PC 201 - Zelfstandige kleinhandel
Je vindt hier alles terug over:
- Afspraken in deze sector (loonindex, barema's, verlof, vakantiedagen, premies en veel meer);
- Laatste nieuws (de sectoractualiteit);
- Het belang van de sector (impact op de loon- en arbeidsvoorwaarden, onze doelstellingen en contactpersonen in de sector);
- Voor onze afgevaardigden (wervend organiseren, vorming en opleiding, (sector)publicaties, actie- en campagnemateriaal, huisstijl-info).
In de zelfstandige kleinhandel is er (meestal) geen afgevaardigde aanwezig in je filiaal. Voor vragen kan je terecht bij een ACV Puls-secretariaat of je kan ons contacteren via email: retail@acv-csc.be.
Bereken je loon:
Afspraken in deze sector
Beluister onze podcast
Voor een korte samenvatting van je belangrijkste loon- en arbeidsvoorwaarden.
Sectorbrochures - Voor onze leden
- Aanvraagdocument om een contractverhoging aan te vragen;
- Documenten om tijdskrediet, ouderschapsverlof, … aan te vragen;
- Andere belangrijke documenten zoals een ontslagbrief, een dading tussen werkgever en werknemer en meer.
- Contacteer ons om je documenten meteen te ontvangen. Nog geen lid? Sluit je bij ons aan!
Laatste nieuws
Het belang van de sector
Algemene sectorinformatie
-
Wat is een paritair comité (PC) en waarom is dat zo belangrijk voor mij?
Als werknemer val jij onder een specifieke sector, ook wel een paritair comité (PC) genoemd. De werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers, samen spreken we over de 'sociale partners', zitten in die sectoren geregeld samen aan de onderhandelingstafel. De werknemersvertegenwoordigers zijn vakbonden zoals ACV Puls.
De sociale partners onderhandelen over aanvullende loon- en arbeidsvoorwaarden die specifiek voor die sectoren gelden. In de meeste sectoren vinden de onderhandelingen om de paar jaar plaats. Die afspraken zijn dus een aanvulling op de algemene arbeidswetgeving. Je sector bepaalt daarom vaak welke regels er gelden voor je loon, arbeidsduur, vakantiedagen en meer.
Het is dus heel belangrijk te weten in welk paritair comité jij werkt, omwille van de grote impact op je loon- en arbeidsvoorwaarden. Je vindt die sectorale afspraken bovenaan deze pagina. De afspraken worden ook wel collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) genoemd. Een sterke vakbond in je sector betekent vaak betere loon- en arbeidsvoorwaarden.
Weet je niet zeker in welke sector je werkt? Meestal staat op je loonbrief het nummer van je sector vermeld (soms voorafgegaan door "PC" en/of "Nr"). Staat dit niet op je loonbrief, dan kan je deze info terugvinden op je individuele rekening die je jaarlijks in januari of februari ontvangt.
-
Wat is PC 201?
Welkom bij het paritair comité van de zelfstandige kleinhandel
Het paritair comité van de zelfstandige kleinhandel (PC 201) omvat twee grote groepen winkels. Enerzijds bevat de sector winkelbedrijven met verschillende filialen die non-food verkopen en minstens 50 werknemers in dienst hebben, anderzijds gaat het ook om winkels met één vestiging die voeding verkopen en minder dan 20 werknemers in dienst hebben.
Denk maar aan de lokale 'klassieke' zelfstandigen, zoals de bakker om de hoek. Maar dus ook de zelfstandige supermarkt met minder dan 20 werknemers of 'zelfstandigen' zoals JBC en Pecotex vallen onder deze sector.
In de zelfstandige kleinhandel is er (meestal) geen afgevaardigde aanwezig in je filiaal. Voor vragen kan je terecht bij een ACV Puls-secretariaat of je kan ons contacteren via email: retail@acv-csc.be.
Ben je niet zeker of je in dit PC werkt?
Werk je in een winkel, maar ben je niet zeker in welke sector je werkt? Dan helpen we je graag verder op www.voorwiewerktaandewinkel.be, hét platform van ACV Puls Retail om je meteen bij het juiste paritaire comité te brengen. Je vindt er een lijst van alle winkels en heldere informatie om het beste uit je job te halen.
-
Vraag je premie aan - Sociaal Fonds PC 201
In PC 201 is er sprake van een Sociaal Fonds, dat de bedoeling heeft om de tewerkstelling in de sector te bevorderen. Zo zijn er voor de bedienden bijvoorbeeld premies voor kinderopvang en landingsbanen, en voor de werkgevers premies bij de aanwerving van zogenaamde ‘risicogroepen’.
Meer informatie op vind je op de site van Sociaal Fonds 201.