Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

402.09 - Vlaamse overheid

Zesde staatshervorming

 

Vorige week vrijdag (28 juni 2019) heeft de Vlaamse regering een definitieve goedkeuring gegeven aan de nieuwe inschalingsbesluiten voor het personeel dat overkomt naar aanleiding van de zesde staatshervorming.

Wij gaan ervan uit dat dit voor veel vragen zal zorgen en proberen daarom de meest prangende te beantwoorden.

Personeelsleden overgekomen naar de Vlaamse overheid op 01-01-2015

Wat is er vrijdag gebeurd?

Na de procedure bij de Raad van State bleek dat maaltijdcheques geven in ruil voor een daling van het brutoloon niet kan. Vandaar dat na een heronderhandeling de salarisschalen van de overgekomen personeelsleden nu terug hoger liggen, namelijk minstens zo hoog als de federale schalen. 

Die salarisschalen werden nu, na advies van Raad van State, definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Er rest enkel nog de publicatie in het staatsblad. 

Wat gebeurt er met het loon dat ik te weinig heb gehad in het verleden?

Als je in een overgangsschaal zit, zal je brutoloon stijgen. Na publicatie in het staatsblad kan de personeelsadministratie een herberekening doen van het loon dat (niet) werd uitgekeerd a.d.h.v. de nieuwe salarisschalen. De salarisschalen werden namelijk vernietigd vanaf 1 januari 2015 en het loon moet vanaf dan herberekend worden. 

Hoe zit het met de maaltijdcheques die ik tot nu toe heb gekregen?

Maaltijdcheques worden niet herberekend. Vanaf eind oktober zullen de nieuwe maaltijdcheques van 4 euro er zijn. De maaltijdcheques van 7 euro die je in de periode daarvoor gekregen hebt, moeten niet terugbetaald of herberekend worden. 

Hoe kan ik zien of ik in een overgangsschaal zit?

Dit kan je bekijken op je loonbrief of in Vlimpers. Als je het niet vindt, vraag dan zeker hulp aan een militant. Je kan de salarisschalen hier bekijken.

Wat als ik niet in een overgangsschaal zit?

Dan zit je waarschijnlijk in een Vlaamse schaal. Dat wil zeggen dat je brutoloon Vlaams hoger ligt dan federaal. Voor de maanden dat je in een Vlaamse schaal hebt gezeten, zal je geen geldelijke rechtzetting krijgen. Je loon zal bijgevolg niet stijgen, maar je krijgt wel de beperkte maaltijdcheques van 4 euro. Dit komt omdat je brutoloon al gestegen is toen je in de Vlaamse schaal terecht kwam.

Blijft deze maaltijdcheque 4 euro?

Wanneer je vrijwillig deelneemt aan een vacature binnen de Vlaamse overheid zal je overstappen naar een Vlaamse salarisschaal met bijhorende maaltijdcheque van 7 euro. 

Personeelsleden overgekomen naar de Vlaamse overheid op 01-01-2019

Wat is er vrijdag gebeurd?

Na onderhandeling met de vakorganisaties en advies van de Raad van State werden de inschalingsbesluiten definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Er rest enkel nog de publicatie in het staatsblad. 

Wat gebeurt er met mijn loon?

Na publicatie in het staatsblad zal de personeelsadministratie de nieuwe salarisschaal vergelijken met wat je tot op heden al ontving. Die herberekening zal je eind oktober van het DCPA ontvangen. 

En wat met de maaltijdcheques?

  • We hebben ervoor gezorgd dat personeelsleden die vroeger geen maaltijdcheques kregen (Vlabel, Zorg en gezondheid), nu een maaltijdcheque van 4 euro ontvangen. Die wordt vanaf eind oktober uitbetaald.
  • Personeelsleden die vroeger al maaltijdcheques kregen (Famifed), ontvangen nu een maaltijdcheque van 7 euro. Ook die wordt vanaf eind oktober uitbetaald. Daarvoor wordt geen herberekening voorzien ten opzichte van al ontvangen maaltijdcheques. 

Hoe kan ik weten in welke salarisschaal ik verloond word?

Dat kan je bekijken op je loonbrief of in Vlimpers. Als je het niet vindt, vraag dan zeker hulp aan een militant. Je kan de salarisschalen hier bekijken

Zal de waarde van de maaltijdcheque 4 euro blijven (Vlabel, Zorg en gezondheid)?

Wanneer je vrijwillig deelneemt aan een vacature binnen de Vlaamse overheid zal je overstappen naar een Vlaamse salarisschaal met bijhorende maaltijdcheque van 7 euro.