Opleidingskrediet
Neem de tijd die je nodig hebt om een opleiding te volgen
Een volwaardige opleiding combineren met je job is niet evident. Als je niet genoeg uren kan opnemen met je Vlaams opleidingsverlof, is er nog altijd tijdskrediet. Hiermee kan je je grondig herscholen, maar verdien je tijdelijk minder.
Als je recht hebt op federaal opleidingskrediet, kan je dit soms aanvullen met Vlaams opleidingskrediet. Ontdek er hier alles over. 👇
Federaal opleidingskrediet
-
Wat is federaal opleidingskrediet?
Met het federaal tijdskrediet opleiding mag je als werknemer voltijds, halftijds of 1/5 tijdskrediet opnemen om een opleiding te volgen. Er hangen hier wel enkele voorwaarden aan vast. -
Wie heeft recht op federaal opleidingskrediet?
Je hebt hier recht op als:
- Je werkt in de privésector én al minstens twee jaar bij dezelfde werkgever.
- Je gekozen opleiding telt minstens 360 uur of 27 studiepunten per jaar. De opleiding is ook erkend door de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap.
❗ Belangrijk: als je een basiseducatie volgt of een opleiding voor het behalen van een getuigschrift secundair onderwijs, volstaan 300 uren per jaar.
Je werkgever kan je aanvraag alleen weigeren als je in een onderneming werkt met 10 of minder werknemers.
-
Hoe vraag je federaal opleidingskrediet aan?
Voldoe je aan de voorwaarden om federaal opleidingskrediet op te nemen?
👉 Vraag je federaal opleidingskrediet aan via de website van de RVA.
Bekijk hier de instructievideo's als je problemen hebt bij je aanvraag.
Benieuwd naar je nettoloon als je tijdskrediet opneemt? Gebruik onze berekeningstool!
Meer info en de voorwaarden kan je nalezen je op www.tijdskrediet.be.
Vlaams opleidingskrediet
-
Wat is Vlaams opleidingskrediet?
Het Vlaams opleidingskrediet is een extra financieel voordeel bovenop de federale uitkering tijdskredietopleiding.
Met deze ondersteuningsmaatregel kan je als werknemer je loopbaan pauzeren, competenties verwerven en je loopbaan een nieuwe wending geven!
-
Wie heeft recht op Vlaams opleidingskrediet?
Je hebt hier recht op als:
- Je voldoet aan de voorwaarden voor federaal tijdskrediet. Controleer dit op www.tijdskrediet.be.
- Je werkt in een onderneming in Vlaanderen.
Als je hier recht op hebt, dan mag je Vlaams opleidingskrediet opnemen voor de volledige opleidingsduurtijd van drie jaar.
❗ Let op: je kan Vlaams opleidingskrediet niet combineren met Vlaams opleidingsverlof!
Werk je in de social profit en neem je tijdskrediet om een opleiding te volgen? Controleer of je recht hebt op de aanmoedigingspremie voor opleidingskrediet in de social-profitsector. -
Voor welke opleidingen is er Vlaams opleidingskrediet?
-
Ben je kort- of middengeschoold? Dan moet je opleiding opgenomen zijn in de opleidingsdatabank mét de vermelding ‘opleidingskrediet’.
Volg je een andere opleiding? Dan kan je toch opleidingskrediet krijgen als je opleiding opgenomen is in het persoonlijke ontwikkelplan (POP) in het kader van loopbaanbegeleiding. De loopbaanbegeleiding moet gevolgd zijn vóór de start van het schooljaar.
- Voor hooggeschoolden is er alleen Vlaams opleidingskrediet als de opleiding opgenomen is in het persoonlijke ontwikkelplan (POP) in het kader van loopbaanbegeleiding.
-
Ben je kort- of middengeschoold? Dan moet je opleiding opgenomen zijn in de opleidingsdatabank mét de vermelding ‘opleidingskrediet’.
-
Hoe vraag je Vlaams opleidingskrediet aan?
Dat kan online of schriftelijk.
👉 Wil je snel weten of je in aanmerking komt? Gebruik de simulator!👉 Lid van het ACV? Dan kan je terecht bij je plaatselijke ACV-dienstencentrum.
Kom meer te weten via www.vlaanderen.be
More Info
❗ Let op: wil je een opleiding volgen (zoals een bachelor- of masteropleiding) waarbij je 4/5 of halftijds gaat werken, of zelfs volledig stopt met werken? Dan is tijdskrediet met motief opleiding voor jou een optie!
- ACV-brochure Opleiding voor werknemers (pdf)
-
Nood aan loopbaanoriëntering?
- De ACV-Bijblijfconsulenten helpen je graag op weg. Ze kunnen je informatie geven over tal van opleidingen en checken of je recht hebt op tegemoetkomingen.
- Check het volledige aanbod loopbaanoriëntering.
Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?
- Ga naar de militantensite www.acv-militanten.be! Je vind er de belangrijkste thema's, tools en publicaties voor militanten 👍
- Log in op het online leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles over sociale wetgeving. Met interessante modules over tijdskrediet, arbeidsovereenkomsten, interimwerk of het Vlaams opleidingsverlof!
PC 201-Zelfstandige kleinhandel
Hieronder vind je de sectorafspraken voor PC 201, het paritair comité van de zelfstandige kleinhandel, die via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn afgesloten. Aanvullende afspraken zijn mogelijk op ondernemingsniveau, maar moeten minstens gelijk zijn aan de bepalingen van de sectorafspraken.
- Als je opleidingskrediet gebruikt, kan je een Vlaamse aanmoedigingspremie krijgen, een aanvullende uitkering van de Vlaamse overheid bovenop de onderbrekingsuitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).
- Dit akkoord loopt vanaf 1 juli 2023 tot 30 juni 2025.
Op zoek naar meer sectorale informatie?
- Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 201.