Sectorlonen
In de meeste sectoren bestaan aparte regelingen en afspraken over loon– en arbeidsvoorwaarden. Die verschillen vaak erg van elkaar.

Handig: de loontest!
Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest!
Hoe zit het met de sectorlonen?
-
Wat verdien jij in jouw sector?
Iedere sector maakt eigen afspraken rond de sectorlonen of de hoogte van het (minimum)loon. Benieuwd naar de hoogte van het minimumloon in je sector?
Kies eerst je sector en krijg meteen bijkomende informatie voor jouw sector!
-
Wat wordt bedoeld met sectorloon?
De onderhandelingen over de loon- en arbeidsvoorwaarden vinden plaats op het niveau van je sector of paritair comité (PC). Daarin zitten afgevaardigden van werkgeversorganisaties en van de verschillende vakbonden. In België zijn er ongeveer 200 PC's.
De afspraken die in een paritair comité overeengekomen worden, zijn wettelijk afdwingbaar voor alle ondernemingen die tot die sector behoren.
Veel van de regelgeving over loon is sectorgebonden. Kies daarom je sector om hierna informatie op maat te krijgen.👇
Of ga naar de rubriek 'salaris en loon' gesubsidieerd basisonderwijs of openbare sector.
More Info
- Bereken nu je nettoloon met onze handige bruto-nettocalculator!
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer
- Militant? Ga een kijkje nemen op www.acv-militant.be! Je vindt er de digitale versie van Vakbeweging en kan er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (na login) consulteren.
PC 341-Bemiddeling bank- en beleggingsdiensten
De lonen in paritair comité 341 zijn gebaseerd op minimumbarema's (minimumloonschalen):
- Het gaat om minima. In werkelijkheid kan je reële loon hoger liggen. Iedere twee jaar voeren vakbonden namelijk loononderhandelingen. Dat kan zich niet alleen vertalen in een bijkomende verhoging van de barema’s, maar ook in andere bijkomende voordelen.
- Je loonschaal wordt enerzijds bepaald door het gewicht van je functie en anderzijds door het aantal ervaringsjaren die in rekening kunnen worden gebracht. Elk jaar in januari worden de sectorale loonbarema’s ook geïndexeerd. Deze verhoging is van toepassing op de baremalonen en de effectief betaalde lonen.
- Check dus zeker eind januari je loonbriefje en vergelijk dit met dat van december.
Functieclassificatie
- Het sectoraal barema is opgebouwd in 7 loonklassen. Dit stemt overeen met 7 sectorale referentiefuncties. Het is belangrijk om na te gaan of je in de juiste functiecategorie bent ingeschaald, daar hangt je loonklasse en bijgevolg je minimumloon vanaf.
-
Meer info hierover vind je in de rubriek functieclassificatie. Bij twijfel, contacteer je vakbond!
Ervaring
- Gedurende 46 ervaringsjaren kan je loon progressie maken. De ervaring waarover je beschikt bepaalt in elke klasse mee je minimumloon.
- Beroepservaring in andere financiële sectoren wordt gehonoreerd.
- Beroepservaring in andere ondernemingen telt mee voor maximaal 20 jaar.
- Periodes van deeltijdse schorsing wegens tijdskrediet, thematische verloven en arbeidsongeschiktheid worden gelijkgesteld met ervaring, net zoals periodes van voltijdse schorsing wegens ziekte, arbeidsongeval en beroepsziekte.
- Voltijds tijdskrediet telt mee voor maximaal 3 jaar.