Bedrijfssluiting
Als militant ben je beter op de hoogte van wat een bedrijfssluiting inhoudt. Deze pagina helpt je daarmee op weg!


Wat je moet weten over een bedrijfssluiting
Een bedrijfssluiting voldoet aan twee voorwaarden:
- de hoofdactiviteit van de onderneming is definitief stopgezet (vrijwillig of door faillissement)
- én het aantal ontslagen bedraagt 75% of meer van het gemiddeld aantal tewerkgestelde werknemers in de loop van de vier kwartalen die voor het kwartaal van de sluiting.
-
Welke verplichtingen heeft de werkgever bij een bedrijfssluiting?
De werkgever is verplicht om vooraf te informeren. Dit geldt voor ondernemingen die minstens 20 werknemers tewerkstelden tijdens de vier kwartalen die voorafgingen aan het kwartaal waarin de hoofdactiviteit van de onderneming definitief stopte.
Bij gebrek aan afwijkende sectorale regelgeving informeert de werkgever:- de werknemers van de onderneming
- de ondernemingsraad, of bij gebrek daaraan: de vakbondsafvaardiging
- verschillende overheidsinstanties informeren
-
Wat als de werkgever na bedrijfssluiting de verschuldigde bedragen niet kan betalen?
Het Fonds Sluiting van Ondernemingen (FSO) kan onder bepaalde voorwaarden tussenkomen.Contacteer hiervoor de rechtskundige dienst van het ACV of meld je aan bij het meldpunt faillissement voor meer hulp.
-
Wat zijn de voordelen van een verminderingskaart herstructureringen bij bedrijfssluiting?
Werknemers die ontslagen worden door een bedrijfssluiting, krijgen onder bepaalde voorwaarden een verminderingskaart herstructureringen. Wie recht heeft op deze kaart, dient eerst een aanvraag voor een werkloosheidsaanvraag in en krijgt de kaart opgestuurd door de RVA.
De verminderingskaart is geldig voor zes maanden na de beëindiging van je arbeidsovereenkomst.VOORDELEN VERMINDERINGSKAART HERSTRUCTURERINGEN
Met deze kaart krijgt de werknemer in geval van werkhervatting een vermindering van de persoonlijke werknemersbijdrage genieten. Onder bepaalde voorwaarden is een hoger nettoloon gedurende een bepaalde periode mogelijk.
Vergoeding bij bedrijfssluiting: de sluitingsvergoeding
-
Krijgen werknemers een vergoeding bij bedrijfssluiting?
Ja, de werkgever betaalt bij een bedrijfssluiting een “sluitingsvergoeding” uit aan de werknemers, gebaseerd op de leeftijd en anciënniteit van de werknemers. Deze vergoeding komt boven op de klassieke verbrekingsvergoeding.
Let op: de sluitingsvergoeding geldt alleen in ondernemingen die:
- gemiddeld meer dan 20 werknemers had tijdens de vier kwartalen voor het trimester waarin de hoofdactiviteit definitief stopte.
- gemiddeld vijf tot negentien werknemers had tijdens de vier kwartalen voor het trimester waarin de hoofdactiviteit definitief stopte. Op voorwaarde dat de onderneming failliet werd verklaard en de wettelijke sluitingsdatum na de datum van faillietverklaring valt.
De sluitingsvergoeding is niet van toepassing voor werknemers in ondernemingen zonder handels- of industrieel doel, of door beoefenaars van vrije beroepen.
-
Mijn werkgever kan de sluitingsvergoeding niet betalen
In dat geval komt het FSO ook tussen. -
Wat zijn de voorwaarden van een sluitingsvergoeding?
Het recht op sluitingsvergoeding geldt als de werknemer:
- een contract van onbepaalde duur heeft
- minstens 1 jaar anciënniteit heeft in de onderneming
- niet werd ontslagen wegens dringende redenen
- werd ontslagen door de werkgever, of ontslag nam wegens dringende redenen t.o.v. werkgever:
- in de periode van 12 maanden vóór de sluiting (voor arbeiders) of 18 maanden vóór sluiting (voor bedienden)
- op de datum van de sluiting
- in de periode van 12 maanden na deze data (drie jaar voor de werknemers die betrokken zijn bij de liquidatie van de onderneming)
- niet meteen in een andere onderneming wordt tewerkgesteld door de werkgever, of door zijn tussenkomst met behoud van loon en anciënniteit. Het recht op sluitingsvergoeding blijft als de werknemer binnen de zes maanden door de nieuwe werkgever wordt ontslagen
- geen schriftelijk outplacementaanbod weigerde met een schriftelijke toezegging van de nieuwe werkgever
- nog niet pensioengerechtigd is
-
Kan de sluitingsvergoeding gecombineerd worden met andere vergoedingen?
De sluitingsvergoeding kan je combineren met:
- de verbrekingsvergoeding van de arbeidsovereenkomst
- de sociale zekerheidsuitkeringen
- de ontslagvergoeding voor beschermde werknemers
-
Hoeveel bedraagt de sluitingsvergoeding?
De sluitingsvergoeding bedraagt voor elke sluiting vanaf 1 maart 2020:
- 166,48 euro per jaar anciënniteit met een maximum van 20 jaar (maximaal 3.329,6 euro)
- een toeslag van 166,48 euro voor elk leeftijdsjaar boven de 45 jaar dat men in dienst was in de onderneming, met een maximumvan 19 x of 3.163,12 euro
Let op: Het algemeen plafond voor de tussenkomst van het Sluitingsfonds wordt opgetrokken van 25.000 naar 30.500 euro. De specifieke plafonds van 6.750 euro (achterstallig loon, toelagen en vergoedingen) en 4.500 euro (vakantiegeld bedienden) worden afgeschaft. De referentieperiode voor de toekenning van de sluitingsvergoeding wordt voor arbeiders en bedienden geharmoniseerd op 18 maanden. Deze maatregelen gelden voor sluitingen met als wettelijke datum 1 juli 2022 of later.

Opgelet! Recente wijzigingen Sluitingsfonds
Het Sluitingsfonds volgt het akkoord van januari van de sociale partners om de rechten van door sluiting getroffen werknemers te versterken. Dat betekent dat het algemeen plafond voor de tussenkomst van het Sluitingsfonds wordt opgetrokken van 25.000 naar 30.500 euro. De specifieke plafonds van 6.750 euro (achterstallig loon, toelagen en vergoedingen) en 4.500 euro (vakantiegeld bedienden) worden afgeschaft. De referentieperiode voor de toekenning van de sluitingsvergoeding wordt voor arbeiders en bedienden geharmoniseerd op 18 maanden. Deze maatregelen gelden voor sluitingen met als wettelijke datum 1 juli 2022 of later.
Meer over faillissement en herstructurering