Opzegtermijn
Als je ontslag neemt of ontslagen wordt, dan moet je nog een bepaalde periode bij je werkgever blijven. Dat is de opzegperiode.
Wat je moet weten over je opzegtermijn
💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.
-
Hoe lang duurt mijn opzegtermijn?
Anciënniteit
De duur van de opzegtermijn hangt af van je anciënniteit en wordt in weken uitgedrukt.
Er is een onderscheid tussen een opzegging door de werkgever en werknemer. Zie de tabel hierna.
Goed om weten:
- Neem je zelf ontslag dan bedraagt de opzegtermijn maximum 13 weken. Voor arbeiders was dat al langer zo en vanaf 28 oktober 2023 is die regeling ook van toepassing zijn voor alle bedienden die hun ontslag indienen.
- Opgelet: voor de tegenopzegging gelden kortere opzegtermijnen. Dat is een opzegging door een ontslagen werknemer die tijdens de opzegtermijn werk heeft gevonden.
Bereken zelf je opzegperiode met onze tool opzeg of ga in onderstaande tabel na welke termijn je dient uit te doen. Is de tabel niet goed leesbaar? Klik hier.
De opzegging door de werknemer of werkgever begint op de maandag na de betekening.
Aangepaste regeling
Sinds 1 mei 2018 is deze regeling van toepassing op alle werknemers en in alle sectoren. Sindsdien is er geen verkorte opzegtermijn meer wanneer je minder dan 6 maanden anciënniteit hebt. Ook het proefbeding bestaat niet meer. Dus is er niet langer sprake van een specifieke opzegtermijn voor die periode.
Uitzonderingen
- Wanneer de opzegging wordt gegeven door de werkgever om ten einde te lopen de 1ste dag van de maand na die waarin je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt (65 jaar), kan de opzegtermijn niet langer zijn dan 26 weken.
- De opzegtermijn kan worden teruggebracht tot 26 weken indien het ontslag wordt gegeven in het vooruitzicht van een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) door een werkgever in moeilijkheden of in herstructurering.
- Als je bent tewerkgesteld in een programma tot opslorping van de werkloosheid kan je de arbeidsovereenkomst opzeggen mits een opzegtermijn van 7 dagen.
- Tijdens de periodes van tijdelijke werkloosheid om economische redenen kan je ontslag nemen zonder opzegtermijn. Dat geldt ook bij tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer langer dan een maand.
-
Moet ik mijn opzegtermijn altijd uitdoen?
Neen, je opzegtermijn moet niet per se (volledig) gepresteerd te worden. Je kan in onderling overleg met je werkgever beslissen om het contract stop te zetten zonder een (gedeeltelijke) opzegtermijn.
Als overeengekomen wordt dat er geen opzegtermijn moet worden gepresteerd, is er wel een verbrekingsvergoeding. De de partijen kunnen ook overeenkomen om de arbeidsovereenkomst te stoppen zonder dat die vergoeding moet betaald worden.
-
Heb ik recht op sollicitatieverlof?
Tijdens je opzegtermijn mag je je afwezig melden om ander werk te zoeken met behoud van loon. Dit is je sollicitatieverlof. Je hebt hier altijd recht op: als je ontslagen wordt, maar ook als je zelf ontslag neemt.
Wel is er een termijn op geplakt, afhankelijk van de duur van je opzegtermijn:
- Opzeg van minder dan 26 weken: je mag 1 volle dag of 2 halve dagen per week afwezig zijn
-
Opzeg van meer dan 26 weken:
- in de laatste 26 weken kan je je sollicitatieverlof van 1 volle of 2 halve dagen per week opnemen
- in de periode daarvoor mag je 1 halve dag per week afwezig zijn
- volg je outplacementbegeleiding dan kan je gedurende de volledige opzeg sollicitatieverlof opnemen (1 volle dag of 2 halve dagen per week)
-
Heb ik recht op een verbrekingsvergoeding?
Dat hangt er van af: als 1 van beide partijen beslist dat er geen opzegtermijn moet worden gepresteerd, moet er wel een verbrekingsvergoeding worden betaald.
De verbrekingsvergoeding komt overeen met het loon voor een periode die overeenkomt met de opzegtermijn of met het gedeelte ervan voor de periode dat er niet gewerkt werd.
De verbrekingsvergoeding wordt in principe in 1 keer betaald op het moment van de verbreking.
-
Heb ik recht op een ontslagcompensatievergoeding?
Je hebt onder bepaalde voorwaarden recht op een ontslagcompensatievergoeding.
Werk je als arbeider en bouwde je een deel van je anciënniteit op voor 2014? Dan zijn er volgens de aangepaste regeling bij ontslag (2018) nadeligere opzegtermijnen voor jou van toepassing.
Je kan hiervoor gedeeltelijk gecompenseerd worden via de de RVA, onder bepaalde voorwaarden. Je kan op de website van de RVA nalezen of je in aanmerking komt en een aanvraag indienen.
De vergoeding is gelijk aan het nettoloon. Ze is niet belastbaar, niet onderworpen aan sociale zekerheidsbijdrage en niet combineerbaar met een werkloosheidsuitkering. De vergoeding wordt gelijkgesteld met een verbrekingsvergoeding.
Bereken zelf je opzegtermijn
Ontslag genomen of ontslagen? Dan is er een opzegtermijn voorzien. Benieuwd hoe lang die in jouw geval duurt? Bereken je opzegtermijn zelf met onze handige tool!
Ontslagen na een faillissement of bij collectief ontslag én lid van het ACV?
Het ACV staat je bij! Ga te rade bij je ACV-vertegenwoordigers of meld je aan via contactformulier faillissement en collectief ontslag.
Op zoek naar andere info over ontslag?
More Info
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid.
-
Militant?
- Ga een kijkje nemen op www.hetacv.be/militant en consulteer er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (login nodig)
- Lees Vakbeweging digitaal
- Ontdek ook het aanbod van De Vormers.
💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt. Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇
PC 124 - Bouw
Bereken de opzegtermijn die vandaag in jouw sector van toepassing is aan de hand van de berekeningsfiche opzegtermijnen.
Aarzel niet om jouw regionaal secretaris te contacteren voor meer informatie.