Zesde staatshervorming

Vorige week vrijdag (28 juni 2019) heeft de Vlaamse regering een definitieve goedkeuring gegeven aan de nieuwe inschalingsbesluiten voor het personeel dat overkomt naar aanleiding van de zesde staatshervorming.
Wij gaan ervan uit dat dit voor veel vragen zal zorgen en proberen daarom de meest prangende te beantwoorden.
Wat is er vrijdag gebeurd?
Na de procedure bij de Raad van State bleek dat maaltijdcheques geven in ruil voor een daling van het brutoloon niet kan. Vandaar dat na een heronderhandeling de salarisschalen van de overgekomen personeelsleden nu terug hoger liggen, namelijk minstens zo hoog als de federale schalen.
Die salarisschalen werden nu, na advies van Raad van State, definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Er rest enkel nog de publicatie in het staatsblad.
Wat gebeurt er met het loon dat ik te weinig heb gehad in het verleden?
Als je in een overgangsschaal zit, zal je brutoloon stijgen. Na publicatie in het staatsblad kan de personeelsadministratie een herberekening doen van het loon dat (niet) werd uitgekeerd a.d.h.v. de nieuwe salarisschalen. De salarisschalen werden namelijk vernietigd vanaf 1 januari 2015 en het loon moet vanaf dan herberekend worden.
Hoe zit het met de maaltijdcheques die ik tot nu toe heb gekregen?
Maaltijdcheques worden niet herberekend. Vanaf eind oktober zullen de nieuwe maaltijdcheques van 4 euro er zijn. De maaltijdcheques van 7 euro die je in de periode daarvoor gekregen hebt, moeten niet terugbetaald of herberekend worden.
Hoe kan ik zien of ik in een overgangsschaal zit?
Dit kan je bekijken op je loonbrief of in Vlimpers. Als je het niet vindt, vraag dan zeker hulp aan een militant. Je kan de salarisschalen hier bekijken.
Wat als ik niet in een overgangsschaal zit?
Dan zit je waarschijnlijk in een Vlaamse schaal. Dat wil zeggen dat je brutoloon Vlaams hoger ligt dan federaal. Voor de maanden dat je in een Vlaamse schaal hebt gezeten, zal je geen geldelijke rechtzetting krijgen. Je loon zal bijgevolg niet stijgen, maar je krijgt wel de beperkte maaltijdcheques van 4 euro. Dit komt omdat je brutoloon al gestegen is toen je in de Vlaamse schaal terecht kwam.
Blijft deze maaltijdcheque 4 euro?
Wanneer je vrijwillig deelneemt aan een vacature binnen de Vlaamse overheid zal je overstappen naar een Vlaamse salarisschaal met bijhorende maaltijdcheque van 7 euro.
Wat is er vrijdag gebeurd?
Na onderhandeling met de vakorganisaties en advies van de Raad van State werden de inschalingsbesluiten definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Er rest enkel nog de publicatie in het staatsblad.
Wat gebeurt er met mijn loon?
Na publicatie in het staatsblad zal de personeelsadministratie de nieuwe salarisschaal vergelijken met wat je tot op heden al ontving. Die herberekening zal je eind oktober van het DCPA ontvangen.
En wat met de maaltijdcheques?
Hoe kan ik weten in welke salarisschaal ik verloond word?
Dat kan je bekijken op je loonbrief of in Vlimpers. Als je het niet vindt, vraag dan zeker hulp aan een militant. Je kan de salarisschalen hier bekijken.
Zal de waarde van de maaltijdcheque 4 euro blijven (Vlabel, Zorg en gezondheid)?
Wanneer je vrijwillig deelneemt aan een vacature binnen de Vlaamse overheid zal je overstappen naar een Vlaamse salarisschaal met bijhorende maaltijdcheque van 7 euro.