Opleiding
Levenslang leren, permanente vorming: het wordt steeds belangrijker. De economie en arbeidsmarkt ontwikkelen erg snel, en bijblijven is de boodschap.

Ontdek alles over opleidingen!
Opleidingsmogelijkheden zijn er te over, maar soms heb je er de tijd of de middelen niet voor. Gelukkig bestaan er tal van regelingen en voordelen, ook als je werkzoekend bent of een andere weg wil inslaan.
Lees hier alles over de mogelijkheden 👇 Kies daarna je sector en regio voor informatie op maat.
Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?
- Ga naar de militantensite www.acv-militanten.be! Je vind er de belangrijkste thema's, tools en publicaties voor militanten 👍
- Log in op het online leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles over sociale wetgeving. Met interessante modules over tijdskrediet, arbeidsovereenkomsten, interimwerk of het Vlaams opleidingsverlof!
More Info
- ACV-brochure Opleiding voor werknemers (pdf)
-
Nood aan loopbaanoriëntering?
- De ACV-Bijblijfconsulenten helpen je graag op weg. Ze kunnen je informatie geven over tal van opleidingen en checken of je recht hebt op tegemoetkomingen.
- Check het volledige aanbod loopbaanoriëntering.
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer.
PC 328.01 - Stads- en streekvervoer (Vlaamse gewest)
De werkgever voorziet opleidingsmogelijkheden voor zijn personeelsleden. De opleidingen worden georganiseerd door vzw Opleidingscentrum.
Verplichte opleiding bij De Lijn
Voor de verplichte opleidingen wordt een onderscheid gemaakt tussen twee personeelsgroepen:
- werknemers die werken volgens een dienstregeling die over verschillende weken loopt en waarbij de wekelijkse arbeidsduur ongelijk is verdeeld
- werknemers in ploegenarbeid en continuarbeid (hoofdzakelijk chauffeurs, sommige bedienden en technische diensten)
Opleidingen van een volledige dag
Als de opleidingen tijdens de werkuren vallen, wordt daarmee rekening gehouden in de diensttabellen om de diensten zo goed mogelijk uit te voeren (bv. door een opleiding in te plannen op een compensatiedag, en de compensatiedag later valt).
Alleen als er in de diensttabellen van de chauffeurs in een vaste rol wijzigingen worden aangebracht vóór de aanplakking van de diensttabellen of ten laatste 30 kalenderdagen vóór de dag van de gewijzigde dienst als de diensttabel wordt aangeplakt voor een periode langer dan een maand, dan heeft dat geen over-loon tot gevolg. Veranderingen die later worden aangebracht kunnen wel over-loon tot gevolg hebben.
Voor enerzijds de reservechauffeurs en anderzijds de bedienden en het personeel van de technische diensten, tewerkgesteld volgens een dienstregeling waarvan sprake in dit hoofdstuk, zijn de bestaande overeenkomsten van toepassing, met als maximum de toepassing van de bovenstaande regel voor de vaste rol.
Je rustdag kan verschoven worden zonder toekenning van over- loon als je een personeelslid in opleiding vervangt. De verschuiving gebeurt vóór aanplakking van de dienstrollen of ten laatste 30 dagen voor de dag met de gewijzigde dienst. Als je rustdag verschuift, dan leg je in samenspraak met je chef een vervangende rustdag vast. Dat moet gebeuren vóór de aanplakking van de dienstrollen of ten laatste 30 kalenderdagen voor de rustdag.
Een voorziene dienst kan ten allen tijde vervangen worden door een opleiding tijdens diezelfde dag. De uren worden aangepast aan het opleidingsprogramma. Dat heeft geen over-loon tot gevolg. De inhoud van een dienst kan gewijzigd worden voor een opleiding zonder dat dat aanleiding geeft tot over-loon als dat vóór de aanplakking van de rol of uiterlijk 30 kalenderdagen voor de opleidingsdag voor het personeel in een vaste rol gebeurt.
Voor een volledige opleidingsdag krijg je 7,8 uur uitbetaald.
Er kan maximaal één rustdag per jaar verschoven worden voor een opleiding.
De opleidingsuren worden beschouwd als normale arbeidstijd en volgen de geldende regels rond arbeidsduur met inachtneming van de bovenstaande bepalingen.
Opleiding na je werk
Wanneer de opleiding geen volledige dag in beslag neemt (bv. 1,2 of 3 uur), kan de opleiding in een aantal gevallen aaneensluitend aan je werk plaatsvinden (vroege dienst, late dienst, gebroken dienst). Tijdens de uren van de opleiding word je je normale uurloon uitbetaald.
Dit geldt alleen als de doeltreffendheid van de opleiding niet in het gedrang komt doordat ze gecombineerd wordt met een normale dagtaak.
Werknemers die werken volgens een vaste dienstregeling per week (grootste deel van de bedienden en de technische diensten):
- De opleiding zal in de meeste gevallen georganiseerd worden tijdens de normale arbeidstijd. Deze werkwijze heeft geen invloed op je normale loon.
Als je deeltijds werkt (deeltijds werk, deeltijdse loopbaanonderbreking, halftijds brugpensioen), zal de werktijdregeling aangepast worden aan het opleidingsprogramma, zolang de totale arbeidsduur gerespecteerd wordt. Dat heeft geen invloed op je normale loon - Wanneer de opleiding wordt georganiseerd buiten de normale arbeidstijd, kan je de opleidingstijd terugnemen als recuperatie. Dat is beperkt tot maximaal één dag per jaar. Deze werkwijze geeft geen aanleiding tot overlonen.
Niet-verplichte opleidingen bij De Lijn
Je kan ook een vorming vormen als je je kennis wilt bijschaven. Het gaat dan om een vrijwillige bijscholing buiten de diensturen, die gericht is op je persoonlijke ontwikkeling of om vormingen voor heroriëntatie.
Het volgen van de vorming is niet verplicht. De vorming in je vrije tijd en wordt niet betaald. Als je werkgever de vorming organiseert, dan betaalt hij de kosten van de vorming
Scholing van kandidaat-personeelsleden tot chauffeur
De scholing wordt betaald zoals je normale werkuren als je een arbeidsovereenkomst hebt bij De Lijn.
Meer weten?