PC 341 - Bemiddeling bank- en beleggingsdiensten
Je vindt hier alles terug over:
- Afspraken in deze sector (loonindex, barema's, verlof, vakantiedagen, premies en veel meer)
- Laatste nieuws (de sectoractualiteit en onze nieuwsbrieven)
- Het belang van de sector (de impact op je loon- en arbeidsvoorwaarden)
- Voor onze afgevaardigden (wervend organiseren, vorming en opleiding, (sector)publicaties, actie- en campagnemateriaal, huisstijl-info)
Afspraken in deze sector
Je loon- en arbeidsvoorwaarden in één handige sectorbrochure - PC 341
Hoe zit het met je loon of eindejaarspremie? Op hoeveel vakantiedagen heb je recht? Hoe zit het met je recht op tijdskrediet? Je vindt alle informatie hierboven terug, onder 'afspraken in deze sector'.
Je kan ook onze sectorbrochure downloaden. Deze geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste loon- en arbeidsvoorwaarden voor bedienden en kaderleden uit het paritair comité voor de bankbemiddeling (PC 341). We passen deze aan wanneer de wetgeving wijzigt.
Kortom, de belangrijkste loon- en arbeidsvoorwaarden voor werknemers uit PC 341, in één handige brochure.
Laatste nieuws
Wil je altijd weten wat er leeft in je sector? Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrieven.
-
Nieuwsbrief PC 341 - Ontvang de meest recente sectorinfo in je mailbox
ACV Puls-leden ontvangen regelmatig een digitale nieuwsbrief met informatie over thema's die werknemers in PC 341 aanbelangen. Bijvoorbeeld wanneer er een indexsprong wordt gemaakt en de lonen stijgen.
Ben je lid en krijg je geen nieuwsbrief? Breng je mailadres dan in orde of schrijf je in via Mijn ACV, zodat we je steeds op de hoogte kunnen houden van je loon- en arbeidsvoorwaarden en nieuwtjes uit de sector.
-
Ben je kenniswerker, kaderlid of leidinggevende? Ontvang onze nieuwsbrief
Ben je aangesloten bij ACV Puls en werk je in een kaderfunctie, als leidinggevende of als professional? Dan ben je vast ook geïnteresseerd in wat we specifiek voor die werknemersgroep te bieden hebben. We houden je hierover graag op de hoogte via de specifieke Kadernieuwsbrief.
Het belang van de sector
De impact op je loon- en arbeidsvoorwaarden.
-
Wat is een paritair comité (PC) en waarom is dat zo belangrijk voor mij?
Als werknemer val jij onder een specifieke sector, ook wel een paritair comité (PC) genoemd. De werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers, samen spreken we over de 'sociale partners', zitten in die sectoren geregeld samen aan de onderhandelingstafel. De werknemersvertegenwoordigers zijn vakbonden zoals ACV Puls.
De sociale partners onderhandelen over aanvullende loon- en arbeidsvoorwaarden die specifiek voor die sectoren gelden. In de meeste sectoren vinden de onderhandelingen om de paar jaar plaats. Die afspraken zijn dus een aanvulling op de algemene arbeidswetgeving. Je sector bepaalt daarom vaak welke regels er gelden voor je loon, arbeidsduur, vakantiedagen en meer.
Het is dus heel belangrijk te weten in welk paritair comité jij werkt, omwille van de grote impact op je loon- en arbeidsvoorwaarden. Je vindt die sectorale afspraken bovenaan deze pagina. De afspraken worden ook wel collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) genoemd. Een sterke vakbond in je sector betekent vaak betere loon- en arbeidsvoorwaarden.
Weet je niet zeker in welke sector je werkt? Meestal staat op je loonbrief het nummer van je sector vermeld (soms voorafgegaan door "PC" en/of "Nr"). Staat dit niet op je loonbrief, dan kan je deze info terugvinden op je individuele rekening die je jaarlijks in januari of februari ontvangt.
-
Wat is PC 341?
Welkom bij het paritair comité bemiddeling bank- en beleggingsdiensten
Paritair comité 341 (PC 341) is de sector voor de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten. Het omvat door de bevoegde autoriteit ingeschreven agenten en makelaars die de activiteit van bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten uitoefenen. Zowel werknemers als werkgevers vallen onder deze sector. Het gaat om werknemers die werken bij een zelfstandige bankagent.
Onze vakbondsverwezenlijkingen
In 2015 sloten de sociale partners - vakbonden en werkgevers - in PC 341 een hele rits collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) die de basis vormen van dit PC. Deze cao’s vormden voor ons als vakbond een mooi vertrekpunt voor verdere sociale vooruitgang:
- Een eigen functieclassificatie met bijhorende baremastructuur werd uitgerold;
- Een eindejaarspremie voor iedereen werd geïntroduceerd;
- De 37u30 werkweek met compensatiedagen werd veralgemeend;
- Iedereen kreeg recht op 3 bankholidays en maximaal 4 anciënniteitsdagen per loopbaan;
- Een kader voor de terugbetaling van vervoerskosten werd ontwikkeld;
- En de statuten voor sociaal fonds Sofuba werden uitgetekend.
Het gaat hierbij om minima die elke werkgever diende te respecteren. (Op ondernemingsniveau kunnen namelijk altijd betere afspraken gemaakt worden die het sectorniveau aanvullen.) Sinds 2015 schrijft dit PC met meer dan 10.000 werknemers zich dus in in de dynamiek van het Belgische sociaal overleg, met tweejaarlijkse sectoronderhandelingen.
Geschiedenis
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om dit paritair comité op te richten. Vakbonden en werkgeversorganisaties vonden elkaar uiteindelijk rond het gezamenlijk belang om een eigen sectorale werking uit te bouwen met aangepaste loon- en arbeidsvoorwaarden:
- Vakbonden wensten een goed minimumkader aan afspraken voor werknemers; werkgevers wilden zich als een aantrekkelijke werkgever presenteren.
- Een eigen paritair comité bood de kans om een sociaal fonds op te richten met een eigen opleidingsaanbod, ter versterking van de competenties van de werknemers in de sector.
- Ook kunnen er gerichte initiatieven genomen worden naar kwetsbare groepen, zoals oudere werknemers of werknemers die bedreigd worden door ontslag door technologische ontwikkelingen.
Neem contact met ons op
- Kijk of er een ACV-afgevaardigde op je werkvloer rondloopt. Hij/zij/x kan je meestal verder helpen.
- Wanneer er geen afgevaardigde is, kan je altijd mailen naar financien.acv-puls@acv-csc.be.
- Of maak een afspraak bij één van onze vele secretariaten.