (PC202), cat 6 en meer krijgen per effectief gepresteerde dag een maaltijdcheque van € 2,45. Hiervan betaalt het kaderlid zelf € 1,09.Goed om weten: je cheques zijn langer geldig!Door het tijdelijke sluiten van winkels of cultuur- en sportevenementen die niet konden niet doorgaan, loop je het risico dat je cheques vervallen voor je ze kan uitgeven. Intussen is er de wet van 20/12/2020 die bepaalt dat de geldigheidsduur van de cheques wordt verlengd:voor maaltijdcheques, ecocheques, en cadeaucheques met vervaldatum tussen 1 november en 31 maart 2021: verlenging met 6 maanden.
voor sport- en cultuurcheques die oorspronkelijk geldig waren tot 30 september 2020: verlenging tot 30 september 2021.
-
PC312 - Loon bij Carrefour
Je maandloon
De hoogte van je loon wordt bepaald door je functie en je anciënniteit. Het winkelpersoneel in de hypermarkten begint bij aanwerving in categorie 2. Wanneer je aan de kassa werkt, ga je na zes maanden over naar categorie 3. Voor de aanvuller gebeurt de overgang na 12 maanden anciënniteit. In de Markets begin je aan categorie 3A, en blijf je deze categorie behouden. Voor de classificatieregels, in de administratie of in hogere functies, kun je het beste contact opnemen met de ACV PULS afgevaardigden.
Weddeschalen
Weddeschalen kan je bekomen bij je syndicaal afgevaardigde. Let op: de hypermarkten volgen de barema’s van het Paritair Comité(PC) 312. In de Markets zijn de barema’s van het PC 202 van toepassing, op het personeel aangeworven na 11 oktober 1999.
Wanneer stijgen de lonen?
Anciënniteit
Je loon stijgt met het aantal jaren dienst, tot een maximum van 22 jaar. We noemen dit de ‘’baremieke’’ verhoging of de verhoging van de weddeschaal. Je krijgt je (jaarlijkse) verhoging de maand van de ‘verjaardag’ van je indiensttreding.
Late uren
Als je prestaties na 18.00 uur verricht, moeten deze worden betaald aan 150% (100% + 50%) op weekdagen en aan 200% (100% + 100%) op zaterdag.
Index
Zowel de weddeschalen als de effectieve lonen worden gekoppeld aan de stijging van de levensduurte. Een indexaanpassing zal automatisch gebeuren als het indexcijfer met 2% (hypermarkten) / met 1% (Markets) is gestegen.
Collectieve loonsverhogingen
Om de twee jaar onderhandelen vakbonden en werkgevers over de verbetering van loon- en arbeidsvoorwaarden. Dit zou dan kunnen resulteren in een verhoging van de weddeschalen met een vast bedrag of met een percentage.
Een hogere looncategorie
Als je functieinhoud wijzigt kom je meestal in een hogere looncategorie terecht. Je zult dan ook meer gaan verdienen.
LET OP: Bij de overgang naar een andere categorie behoud je de reeds verworven anciënniteit
-
PC312 - Late uren
Als je prestaties na 18u00 verricht, moeten deze worden betaald aan 150% (100% + 50%) op weekdagen en aan 200% (100% + 100%) op zaterdag.
Controleer zelf je arbeidstijd
Heb je wisselende uren, of verricht je als deeltijdse werknemer regelmatig bijkomende uren, noteer dan je uren met behulp van de ACV PULS jaarkalender of de ACV PULS agenda die je kan bekomen bij je vakbondsafgevaardigde.
-
PC312 - Landingsbanen
Toeslag van het sociaal fonds bij halftijds tijdkrediet van 57 jaar of ouder
De sector voorziet voor werknemers van 57 of ouder die hun prestaties verminderen tot halftijdse prestaties een toeslag vanuit het Sociaal Fonds. De premie bedraagt €148,74.
Voorwaarden:- arbeidsprestaties verminderen tot halftijds
- minstens 5 jaar dienst in de onderneming met een contract van 27 uur of meer
- minstens 27 uur per week gewerkt hebben in de 12 maanden voor de aanvang van het halftijds tijdskrediet
- het halftijds tijdskrediet moet definitief zijn
- de werknemer moet ten laatste zijn pensioen nemen op de wettelijke minimumleeftijd
- de werknemer moet bereid zijn in een variabel uurrooster te werken
- je hebt het recht om de arbeidsduur te spreiden over slechts drie dagen per week
-
PC312 - Klein verlet
Zoals voorzien in de wet krijg je betaalde vrije dagen voor bijzondere gebeurtenissen (zoals huwelijk, geboorte, overlijden van familieleden…).
Samenwonenden worden gelijkgesteld met echtgenoten, op voorwaarde dat zij dezelfde woonplaats hebben.
Een overzicht van de omstandigheden waarvoor je extra verlof krijgt:
- Huwelijk van de werknemer: 3 dagen, door de werknemer te kiezen tijdens de week waarin de gebeurtenis plaatsvindt of tijdens de daaropvolgende week. Na 1 jaar dienst heeft men bij Carrefour recht op de dag van het huwelijk en 5 opeenvolgende werkdagen.
- Huwelijk van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e), van een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder, stiefmoeder, van een kleinkind van de werknemer: de dag van het huwelijk.
- Geboorte van een kind: De werknemer heeft recht op 10 dagen ‘buitengewoon verlof’ bij de geboorte van een door hem erkend kind. Die 10 dagen zijn op te nemen binnen de 4 maanden na de geboorte (vaderschapsverlof).
Drie van de tien dagen worden betaald door de werkgever, de overige zeven vallen ten laste van het ziekenfonds. - Adoptie van een kind: De werknemers die in het kader van een adoptie een kind in zijn gezin opneemt, heeft recht op 4 weken verlof (6 weken indien het kind bij het begin van het adoptieverlof jonger is dan 3 jaar). Die verlofperiodes worden verdubbeld in duur wanneer het kind gehandicapt is (minstens 66% of 4 punten op pijler 1 van de medisch-sociale schaal gebruikt inzake kinderbijslag).
Dit verlof moet worden opgenomen binnen 2 maanden na de inschrijving van het kind als deel uitmakend van het gezin.
Het verlof moet niet noodzakelijk voor het maximum aantal dagen opgenomen worden. Het moet wel in één keer opgenomen worden, en moet minstens één week, of een meervoud van weken, omvatten. Het recht vervalt wanneer het kind 8 jaar wordt. - Priesterwijding of intrede in het klooster van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e), van een broer, zuster, schoonbroer of schoonzuster van de werknemer: de dag van de plechtigheid.
- Overlijden van de echtgenoot of echtgenote, van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e), van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder, stiefmoeder van de werknemer: drie dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
- Overlijden van een broer, zuster, schoonzuster, schoonbroer, grootvader, grootmoeder, kleinkind, van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een schoonzoon of schoondochter die bij de werknemer inwoont: twee dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
- Overlijden van een broer, zuster, schoonzuster, schoonbroer, grootvader, grootmoeder, kleinkind, van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een schoonzoon of schoondochter die niet bij de werknemer inwoont: de dag van de begrafenis.
- Plechtige communie van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e): de dag van de plechtigheid (wanneer deze samenvalt met een zondag, feestdag, of gewone inactiviteitsdag: de gewone activiteitsdag die onmiddellijk aan de gebeurtenis voorafgaat of erop volgt).
- Deelneming van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) aan het feest van de vrijzinnige jeugd daar waar dit feest plaatsvindt: de dag van het feest (wanneer dit samenvalt met een zondag, feestdag of gewone inactiviteitsdag: de gewone activiteitsdag die onmiddellijk aan de gebeurtenis voorafgaat of erop volgt).
- Verblijf van de dienstplichtige werknemer in een rekruterings- en selectiecentrum of in een militair hospitaal ten gevolge van zijn verblijf in een rekruterings- of selectiecentrum: de nodige tijd, met een maximum van 3 dagen.
- Verblijf van de werknemer-gewetensbezwaarde op de administratieve Gezondheidsdienst of in een van de verplegingsinrichtingen, die overeenkomstig de wetgeving over het statuut van de gewetensbezwaarden door de Koning zijn aangewezen: de nodige tijd, met een maximum van 3 dagen.
- Bijwonen van een bijeenkomst van de familieraad, bijeengeroepen door de vrederechter: de nodige tijd, met een maximum van één dag.
- Deelneming aan een jury, oproeping als getuige vóór de rechtbank of persoonlijke verschijning op aanmaning van de arbeidsrechtbank: de nodige tijd, met een maximum van 5 dagen;
- Uitoefening van het ambt van bijzitter in een hoofdstembureau of enig stembureau bij de parlements-, provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen: de nodige tijd.
- Uitoefening van het ambt van bijzitter in een van de hoofdbureaus bij de verkiezing van het Europese Parlement: de nodige tijd, met een maximum van 5 dagen.
- Uitoefening van het ambt van bijzitter in een hoofdbureau voor stemopneming bij de parlements-, provincieraads- en gemeenteverkiezingen: de nodige tijd, met een maximum van 5 dagen.
- Werknemers bij Carrefour die verhuizen krijgen één dag klein verlet mits ze een attest van de gemeente kunnen voorleggen.
-
PC312 - Kinderopvang
Voor wie?
Alle werknemers van bedrijven die behoren tot het paritair comité 202 en 312 (of 311) die:
- gedurende minstens 12 maanden in de sector werken op 31/12 van het opvangjaar
- kinderen hebben van jonger dan 3 jaar
- hun kinderen naar een door Kind en Gezin erkende opvang (kribbe, peutertuin, onthaalmoeder) brachten in het opvangjaar
- wanneer de beide ouders werken voor een bedrijf dat behoort het paritair comité 202 en 312 (of 311), hebben beide ouders recht op de terugbetaling.
Welk bedrag ?
3 EURO per dag effectieve opvang van het kind tot zolang het de leeftijd van 3 jaar niet heeft bereikt met als maximum bedrag 600 EURO per jaar.
-
PC312 - Kerstpremie
De eindejaarspremie wordt ook wel dertiende maand of kerstpremie genoemd. De eindejaarspremie wordt meestal in december betaald. Je hebt recht op deze premie als je aan een aantal voorwaarden voldoet:
Voorwaarden
- je bent in de loop van het kalenderjaar aan de slag geweest.
tijdens het kalenderjaar heb je ten minste 3 maanden dienst (opeenvolgend of niet) in de onderneming. - je werd niet ontslagen om dringende reden.
- je hebt de onderneming niet vrijwillig verlaten (bv. door zelf je opzeg te geven).
Let op! - Als je de onderneming verlaat om met pensioen of brugpensioen (SWT) te gaan, krijg je de eindejaarspremie wel.
Bedrag
Wie een volledig kalenderjaar voltijds of deeltijds werkt met een vast loon krijgt een eindejaarspremie gelijk aan het brutoloon van december. Dat is een brutobedrag waar nog sociale bijdrage en belastingen van worden afgehouden. Als je geen volledig jaar hebt gewerkt, wordt de premie betaald in verhouding tot het aantal gewerkte maanden tijdens het kalenderjaar.
Voorbeeld:
Emmy werkt al twee jaar voltijds in de onderneming. Haar brutowedde voor de maand december bedraagt € 1.400. Emmy krijgt een eindejaarspremie van € 1.400.
Kelly startte dit jaar haar werkzaamheden in de firma op 15 april. Haar brutowedde voor de maand december bedraagt € 1.400. Ze krijgt een eindejaarspremie van € 1.400 x 8,5/12 = € 991,66 bruto.
Berlinde kwam voor het eerst op 1 november in dienst. Ze krijgt geen eindejaarspremie dit jaar omdat ze geen 3 maanden in dienst is.
Yolande werkte van 1 januari tot en met 15 februari en nadien (bij dezelfde werkgever) van 15 september tot en met 30 november. Haar maandwedde is € 1.400. Ze heeft recht op een eindejaarspremie van 4/12 of € 1.400 x 4/12 = € 466,66.
Variabel loon
Voor personeelsleden die met een variabele bezoldiging worden betaald, gelden specifieke regels. Meestal wordt een gemiddelde berekend van de lonen die in het kalenderjaar werden betaald. Als je variabel wordt betaald raadpleeg je best je ACV PULS contactpersoon.
Aanvullende eindejaarspremie
Daarnaast heb je recht op een aanvullende premie van € 297,47. Als je geen volledig jaar gewerkt hebt, wordt de premie betaald in verhouding tot het aantal gewerkte maanden tijdens het kalenderjaar. Deeltijdse werknemers krijgen een gedeelte van de € 297,47, in verhouding tot hun arbeidsduur.
Afwezigheden
De werkgever kan het bedrag van de eindejaarspremie verminderen in verhouding tot een aantal afwezigheden die NIET gelijkgesteld zijn met effectieve prestaties. Hiermee worden bijvoorbeeld bedoeld: verlof zonder wedde, onwettige afwezigheid en voltijdse loopbaanonderbreking. Andere afwezigheden (zoals wettelijke verlofdagen, feestdagen, arbeidsongeval, klein verlet, familiaal verlof, educatief verlof, anciënniteitverlof, eerste 30 dagen van ziekte…) hebben geen invloed op het bedrag van de eindejaarspremie.
- je bent in de loop van het kalenderjaar aan de slag geweest.
-
PC312 - Jeugdvakantie
Je recht op vakantie krijg je door te werken. Je vakantie 2019 verdien je door in 2018 te werken. Als je dus net begint te werken kan het zijn dat je heel weinig vakantiedagen hebt. Via het systeem jeugdvakantie, kan je mogelijks toch van genieten. Voorwaarden:
- je bent jonger dan 25 jaar op 31 december van het voorafgaande jaar
- je hebt je studie beëindigd of stopgezet in de loop van het voorafgaande jaar
- je hebt minstens 1 maand of minstens 70 uren gewerkt in het voorafgaande jaar, en dit in de privésector
Bijvoorbeeld: je hebt recht op jeugdvakantie in 2019 wanneer je aan volgende voorwaarden voldoet:
- jonger dan 25 jaar op 31 december 2018
- studie beëindigd of gestopt in de loop van 2018
- nog minstens 1 maand en minstens 70 uren werken in 2018
Wanneer je voldoet aan de voorwaarden, heb je recht op 4 weken vakantie. Dit zijn 24 dagen wanneer je 6 dagen werkt per week en 20 dagen wanneer je 5 dagen per week werkt. Het aantal jeugdvakantiedagen wordt wel verminderd met het aantal betaalde vakantiedagen waarop je aanspraak kan maken. De vergoeding die je krijgt voor jeugdvakantiedagen bedraagt 65 % van het gemiddelde dagloon. Je kan jeugdvakantie aanvragen via het formulier C103 – jeugdvakantie. Voor elke maand waarin je jeugdvakantiedagen opneemt, moet je een nieuw berekeningsformulier invullen en bezorgen.
Je kan dat formulier opvragen via je ACV PULS contactpersoon.
-
PC312 - Index
De index houdt de prijsstijgingen van levensmiddelen (inflatie) bij. Om de zoveel tijd wordt het loon aangepast om die prijsstijgingen bij te houden. Dat is een indexaanpassing.
Een indexaanpassing zal automatisch gebeuren als het indexcijfer met 2% is gestegen. Voor de Carrefour Markets zal dit automatisch gebeuren als het indexcijfer met 1% is gestegen.
-
PC312 - Huwelijkspremie
Wie in het huwelijksbootje stapt en lid is van ACV PULS heeft recht op een huwelijkspremie. Na 1 jaar lidmaatschap bedraagt dat 25 euro. Na 2 jaar lidmaatschap 75 euro. Je kan deze aanvragen op een ACV kantoor of contacteer ons.
-
PC 312 - Huwelijk
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden onder klein verlet
-
PC312 - Geboortepremie
Je verwacht een kindje? Proficiat! Naast kinderbijslag heb je ook recht op een éénmalige geboortepremie. Meer informatie vind je hier. De aanvraagdocumenten voor de geboortepremie kan je via je werkgever verkrijgen.
Leden van ACV PULS hebben recht op een bijkomende geboortepremie van de vakbond. Na 1 jaar lidmaatschap bedraagt dat 25 euro. Na 2 jaar lidmaatschap 50 euro. Je kan deze aanvragen op een ACV kantoor of neem online contact op.
-
PC312 - Functieclassificatie
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden onder categorie
-
PC312 - Flexibiliteit
Werken in een winkel is vaak heel flexibel werken. Ruime openingsuren en het diverse takenpakket vragen zo al veel van de werknemers. In ondernemingen waar een vakbond is worden vaak afspraken gemaakt over flexibiliteit, openingsuren, meeruren, …
Wil je weten welke afspraken in jouw onderneming gelden? Neem contact op met je ACV PULS contactpersoon.
-
PC312 - Flexi-job
Werkgevers mogen ook mensen met een flexi-job inzetten. Die collega’s werken bij een andere werkgever minstens 4/5de en doen een flexi-job als bijverdienste. Gepensioneerden kunnen ook een flexi-job doen.
Wij zijn geen voorstander van flexi-jobs. We geven er de voorkeur aan om vaste collega’s meer uren te geven of tijdelijke collega’s vast in dienst te nemen.
Het flexi-loon bedraagt minimaal 10,08 euro per uur (het wettelijk minimum) dat is 9,36 euro loon en 0,72 (7,67%) euro vakantiegeld. Dit is een nettobedrag.
In tegenstelling tot een gewone job krijg je dus geen apart vakantiegeld achteraf.
-
PC312 - Fietsvergoeding
Wie met de fiets naar het werk komt heeft recht op een vergoeding van 24 eurocent per kilometer. De afstand woonplaats-werkplaats wordt geteld op basis van het aantal werkelijk afgelegde kilometers heen en terug.
-
PC312 - Feestdagen
Elke voltijdse werknemer heeft recht op 10 wettelijk bepaalde feestdagen.
- Nieuwjaar 1 januari
- Paasmaandag (dus niet Pasen zelf !)
- Feest van de Arbeid 1 mei
- O.H. Hemelvaart (steeds een donderdag)
- Pinkstermaandag (dus niet Pinksteren zelf)
- Nationale feestdag 21 juli
- O.L.V. hemelvaart 15 augustus
- Allerheiligen 1 november
- Wapenstilstand 11 november
- Kerstmis 25 december
Valt één van deze feestdagen op een dag waarop de onderneming hoe dan ook geen activiteit uitvoert, dan heeft het personeel recht op een vervangende feestdag. Waar er een vakbondswerking is, wordt er jaarlijks overlegd over de planning van die vervangende feestdagen. Leggen we die vast met een collectieve sluiting of worden deze dagen aan ieders vakantiekaart toegevoegd? Voor deeltijdse wordt het recht op feestdagen berekend in functie van hun arbeidsduur. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen deeltijdse met een vast en een variabel uurrooster.
Als lid van ACV PULS kan je laten nakijken of je de correcte hoeveelheid feestdagenrust en -loon kreeg. Neem gerust contact op met je ACV PULS contactpersoon.
De berekening van de feestdagen voor de deeltijdse werknemers bij Carrefour gebeurt in verhouding tot de arbeidsduur. Onderstaand schema verduidelijkt één en ander:
1. 36 uren/week = 1 feestdag of 8 uren
2. 32 uren/week = 80% van 8 uren
of 32/36 X 7,20 uren = 6,40 of 6u24′
30 uren 30/36 X 7,20 uren = 6 uren
28 uren 45 min 28,75 X 7,20 uren = 5,75 uren of 5u45’
28 uren 28/36 X 7,20 uren = 5,60 uren of 5u36′
26 uren 26/36 X 7,20 uren = 5,20 uren of 5u12′3. 24 uren/week = 60% van 8 uren
of 24/36 X 7,20 uren = 4,80 uren of 4u48′
22 uren 22/36 X 7,20 uren = 4,40 uren of 4u24′
21 uren 21/36 X 7,20 uren = 4,20 uren of 4u12′
20 uren 20/36 X 7,20 uren = 4 uren
18 uren 18/36 X 7,20 uren = 3,60 uren of 3u36′4. 16 uren/week = 40% van 8 uren
of 16/36 X 7,20 uren = 3,20 uren of 3u12′
12 uren 12/36 X 7,20 uren = 2,40 uren of 2u24′5. 8 uren/week = 20% van 8 uren
of 8/36 X 7,20 uren = 1,60 uren of 1u36′ -
PC312 - Familiaal verlof
Je kan 10 dagen per jaar onbetaald thuis blijven.
Er moet wel een geldige reden zijn, die je ook moet meedelen aan de werkgever. De aard van de reden moet betrekking hebben op dringende, onvoorziene omstandigheden van familiale of sociale aard. Bijvoorbeeld een ongeval of ziekte van een kind, brand in de woning, … .
Bij Carrefour en Cora wordt de eerste dag wel uitbetaald door de werkgever.
-
PC312 - Extra loonvoordelen Carrefour
JANUARI
Kortingsbonnen
Medewerkers met wekelijkse prestaties tussen 8 uur en 35 uur ontvangen volgende kortingsbonnen:
• Tussen 2 en 15 januari: 125 bonnen
• Tussen 2 en 15 mei: 125 bonnen
• Tussen 1 en 15 september: 160 bonnenMedewerkers met een wekelijkse prestatie van 8 uur of minder ontvangen:
• Tussen 2 en 15 januari: 75 bonnen
• Tussen 2 en 15 mei: 75 bonnen
• Tussen 1 en 15 september: 60 bonnenVoorwaarden: Om recht te hebben op deze kortingsbonnen dien je tegelijkertijd te voldoen aan twee voorwaarden:
• effectief in dienst zijn op het ogenblik van de uitreiking d.w.z.:
− voor de bonnen van januari tenminste 1 dag in dienst zijn tussen 2 en 15 januari
− voor de bonnen van mei tenminste 1 dag in dienst tussen 2 en 15 mei
− voor de bonnen van september tenminste 1 dag in dienst zijn tussen 1 en 15 september
• minstens 3 maanden (opeenvolgend of onderbroken) gewerkt hebben in de 12 maanden die aan de uitreiking van de bons voorafgaan.Deze kortingsbonnen met een waarde van 1 euro kunnen worden ingebracht bij aankopen ter waarde van 5 euro.
Alle afwezigheden die recht geven op jaarlijkse vakantie (arbeidsongeval, ziekte….) staan gelijk aan effectieve prestaties. Werknemers die met SWT (brugpensioen) of pensioen vertrekken, hebben recht op het volledig aantal kortingsbons voor het jaar waarin zij vertrekken.
Geschenkcheque
Tussen 2 en 15 januari ontvang je een geschenkcheque ter waarde van 35 euro. Hiermee kan je aankopen doen in de hypermarkten en in de geïntegreerde Markets.
Voorwaarden: Om recht te hebben op deze cheque dient u aan 2 voorwaarden te voldoen:
• effectieve prestaties leveren op het moment van de uitreiking van de cheque. Ook hier staat gelijk aan effectieve prestaties: de voltijdse schorsingen van prestaties omwille van tijdkrediet, ouderschapsverlof, verlof voor palliatieve zorgen en verlof voor de bijstand van een zwaar ziek familielid, arbeidsongeval …
• minstens 3 maanden effectief gewerkt hebben gedurende de laatste 6 maanden van het voorgaande jaar.APRIL
Incentive verbonden aan de omzetstijging / groeipremie Deze premie is afhankelijk van de groei van het zakencijfer (periodes januari tot juni en juli tot december) en kan dus telkens verschillend zijn.
Voorwaarden:
• 3 maanden anciënniteit hebben in de periode van de betrokken 6 maanden (januari tot juni of juli tot december)De deeltijdse werknemers ontvangen de premie pro rata. Op deze premie wordt geen bedrijfsvoorheffing betaald.
JUNI
Vakantiegeld en aanvullend vakantiegeld
Samen met het loon van juni wordt het vakantiegeld en aanvullend vakantiegeld uitbetaald. (zie ook hoofdstukje vakantie)
Kortingsbonnen (vervanging ecocheques)
Tussen 1 en 15 juni krijgen de medewerkers een boekje met bons in functie van hun wekelijkse prestaties:
• Vanaf 27u/week: 250 bonnen
• 20u/week tot minder dan 27u/week: 200 bonnen
• 17,5u/week tot minder dan 20u/week: 150 bonnen
• Minder dan 17,5u/week: 100 bonnen
• Eéndagscontracten: 76 bonnenVoorwaarden (verschillend met de bonnen van januari, mei en september):
• effectief in dienst op het ogenblik van de uitreiking
• pro rata de prestaties van het voorgaande jaar, met gelijkstelling voor de afwezigheden die recht geven op jaarlijkse vakantie
• niet voor gepensioneerden en SWT’ers (bruggepensioneerden).Jaarlijkse premie
Samen met het loon van de maand juni ontvangt elke voltijdse medewerker een premie van 32,30 euro (zijnde 28 euro premie te vermeerderen met 4,30 euro vakantiegeld op de premie). De deeltijdse medewerker ontvangt de premie pro rata op basis van het gemiddeld aantal gepresteerde uren.
Voorwaarden
• voor de voltijdsen: effectief voltijdse prestaties geleverd hebben in de eerste 6 maanden van het jaar
• voor de deeltijdsen: effectief deeltijdse prestaties geleverd hebben in de eerste 6 maanden van het jaarDECEMBER
Kerstpremie (eindejaarspremie)
Medewerkers ontvangen deze maand de kerstpremie. De premie wordt uitbetaald tezamen met een aanvullende kerstpremie van 297,47 euro bruto en pro rata voor de deeltijdse werknemers.
Iedereen, ook tijdelijk personeel dat aanwezig is in de maand december en minimum 3 maanden gewerkt heeft gedurende het laatste jaar, heeft recht op deze premie. -
PC312 - Ervaring
De ervaring die je hebt in een onderneming bepaalt voor een stuk je loon- en arbeidsvoorwaarden. Hoe meer ervaring, hoe hoger je loon.
Ervaring geeft ook recht op een aantal extra verlofdagen. Ga na of je recht hebt op anciënniteitsverlof.
-
PC312 - Eindejaarspremie
De eindejaarspremie wordt ook wel dertiende maand of kerstpremie genoemd. De eindejaarspremie wordt meestal in december betaald. Je hebt recht op deze premie als je aan een aantal voorwaarden voldoet:
Voorwaarden
- je bent in de loop van het kalenderjaar aan de slag geweest.
tijdens het kalenderjaar heb je ten minste 3 maanden dienst (opeenvolgend of niet) in de onderneming. - je werd niet ontslagen om dringende reden.
- je hebt de onderneming niet vrijwillig verlaten (bv. door zelf je opzeg te geven).
Let op! - Als je de onderneming verlaat om met pensioen of brugpensioen (SWT) te gaan, krijg je de eindejaarspremie wel.
Bedrag
Wie een volledig kalenderjaar voltijds of deeltijds werkt met een vast loon krijgt een eindejaarspremie gelijk aan het brutoloon van december. Dat is een brutobedrag waar nog sociale bijdrage en belastingen van worden afgehouden. Als je geen volledig jaar hebt gewerkt, wordt de premie betaald in verhouding tot het aantal gewerkte maanden tijdens het kalenderjaar.
Voorbeeld:
Emmy werkt al twee jaar voltijds in de onderneming. Haar brutowedde voor de maand december bedraagt € 1.400. Emmy krijgt een eindejaarspremie van € 1.400.
Kelly startte dit jaar haar werkzaamheden in de firma op 15 april. Haar brutowedde voor de maand december bedraagt € 1.400. Ze krijgt een eindejaarspremie van € 1.400 x 8,5/12 = € 991,66 bruto.
Berlinde kwam voor het eerst op 1 november in dienst. Ze krijgt geen eindejaarspremie dit jaar omdat ze geen 3 maanden in dienst is.
Yolande werkte van 1 januari tot en met 15 februari en nadien (bij dezelfde werkgever) van 15 september tot en met 30 november. Haar maandwedde is € 1.400. Ze heeft recht op een eindejaarspremie van 4/12 of € 1.400 x 4/12 = € 466,66.
Variabel loon
Voor personeelsleden die met een variabele bezoldiging worden betaald, gelden specifieke regels. Meestal wordt een gemiddelde berekend van de lonen die in het kalenderjaar werden betaald. Als je variabel wordt betaald raadpleeg je best je ACV PULS contactpersoon.
Aanvullende eindejaarspremie
Daarnaast heb je recht op een aanvullende premie van € 297,47. Als je geen volledig jaar gewerkt hebt, wordt de premie betaald in verhouding tot het aantal gewerkte maanden tijdens het kalenderjaar. Deeltijdse werknemers krijgen een gedeelte van de € 297,47, in verhouding tot hun arbeidsduur.
Afwezigheden
De werkgever kan het bedrag van de eindejaarspremie verminderen in verhouding tot een aantal afwezigheden die NIET gelijkgesteld zijn met effectieve prestaties. Hiermee worden bijvoorbeeld bedoeld: verlof zonder wedde, onwettige afwezigheid en voltijdse loopbaanonderbreking. Andere afwezigheden (zoals wettelijke verlofdagen, feestdagen, arbeidsongeval, klein verlet, familiaal verlof, educatief verlof, anciënniteitverlof, eerste 30 dagen van ziekte…) hebben geen invloed op het bedrag van de eindejaarspremie.
- je bent in de loop van het kalenderjaar aan de slag geweest.
-
PC312 - Economische redenen
• Bij ongunstige economische omstandigheden (bv. een faillissement) of omstandigheden die technische aanpassingen vergen, kan de werkgever overgaan tot ontslag.
• Bij afdankingen dienen er wel voorrangsregels in acht te worden genomen waarbij rekening wordt gehouden met bekwaamheid, leeftijd, anciënniteit en gezinslasten. Ook moeten eerst alle mogelijkheden worden uitgeput om ontslagen te vermijden. Denk aan werkherverdeling, brugpensioen (SWT), aanwervingsstop, geen uitzendkrachten…
• De werknemers moeten tijdig worden gewaarschuwd middels een aangetekend schrijven. Je kunt dan proberen om het probleem met de werkgever op te lossen om zo het dreigend ontslag af te wenden. -
PC312 - Ecocheques
Telkens in de maand juni krijg je ecocheques. Hoeveel ecocheques je krijgt hangt af van je arbeidsduur.
vanaf 27-35 u/week 250 €
vanaf 20 uur en minder dan 27 u/week 200 €
vanaf 17,5 uur en minder dan 20 u/week 150 €
minder dan 17,5 u/week 100 €
contracten van 8 u/week 75 €De cheques hebben een waarde van (maximum) 10 euro en ze zijn 2 jaar geldig. Op de cheques moeten geen belastingen betaald worden en er wordt ook geen sociale zekerheid afgehouden. Wie in de periode 1 juni (vorig jaar) tot en met 31 mei (dit jaar) in dienst kwam en dus geen volledig jaar werkte, krijgt de ecocheques in verhouding toegekend. Als je arbeidsovereenkomst onderbroken wordt kan het aantal ecocheques ook verminderd worden. De periodes van jaarlijkse vakantie, de eerste 30 dagen ziekte en bevallingsverlof worden gelukkig gelijkgesteld.
Let op!
De ecocheques kunnen op bedrijfsvlak omgezet worden in evenwaardige voordelen (bv. invoering of verhoging maaltijdcheques, groepsverzekering…) Hiervoor moet op bedrijfsvlak een CAO afgesloten worden. Informeer even bij je ACV PULS contactpersoon om na te gaan wat er bij jou op het werk is afgesproken.
Wat kan je kopen met Ecocheques? – klik hierWat kan je kopen met je ecocheques?
Energiebesparing;
Hernieuwbare energie
Waterbesparing en -beheer;
Bevordering van de duurzame mobiliteit;
Afvalbeheer;
Bevordering van ecodesign: producten en diensten met het Europese Ecolabel of het EU-logo voor biologische productie en toeristische infrastructuur in België met het Green Key labelUPDATE:
Goed om weten: je cheques zijn langer geldig!Door het tijdelijke sluiten van winkels of cultuur- en sportevenementen die niet konden niet doorgaan, loop je het risico dat je cheques vervallen voor je ze kan uitgeven. Intussen is er de wet van 20/12/2020 die bepaalt dat de geldigheidsduur van de cheques wordt verlengd:voor maaltijdcheques, ecocheques, en cadeaucheques met vervaldatum tussen 1 november en 31 maart 2021: verlenging met 6 maanden.
voor sport- en cultuurcheques die oorspronkelijk geldig waren tot 30 september 2020: verlenging tot 30 september 2021.
- PC312 - E-commerce
-
PC312 - Dertiende (13e) maand
De eindejaarspremie wordt ook wel dertiende maand of kerstpremie genoemd. De eindejaarspremie wordt meestal in december betaald. Je hebt recht op deze premie als je aan een aantal voorwaarden voldoet:
Voorwaarden
- je bent in de loop van het kalenderjaar aan de slag geweest.
tijdens het kalenderjaar heb je ten minste 3 maanden dienst (opeenvolgend of niet) in de onderneming. - je werd niet ontslagen om dringende reden.
- je hebt de onderneming niet vrijwillig verlaten (bv. door zelf je opzeg te geven).
Let op! - Als je de onderneming verlaat om met pensioen of brugpensioen (SWT) te gaan, krijg je de eindejaarspremie wel.
Bedrag
Wie een volledig kalenderjaar voltijds of deeltijds werkt met een vast loon krijgt een eindejaarspremie gelijk aan het brutoloon van december. Dat is een brutobedrag waar nog sociale bijdrage en belastingen van worden afgehouden. Als je geen volledig jaar hebt gewerkt, wordt de premie betaald in verhouding tot het aantal gewerkte maanden tijdens het kalenderjaar.
Voorbeeld:
Emmy werkt al twee jaar voltijds in de onderneming. Haar brutowedde voor de maand december bedraagt € 1.400. Emmy krijgt een eindejaarspremie van € 1.400.
Kelly startte dit jaar haar werkzaamheden in de firma op 15 april. Haar brutowedde voor de maand december bedraagt € 1.400. Ze krijgt een eindejaarspremie van € 1.400 x 8,5/12 = € 991,66 bruto.
Berlinde kwam voor het eerst op 1 november in dienst. Ze krijgt geen eindejaarspremie dit jaar omdat ze geen 3 maanden in dienst is.
Yolande werkte van 1 januari tot en met 15 februari en nadien (bij dezelfde werkgever) van 15 september tot en met 30 november. Haar maandwedde is € 1.400. Ze heeft recht op een eindejaarspremie van 4/12 of € 1.400 x 4/12 = € 466,66.
Variabel loon
Voor personeelsleden die met een variabele bezoldiging worden betaald, gelden specifieke regels. Meestal wordt een gemiddelde berekend van de lonen die in het kalenderjaar werden betaald. Als je variabel wordt betaald raadpleeg je best je ACV PULS contactpersoon.
Aanvullende eindejaarspremie
Daarnaast heb je recht op een aanvullende premie van € 297,47. Als je geen volledig jaar gewerkt hebt, wordt de premie betaald in verhouding tot het aantal gewerkte maanden tijdens het kalenderjaar. Deeltijdse werknemers krijgen een gedeelte van de € 297,47, in verhouding tot hun arbeidsduur.
Afwezigheden
De werkgever kan het bedrag van de eindejaarspremie verminderen in verhouding tot een aantal afwezigheden die NIET gelijkgesteld zijn met effectieve prestaties. Hiermee worden bijvoorbeeld bedoeld: verlof zonder wedde, onwettige afwezigheid en voltijdse loopbaanonderbreking. Andere afwezigheden (zoals wettelijke verlofdagen, feestdagen, arbeidsongeval, klein verlet, familiaal verlof, educatief verlof, anciënniteitverlof, eerste 30 dagen van ziekte…) hebben geen invloed op het bedrag van de eindejaarspremie.
- je bent in de loop van het kalenderjaar aan de slag geweest.
-
PC312 - Deeltijds werken
In principe moet de wekelijkse arbeidsduur voor een deeltijdse werknemer minstens 18 uur per week bedragen. Toch is het mogelijk om – onder strikte voorwaarden – van deze algemene regel af te wijken.
12 uren contracten
Deze medewerkers werken enkel op vrijdag en zaterdag, of op de vooravond van een feestdag zijnde: 2 dagen van 6 uren of 1 dag van 8 uren en 1 dag van 4 uren.
De mogelijkheid bestaat tevens om op woensdagnamiddag te werken, maar dit kan enkel na toestemming van de syndicale afvaardiging. In dit geval werk je: woensdag en vrijdag of woensdag en zaterdag.
8 uren contracten
Deze medewerkers werken op vrijdag en/of zaterdag en eventueel de vooravond van een feestdag. Dus ofwel 2 x 4 uren per week ofwel 1 maal 8 uren per week.
Bij de Markets bestaan ook dagcontracten van 8 uur per week.Binnen de Carrefour Markets kunnen 12 en 8 uren contracten worden tewerkgesteld van maandag t.e.m. zaterdag.
Recht op een vierdagenweek
Deeltijdse werknemers, die een arbeidsovereenkomst hebben voor maximaal 24 u/week hebben recht op een vierdagenweek. De werknemer moet hiertoe een schriftelijk verzoek aan de werkgever richten. Als lid kan je een modelformulier ontvangen.
Minimale dagelijkse arbeidsduur
De werknemers met 4 jaar dienst in de onderneming hebben recht op een minimale dagelijkse arbeidsduur van 4 uur. Voor wie nog geen 4 jaar dienst heeft bedraagt de minimale dagelijkse arbeidsduur 3 uur.
-
PC312 - Contractuitbreiding Markets Carrefour
Contractuitbreiding naar 22u/week
Voorwaarden:
- minstens 18 maanden dienst in de onderneming
- contract van onbepaalde duur hebben van 20 of 21 uur per week.
Hoe: deeltijdse werknemers die dit wensen kunnen hun recht op contractuitbreiding schriftelijk bij de werkgever aanvragen.
Wat: de betrokken deeltijdse werknemers hebben recht op een contractuitbreiding van 1 of 2 uur (dus van 20 of 21 naar 22 uur per week) mits zij bereid zijn in een variabel uurrooster te werken.
Contractuitbreiding naar 24u/week
Voorwaarden:
- minstens 3 jaar dienst in de onderneming
- contract van onbepaalde duur hebben van 22 of 23 uur per week.
- Als je eerder al een contractuitbreiding kreeg van 20 of 21 uur naar 22 uur per week moeten er minstens 18 maanden verstreken zijn tussen de aanpassing naar 22 uur en de aanpassing naar 24 uur.
Hoe: deeltijdse werknemers die dit wensen kunnen hun recht op contractuitbreiding schriftelijk bij de werkgever aanvragen.
Wat: de betrokken deeltijdse werknemers hebben recht op een contractuitbreiding van 1 of 2 uur (dus van 22 of 23 naar 24 uur per week) mits zij bereid zijn in te stappen in een arbeidsregime waarin de arbeidsduur gemiddeld op jaarbasis wordt vastgesteld.
De wekelijkse prestatie kan niet lager zijn dan 22u en niet hoger dan 26 uur. Uitzonderlijk, en enkel mits duidelijk akkoord van jezelf, is 28 uur mogelijk. -
PC312 - Contractuitbreiding hypermarkten Carrefour / Cora / HEMA
De voorbije jaren werden er verschillende cao’s afgesloten waarbij de werknemers het recht hebben om hun deeltijds contract op te trekken naar 20, 22 zelfs 24 uur per week.
Verhoging naar 20 uur
• 18 maanden anciënniteit
• arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur van 18 of 19 uur per weekVerhoging naar 22 uur
• drie jaar anciënniteit
• arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur van 20 of 21 uur per week.Bereid zijn om in een flexibel arbeidsregime te werken:
• de arbeidsduur gemiddeld op jaarbasis wordt vastgesteld.
• afwijking ten opzichte van de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van 22u van :
naar boven toe: maximum twee uren of, met akkoord van de werknemer, vier uren
naar beneden toe: maximum twee uren.
• de arbeidsprestaties worden dus geleverd door middel van uurroosters van minimum 20u en maximum 24u of, met akkoord van de werknemer, maximum 26u.Verhoging naar 24 uur
• vijf jaar anciënniteit
• arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur van minstens 22 uur per weekBereid zijn om in een flexibel arbeidsregime te werken:
• de arbeidsduur gemiddeld op jaarbasis wordt vastgesteld
• afwijking ten opzichte van de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van 24u van :
naar boven toe: maximum twee uren of, met akkoord van de werknemer, vier uren
naar beneden toe: maximum twee uren
• de arbeidsprestaties worden dus geleverd door middel van uurroosters van minimum 22u en maximum 26u of, met akkoord van de werknemer, maximum 28u.Loon
Er wordt een constant maandelijks salaris uitbetaald op basis van een wekelijkse arbeidsduur van 22u / 24u.
Opmerking
Tussen de overstap naar 20 uur en deze overstap naar 22 uur dient minstens 18 maanden verstreken te zijn.
Ook wanneer je gedurende 6 maanden meer uren gewerkt hebt dan je contract voorziet (dit worden bijkomende uren genoemd) kan je om een aanpassing van je contract vragen. (bij Carrefour noemen zit dit een Racagnac)
- PC312 - Compensatiedagen
-
PC312- Commissieloon
Sommige filiaalleiders, store managers of verkopers worden gedeeltelijk of volledig op commissie betaald. Hun loon is afhankelijk van de verkoopcijfers.
Ook wanneer een groot deel van je loon op commissie wordt betaald moet je loon het sectorale minimumloon respecteren.
-
PC312 - Brugpensioen (of SWT)
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden op de website van het ACV. Bekijk de website.
-
Sectorbrochure Carrefour
ACV Puls voorziet alle leden die bij Carrefour werken van een handige brochure. Alle loon en arbeidsvoorwaarden bij mekaar: zo haal jij het beste uit je job. Vraag er naar bij je collega’s of contacteer ons!
-
PC312 - Beroepsonbekwaamheid
Beroepsonbekwaamheid of economische omstandigheden kunnen tot een ontslag leiden.
• Het is mogelijk dat een werknemer niet goed functioneert. Dit moet dan geval per geval bekeken worden. Bij dit onderzoek wordt rekening gehouden met de verantwoordelijkheid, de functie en de uitvoering van het werk door de werknemer.
• De werknemer die beroepsonbekwaam wordt geacht, krijgt eerst een SCHRIFTELIJKE VERWITTIGING van de werkgever. De betrokken werknemer kan onmiddellijk de tussenkomst van de vakbondsafvaardiging vragen.
• Indien de beroepsbekwaamheid van de betrokkene één maand na de eerste verwittiging nauwelijks verbeterd is, stuurt de werkgever een TWEEDE SCHRIFTELIJKE VERWITTIGING.
• Indien de werkgever binnen de twee maanden na de tweede verwittiging opnieuw geen verbetering vaststelt, kan hij de werknemer ontslaan mits inachtneming van de wettelijke procedures.
• In geval van herhaling van de betrokkene – d.w.z. in dezelfde functie en binnen de 2 jaar volgend op de eerste verwittiging – heeft de werkgever het recht de werknemer onmiddellijk af te danken.
• Bij het niet-naleven van de voorziene procedure moet de werkgever de betrokken werknemer opnieuw in dienst nemen of indien hij dit weigert, moet hij, bovenop de opzegtermijn, een bedrag betalen gelijk aan drie maanden loon.
of economische omstandigheden kunnen tot een ontslag leiden. - PC312 - Arbeidstijdregistratie
-
PC312 - Arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur en vervangingscontracten
Als je werkt met een contract voor bepaalde duur of met een vervangingsovereenkomst, zal er moeten rekening worden gehouden met de anciënniteit (aantal maanden of jaren dienst), die je bij dezelfde werkgever hebt verworven met opeenvolgende contracten voor bepaalde duur en/of vervangingscontracten. In twee gevallen zal de allereerste indiensttredingdatum als referentie genomen worden:
- Opzeggingstermijn: voor het bepalen van de duur van de opzegtermijn
- Toepassing loonschalen: je klimt niet alleen hoger op in de loonschaal maar je kunt ook sneller naar een hogere looncategorie.
-
PC312 - Arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur
Een contract van bepaalde duur moet aan een aantal regels voldoen. Het contract moet schriftelijk worden vastgesteld en uiterlijk bij indiensttreding ondertekend worden. Je mag maximaal 4 opeenvolgende contracten van bepaalde duur van minimaal 3 maanden krijgen gedurende een totale periode van 2 jaar. Wanneer een overeenkomst van bepaalde duur niet aan die regels voldoet, heb je eigenlijk een contract van onbepaalde duur.
Om te kijken in welke loonschaal je zit geldt de datum van indiensttreding. Je contracten van bepaalde duur worden dus meegerekend. Hoe meer jaren in dienst, hoe hoger je loon.
Na een tijdelijk contract van zes maanden heb je voorrang bij het bekomen van een vacant geworden job van onbepaalde duur.
-
PC312 - Arbeidsongeschiktheid (definitieve)
Meer informatie over dit onderwerp kan je terugvinden op de website van het ACV. Bekijk de website.
In de sector wordt er een bijpassing voorzien gedurende de wettelijke opzegtermijn door de werkgever.
-
PC312 - Arbeidsduurverminderingsdagen (ADV)
Als je meer dan 35 uur per week werkt heb je recht op ADV-dagen.
Meer informatie vind je hier.
-
PC312 - Arbeidsduur
• Voor voltijdse werknemers bedraagt de arbeidsduur 35 uur per week. In de praktijk wordt nog 36 uur per week gewerkt. Er worden dan jaarlijks 6 compensatiedagen toegekend (ADV). De prestaties worden gespreid over 4,5 dagen per week, zijnde 4 dagen van 8 uur en 1 dag van 4 uur.
• Er moet minstens drie uur per dag ononderbroken gewerkt worden.
• Tussen twee arbeidsprestaties is een minimale rustperiode van 11 uren voorzien.
• Deeltijdse werknemers moeten een contract hebben van minstens 18 uur in de of 20 uur voor de Carrefour Markets. Op deze algemene regel zijn enkele uitzonderingen, maar het aantal kleine contracten is beperkt.• Werknemers met een arbeidsovereenkomst van 24 uur of minder hebben het recht om in een vierdagenweek te werken.
• De uurroosters van werknemers moeten voor 3 weken en de lopende week uithangen. Bij de Carrefour hypermarkten is dit voor 5 weken en de lopende week. Ze mogen, tijdens deze periode, slechts worden gewijzigd mits voorafgaand akkoord van de werknemer. -
PC312 - Andere paritaire comités
Werk je in een winkel maar niet onder PC312? Dan helpen we je graag verder op www.voorwiewerktaandewinkel.be hét nieuwe platform van ACV Puls om je meteen bij het juiste
paritaire comité te brengen.Je vindt er een lijst van alle winkels en heldere informatie om het beste uit je job te halen.
-
PC312 - Anciënniteitsverlof bij Cora
Anciënniteit betekent extra dagen vakantie. Je krijgt al 1 dag extra vakantie wanneer je 1 jaar in de onderneming werkt.
Het volledig schema ziet er zo uit:
- na 1 jaar: 1 dag
- 4 jaar: 2 dagen
- 6 jaar: 3 dagen
- 10 jaar: 5 dagen
-
PC312 - Anciënniteitsverlof
Anciënniteit betekent extra dagen vakantie. Je krijgt 2 dagen extra vakantie wanneer je 10 jaar in de onderneming werkt. Wanneer je 20 jaar of meer in de onderneming werkt, worden dit 3 dagen extra vakantie.
Het conventioneel en het anciënniteitverlof worden op volgende basis vastgelegd. Een voltijdse werknemer heeft recht op:
- 0 dagen, bij minder dan 5 jaar anciënniteit;
- 2 dagen, bij minder dan 10 jaar anciënniteit;
- 3 dagen, bij minder dan 20 jaar anciënniteit;
- 5 dagen, bij minder dan 30 jaar anciënniteit;
- 6 dagen, bij meer dan 30 jaar anciënniteit;
Voor de deeltijdse collega’s hebben we bijgaande tabel:
Deeltijds Anciënniteit Wettelijk en extra wettelijk Statuut Voltijdsen Deeltijdsen In dagen in uren 8u/W 5 tot 10 jaar 22 35 10 tot 20 jaar 23 37 20 tot 30 jaar 25 40 + 30 jaar 26 42 12u/W 5 tot 10 jaar 22 53 10 tot 20 jaar 23 55 20 tot 30 jaar 25 60 + 30 jaar 26 62 18u/W 5 tot 10 jaar 22 79 10 tot 20 jaar 23 83 20 tot 30 jaar 25 90 + 30 jaar 26 94 20u/W 5 tot 10 jaar 22 88 10 tot 20 jaar 23 92 20 tot 30 jaar 25 100 + 30 jaar 26 104 24u/W 5 tot 10 jaar 22 106 10 tot 20 jaar 23 111 20 tot 30 jaar 25 120 + 30 jaar 26 125 28u45/w 5 tot 10 jaar 22 127 10 tot 20 jaar 23 132 20 tot 30 jaar 25 144 + 30 jaar 26 150 32u/W 5 tot 10 jaar 22 141 10 tot 20 jaar 23 148 20 tot 30 jaar 25 160 + 30 jaar 26 167 Het extra wettelijk verlof dient opgenomen te worden voor 31 maart van het volgende jaar.
Goed om te weten
Het ACV en ACV Puls hebben over dit thema een speciale brochure gemaakt. Vraag gratis een exemplaar aan! Je kunt de brochure ‘Vakantieboekje’ ook bestellen via de website van het ACV
-
PC312 - Anciënniteits- en extra wettelijk verlof bij Carrefour
Anciënniteit betekent extra dagen vakantie. Je krijgt al 2 dagen extra vakantie wanneer je 5 jaar in de onderneming werkt.
Het volledig schema ziet er zo uit:
- na 5 jaar: 2 dagen
- 10 jaar: 3 dagen
- 15 jaar: 4 dagen
- 20 jaar: 5 dagen
- 25 jaar: 6 dagen
Let op: Deze dagen mogen niet tegelijkertijd worden opgenomen met de betaalde vakantie en ook niet tijdens drukke werkperioden.
-
PC312 - Afwezigheden bij Carrefour
Regels bij ziekte of ongeval
Onmiddellijk de zetel verwittigen Dit moet zo snel mogelijk gebeuren, liefst telefonisch (niet via sms!), voor de middag van de eerste dag ziekte en ten laatste voor het einde van je werkuren van die dag.
Een medisch attest bezorgen Als je ziek bent, moet je binnen de twee werkdagen een attest wegens ziekte aan de zaakvoerder/manager bezorgen. Dit geldt zelfs voor één dag ziekte. Zo heb je recht op het gewaarborgd loon.
Wanneer je in de loop van een werkdag ziek valt, moet je, vooraleer het werk te verlaten, je chef op de hoogte brengen. Ook voor deze afwezigheid wordt een medisch attest gevraagd.Hoe is de controle geregeld?
Je moet je ter beschikking houden van de controlerende arts. Indien je de woning mag verlaten, moet je gevolg geven aan elke oproep van de controlearts om je op de aangegeven dag en uur bij hem aan te bieden. De verplaatsingskosten naar zijn kabinet zijn ten laste van de werkgever. In principe gebeurt de medische controle op de 1de of 2de dag van de arbeidsongeschiktheid tussen 8 en 20 uur.
Wie weigert zich te laten onderzoeken of zonder medische rechtvaardiging geen gevolg geeft aan de oproep van de controlearts om zich bij hem aan te bieden, verliest automatisch het recht op uitbetaling van het gewaarborgd loon.
De controlerende geneesheer kan twee houdingen aannemen • Ofwel gaat hij akkoord met het aantal afwezigheidsdagen die door je behandelende arts toegekend zijn. Dan is elke betwisting uitgesloten.
• Ofwel vindt hij dat je het werk vroeger moet hervatten dan aangegeven op je medisch attest. In dat geval dient dit duidelijk vermeld te worden op het attest dat hij/zij verplicht aan je moet afleveren. De controlearts moet tevens contact opnemen met de behandelend geneesheer om de vermindering van het aantal ziektedagen te bespreken
De controledienst wordt van deze beslissing op de hoogte gebracht en zal de datum van werkhervatting aan de directie HR of winkeldirecteur meedelen.
Indien je niet akkoord bent met een vervroegde werkhervatting dien je dit duidelijk aan te duiden op het attest van de controlearts. De controlearts dient ook in dat geval contact op te nemen met je behandelend geneesheer om de ziekteperiode te bespreken. Indien er geen akkoord is tussen de beide artsen dan dient een scheidsrechterarts te worden aangesteld. Best neem je meteen contact op met je behandelend geneesheer zodat hij/zij de procedure voor je opstart. De scheidsrechterarts zal dan zijn/haar visie geven omtrent de ziekteperiode. De kosten van de scheidsrechterarts zijn ten laste van Carrefour. De uitspraak van deze scheidsrechterarts is bindend voor beide partijen, dus zowel voor jezelf als voor Carrefour.Wie geen gevolg geeft heeft na de voorziene datum van werkhervatting geen recht meer op het gewaarborgd loon.
De kosten van deze arbitrage zijn ten laste van het bedrijf.
Deze onderzoeken van de controlearts houden geen verband met de onderzoeken van de arbeidsgeneeskundige dienst van Carrefour.
Wat als een nieuwe ziekte je belet het werk te hervatten? Dan moet een nieuw medisch attest worden voorgelegd binnen de twee werkdagen. Er kan dan een tweede controle plaatsvinden.
ENKELE BELANGRIJKE TIPS
Wat als je de bel niet hebt gehoord als de controlearts zich aanbood omdat je sliep of niet thuis was? Controleer enkele keren per dag of er een bericht van de controlearts in de brievenbus ligt, óók tijdens het weekend.
Hoe ver mag de controlegeneesheer je laten reizen? De maximale afstand tot aan het kabinet van de controlearts is 20 kilometer.Wat te doen bij problemen in dit verband? Neem onmiddellijk contact op met je vakbondsafgevaardigde. Indien je een maand of langer ziek was, dien je langs de arbeidsgeneesheer te gaan wanneer je het werk hervat. Deze controle mag niet gebeuren voor de werkhervatting. Pas op het moment dat je het werk werkelijk hervat kan je je aanbieden bij de arbeidsgeneesheer. De verplaatsingskosten zijn ten laste van de werkgever.
-
PC312 - Aanvullend pensioen bij Carrefour
Je treedt automatisch toe tot het pensioenfonds. Voor dit aanvullend pensioen betaal je een bijdrage van 0,25% op het brutoloon. De werkgever legt er 0,75% bovenop.
ACV Puls-publicaties
-
Brochures PC 312
Als lid kan je alle belangrijke documenten meteen opvragen:
- Brochure met alle loon- en arbeidsvoorwaarden.
- Aanvraagdocument om een contractverhoging aan te vragen.
- Documenten om tijdskrediet, ouderschapsverlof, … aan te vragen.
- Andere belangrijke documenten zoals een ontslagbrief, een dading tussen werkgever en werknemer, …
Contacteer ons om je documenten meteen te ontvangen. Nog geen lid? Vul het online formulier in.
-
Sectorbrochure Carrefour
ACV Puls voorziet alle leden die bij Carrefour werken van een handige brochure. Alle loon en arbeidsvoorwaarden bij mekaar: zo haal jij het beste uit je job. Vraag er naar bij je collega’s of contacteer ons!
-
Nieuwsbrief PC 312 - Ontvang de meest recente sectorinfo in je mailbox!
Ben jij ACV Puls-lid, maar ontving je nog geen sectornieuwsbrief voor bedienden in de distributiesector? Bezorg ons dan snel je mailadres, zodat we je steeds op de hoogte kunnen houden van nieuwtjes uit de sector!
-
Ben je kenniswerker, kaderlid of leidinggevende? Ontvang onze nieuwsbrief!
- Ben je aangesloten bij ACV Puls en werk je in een kaderfunctie, als leidinggevende of als professional? Dan ben je vast ook geïnteresseerd in wat we specifiek voor die werknemersgroep te bieden hebben.
- We houden je hierover graag op de hoogte via de specifieke Kadernieuwsbrief.
Algemene sectorinformatie
In deze sector is er in je filiaal soms geen afgevaardigde aanwezig. Voor vragen kan je terecht bij een ACV Puls-secretariaat of je kan ons contacteren via email: retail@acv-csc.be.
-
Paritair comité (PC)?
- Als werknemer maak jij deel uit van een specifieke sector, ook wel paritair comité (PC) genoemd. In een PC overleggen de vertegenwoordigers van zowel de werkgevers als de werknemers over de loon-en arbeidsvoorwaarden die specifiek voor die sector van toepassing zijn.
- Je sector bepaalt dus vaak welke regels er gelden voor je functie, loon, vakantiedagen, en meer.
- Meestal staat op je loonbrief het nummer van je sector (soms voorafgegaan door "PC" en/of "Nr"). Staat dit niet op je loonbrief, dan kan je deze info terugvinden op je individuele rekening die je jaarlijks in januari of februari ontvangt.
-
PC 312
- PC 312 oftewel het paritair comité van de warenhuizen: dat zijn de Hypermarkets van Carrefour, Cora en Hema.
- Met de website www.pc312.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel. Je vindt er alles over jouw loon en de arbeidsvoorwaarden die gelden in deze sector.
-
Sociaal fonds PC 312
Wist je dat je via het sociaal fond als werknemer recht hebt op extra voordelen? Bijvoorbeeld een toeslag landingsbaan, halftijdse tewerkstelling, tussenkomst kinderopvang…
Je vindt alle informatie en aanvraagformulieren hiervoor op: www.sfonds312.be.
-
Je contacten in PC 312
Contacteer ons voor vragen over dit paritair comité.