Stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT)
SWT (brugpensioen) is een regeling waardoor oudere werknemers na ontslag een bedrijfstoeslag krijgen naast de werkloosheidsuitkering.
Wat je moet weten over SWT
Wanneer heb je recht op SWT, het vroegere brugpensioen? Ontdek vanaf welke leeftijd je op SWT kan en de impact op je inkomen. We zetten hier ook de feiten over SWT op een rijtje. Het systeem staat regelmatig onder druk en wordt vaak aangevallen. Het ACV heeft het SWT-stelsel altijd verdedigd als één van de eindeloopbaanmaatregelen en blijft dat tot op vandaag doen.
💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.
-
Wat is SWT?
Het vroegere 'brugpensioen' of het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), zoals het vandaag heet, is een specifiek stelsel.
Als ontslagen werknemers ontvang je hierbij in afwachting van hun pensioen een werkloosheidsuitkering, gelijk aan 60% van je loon. Opgelet: dat is begrensd op 1.610,8u euro per maand. Iedereen die meer dan 2.684,86 verdient, zal dit bedrag ontvangen.
Deze werkloosheidsuitkering wordt wel nog aangevuld met een bedrijfstoeslag betaald door de werkgever of het fonds van de sector. Die toeslag bedraagt minstens de helft van het verschil tussen het nettoloon en de werkloosheidsuitkering. De werkgever moet hierop zeer hoge sociale zekerheidsbijdragen betalen
Om in aanmerking te komen voor SWT moet je aan strenge leeftijds- en loopbaanvoorwaarden voldoen.
Voor wie werkt in een onderneming in moeilijkheden of herstructurering, geldt naast de algemene SWT-regeling een specifieke SWT-regeling. Zie hierna.
-
Welke SWT-stelsels bestaan er en vanaf wanneer kan je op SWT?
SWT vanaf 62 jaar
Word je ontslagen, dan kan je vanaf 62 jaar naast je werkloosheidsuitkering een aanvullende vergoeding krijgen. Deze 'bedrijfstoeslag' is ten laste van de werkgever. De regeling is vastgelegd in cao nr.17 van de Nationale Arbeidsraad (NAR).
Die cao bepaalt verder de loopbaanvoorwaarden. In 2023 moeten mannen 40 jaar beroepsverleden kunnen aantonen, en vrouwen 39 jaar. Voor vrouwen wordt het ook 40 jaar vanaf 2024.
Opgelet: men durft deze regeling al eens over het hoofd te zien en te beweren dat SWT er enkel is voor medewerkers die ontslagen zijn omwille van een herstructurering. Het ACV zou tegen deze regeling zondigen, klonk het begin maart 2023 in de pers. Dat klopt niet! SWT voor bedrijven in herstructurering is een aparte regeling (zie verder).
SWT op 58 jaar: 'medisch SWT'
Dit is een bijzondere regeling voor personen met een handicap of werknemers met ernstige lichamelijke problemen. Personen met een handicap of werknemers die met ernstige lichamelijke problemen kampen, kunnen van het SWT-systeem genieten vanaf 58 jaar. Ze moeten daarbij een beroepsverleden van 35 jaar kunnen aantonen.
Volgende werknemers komen in aanmerking:
- Werknemers waarvan de handicap erkend is door de bevoegde overheid, waaronder de werknemers van de maatwerkbedrijven (beschutte of sociale werkplaatsen).
- Werknemers met ernstige lichamelijke problemen die volledig of gedeeltelijk veroorzaakt zijn door hun beroepsactiviteit en die de verdere uitoefening van hun beroep onmogelijk maken. Het technisch comité van het Fedris controleert dit.
- Werknemers die voor 1993 en gedurende minstens 2 jaar tijdens hun werkzaamheden aan asbest of vezelcement blootgesteld zijn.
SWT op 60 jaar
Dit is de bijzondere regeling voor werknemers met een 'lange loopbaan'.
Die houdt in dat je als werknemer met SWT kan gaan op 60 jaar op voorwaarde dat je 40 jaar beroepsverleden kan aantonen.
Werknemers met een 'zwaar beroep'
Werknemers met bepaalde 'zware beroepen' kunnen met SWT vanaf 60 jaar. Daarbij moet aan volgende voorwaarden voldaan zijn:
- Ofwel heb je een loopbaan van minstens 33 jaar, als arbeider in de bouw en door de arbeidsgeneesheer arbeidsongeschikt verklaard in de sector; of heb je minstens 20 jaar ploegenarbeid met nachtwerk verricht; of deed je in de 10/15 jaar voorafgaand het einde van het contract 5/7 jaar nachtwerk.
- Ofwel heb je een loopbaan van minstens 35 jaar en werkte je in ploegen, in onderbroken diensten of nachtdienst voor 5 jaar in de laatste 10 jaar OF 7 jaar in de laatste 15 jaar voor het einde van de arbeidsovereenkomst.
Deze regelingen moeten vastgelegd worden in een sectorale cao.
Ondernemingen in moeilijkheden of herstructurering
Voor ondernemingen in moeilijkheden of herstructurering geldt dat ze SWT toekennen aan werknemers die 60 jaar of ouder zijn.
Deze regeling is enkel mogelijk indien de onderneming erkend is door de Minister van Werk als zijnde een onderneming in moeilijkheden of in herstructurering én indien een ondernemings-cao voorziet in de mogelijkheid om in deze SWT-regeling te stappen.
Voorwaarde is ook dat de werknemer minstens 10 jaar loopbaan tijdens de laatste 15 jaar in dezelfde sector, of 20 jaar als loontrekkende heeft.
-
Moeten mensen op SWT beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt?
Werklozen met bedrijfstoeslag zijn in principe onderworpen aan een verplichting van aangepaste beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt tot de wettelijke pensioenleeftijd (vandaag 65 jaar). Deze aangepaste beschikbaarheid houdt onder meer in dat de werkloze met bedrijfstoeslag:
- ingeschreven is/blijft als werkzoekende
- passend werk of een passende opleiding moet aanvaarden
- het werk niet mag verlaten zonder wettige reden
- niet mag ontslagen worden wegens een foutieve houding
- zich moet aanbieden bij de VDAB of Actiris of bij een werkgever, wanneer hij door de gewestinstelling is opgeroepen
- moet meewerken aan een begeleidingsplan of inschakelingsparcours dat door de VDAB of Actiris werd aangeboden
Onder bepaalde voorwaarden kunnen werklozen met bedrijfstoeslag een vrijstelling van aangepaste beschikbaarheid verkrijgen van de RVA. Je kan vrijgesteld worden als:
- je 43 jaar beroepsverleden kan aantonen
- of als het om medisch SWT gaat
- of als je 62 jaar oud bent of 42 jaar beroepsverleden kan aantonen én tewerkgesteld bent in sectoren die sectorale cao’s hebben afgesloten om die vrijstelling mogelijk te maken.
Kom je in aanmerking én ben je lid van het ACV?
Dan doe je deze aanvraag voor vrijstelling van aangepaste beschikbaarheid via het ACV. Neem hiervoor contact op met je regionale contactcentrum of maak een afspraak.
-
Is SWT een aanslag op de sociale zekerheid?
Tegenstanders van SWT beweren dat SWT een onredelijke kost betekent voor de sociale zekerheid. Dat klopt totaal niet.
Omdat op SWT hoge sociale zekerheidsbijdragen moeten betaald worden, betekent SWT voor de sociale zekerheid net méér inkomsten dan iemand die op pure werkloosheid, invaliditeit of vervroegd pensioen terechtkomt.
Voor het algemene SWT-stelsel vanaf 62 jaar is dat in de profitsector zelfs 32,72% en vanaf volgend jaar zelfs 34,19%. Op het inkomen van de SWT-er (werkloosheidvergoeding en supplement) wordt ook nog 6,5% afgehouden.
-
Waarom zijn veel werkgevers en politici tegen het SWT?
Onder de regering-Michel werd het SWT zwaar aangevallen. De voorwaarden werden verstrengd.
Om de 2 jaar moeten de sociale partners (vakbonden en werkgevers) de bijzondere SWT-regelingen ook verlengen via interprofessionele cao’s, aan te vullen met sectorale cao’ . Op dit moment, maart 2023, lopen de interprofessionele onderhandelingen over de verlenging van deze cao’s, waarna de sectoren nog aan de slag moeten gaan voor de verlenging van hun cao’s.
Deze harde aanpak mag niet verbazen. Politiek en werkgevers willen dat mensen langer werken. Daarom werd SWT afgebouwd. En werd de wettelijke pensioenleeftijd door de regering-Michel, na heel veel vakbondsprotest, botweg verhoogd tot 66 jaar voor wie na 1959 is geboren en 67 jaar voor wie na 1964 is geboren.
Er kwamen echter géén maatregelen om dit mogelijk te maken voor mensen. De belofte van een leeftijdskorting voor de zware beroepen bleef dode letter. Van het politieke engagement kwam niks in huis. Het gevolg kennen we ondertussen: een half miljoen langdurig zieken. Aangezien werken tot 67 voor heel veel mensen niet haalbaar is, is er ook geen maatschappelijk draagvlak voor de verhoging van de pensioenleeftijd.
Je pensioen beter begrijpen om het beter te verdedigen
Het ACV strijdt voor een waardig pensioenstelsel. Dat zorgt ervoor dat:
- gepensioneerden hun levensstandaard kunnen behouden
- gepensioneerden beschermd zijn tegen armoede
Door hervormingsrondes voldoet ons wettelijk pensioen niet volledig aan dit dubbel doel. Ontdek hoe het zover is kunnen komen en vooral wat we eraan kunnen doen.
Wat je nog moet weten over pensioenen
More Info
- Check je persoonlijke pensioendossier via mypension.be
- De Federale Pensioendienst (FPD) onderzoekt de pensioenaanvragen van werknemers in loondienst en betaalt ze uit. De dienst betaalt ook de Inkomensgarantie voor ouderen (IGO) uit.
💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt. Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇
PC 321-Groothandel en verdelers van geneesmiddelen
Hieronder vind je de sectorafspraken voor PC 321, het paritair comité van de groothandelaars en verdelers van geneesmiddelen, die via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn afgesloten. Aanvullende afspraken zijn mogelijk op ondernemingsniveau, maar moeten minstens gelijk zijn aan de bepalingen van de sectorafspraken.
SWT op de leeftijd van 62 jaar is in de sector nog mogelijk als je aan één van volgende voorwaarden voldoet:
- Je bent ontslagen en je hebt een beroepsloopbaan van 33 jaar in een zwaar beroep;
- Je hebt een beroepsloopbaan van 35 jaar in een zwaar beroep;
- Je hebt een beroepsloopbaan van 40 jaar.
Aanvullende vergoeding
- Als je door tijdskrediet een vermindering van de arbeidsprestaties hebt tot 4/5 of 1/2, en overstapt naar het SWT, krijg je een aanvullende vergoeding.
- Deze vergoeding wordt berekend op basis van het bruto maandloon dat je zou verdienen als je arbeidsprestaties niet zou verminderd zouden zijn, én de werkloosheidsuitkering overeenstemmend met het arbeidsregime voor de aanvang van je tijdskrediet.
Je loopbaanjaren berekenen
- Je loopbaanjaren tellen is vaak geen eenvoudige klus. Er zijn immers gelijkgestelde periodes (ziekte, tijdskrediet…). Bovendien telt een jaar deeltijds werken niet altijd mee als volledig jaar!
- Om een telling te laten maken van je loopbaanjaren, kan je ons contacteren.
Op zoek naar meer sectorale informatie?
- Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 321.