Functieclassificatie
Functieclassificatie is een manier om de verschillende jobs (functies) binnen een onderneming of sector te analyseren en te evalueren.

Handig: de loontest!
Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest!
Alles over functieclassificatie
-
Wat is een functieclassificatie?
Bij het opmaken van een functieclassificatie worden verschillende functies geïnventariseerd, geanalyseerd, beschreven en gewogen. Op basis van hoe zwaar de jobs zijn wordt een rangschikking gemaakt. Afhankelijk van die rangschikking kunnen lonen aan de verschillende functies gekoppeld worden.
Het meest tastbare voor een werknemer is dat functieclassificatie de basis is waarop later het hele loonverhaal wordt gebouwd en dat het zorgt voor gelijk loon voor gelijk werk. Toch is functieclassificatie geen loonclassificatie. Het bepaalt niet hoe hoog je loon is, maar rechtvaardigt de verschillen tussen de verschillende lonen in een onderneming of sector. Het legt de loonstructuren vast.
-
Welke procedure moet gevolgd worden bij de functieclassificatie?
Voor een samenvatting van de manier waarop functieclassificaties in ondernemingen en sectoren gebeuren, kan je de procedure functieclassificatie consulteren of downloaden (pdf).
-
Wat zijn voorbeeldfuncties per sector?
In verschillende sectoren zijn voorbeelden of referentiefuncties bepaald. Die voorzien voor de verschillende functies in de sector in richtlijnen of functierasters.
Personaliseer je hierna op deze site door je sector te kiezen. Je kan hieronder meteen zien of en hoe dit voor je sector geregeld is.
Veel van de regelgeving over loon is sectorgebonden. Kies daarom je sector om hierna informatie op maat te krijgen.👇
Of ga naar de rubriek 'salaris en loon' gesubsidieerd basisonderwijs of openbare sector.
More Info
- Bereken nu je nettoloon met onze handige bruto-nettocalculator!
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer
- Militant? Ga een kijkje nemen op www.acv-militant.be! Je vindt er de digitale versie van Vakbeweging en kan er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (na login) consulteren.
PC 341-Bemiddeling bank- en beleggingsdiensten
- De sociale partners in PC 341 (werkgeversorganisaties en vakbonden) streven naar een moderne sectorale functieclassificatie omdat deze de onderbouw van een transparant loonbeleid vormt.
- De sectorale loonschalen zijn gekoppeld aan deze functieclassificatie; meer details vind je bij sectorlonen.
- Bij de weging van de indeling van de sectorale functies werd rekening gehouden met de volgende criteria: kennis, autonomie, communicatie, verantwoordelijkheid en leiding geven. Een functie waarin je vrij beslissing moet nemen weegt zwaarder door dan een functie waarin je uitsluitend volgens vaststaande procedures moet werken.
- In PC 341 kwamen de sociale partners tot 6 sectorale referentiefuncties. Deze werden ingedeeld in 7 klassen.
- Klasse 1: Medewerker onderhoud
- Klasse 2: Medewerker administratie
- Klasse 3: Medewerker front office
- Klasse 4: Commercieel adviseur
- Klasse 5: Product specialist
- Klasse 6 & 7: Vestiging manager
- Functies in de onderneming moeten getoetst worden aan de sectorale functieclassificatie. Het is belangrijke dat concrete functie inhouden met taken en verantwoordelijkheden vergeleken worden en niet louter de functietitels. Het is eveneens belangrijk dat men de sectorale functieniveau matrix gebruikt. Men moet de best passende sectorale referentie functie gebruiken bij de bedrijfsfunctie.
- Werkgevers zijn verplicht je op de hoogte te brengen van jouw inschaling in de sectorale classificatie.
- ACV Puls werkte een handige brochure uit met daarin de principes van de functieclassificaties, de functieniveaumatrix en de functieomschrijvingen. Raadpleeg hem om na te gaan of je juist bent ingeschaald!