Functieclassificatie
Functieclassificatie is een manier om de verschillende jobs (functies) binnen een onderneming of sector te analyseren en te evalueren.

Sommige functies worden beter betaald dan andere
💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.
-
Wat is een functieclassificatie?
Bij het opmaken van een functieclassificatie worden verschillende functies geïnventariseerd, geanalyseerd, beschreven en gewogen. Op basis van hoe zwaar de jobs zijn wordt een rangschikking gemaakt. Afhankelijk van die rangschikking kunnen lonen aan de verschillende functies gekoppeld worden.
Het meest tastbare voor een werknemer is dat functieclassificatie de basis is waarop later het hele loonverhaal wordt gebouwd en dat het zorgt voor gelijk loon voor gelijk werk. Toch is functieclassificatie geen loonclassificatie. Het bepaalt niet hoe hoog je loon is, maar rechtvaardigt de verschillen tussen de verschillende lonen in een onderneming of sector. Het legt de loonstructuren vast.
-
Welke procedure moet gevolgd worden bij de functieclassificatie?
Voor een samenvatting van de manier waarop functieclassificaties in ondernemingen en sectoren gebeuren, kan je de procedure functieclassificatie consulteren of downloaden (pdf).
-
Wat zijn voorbeeldfuncties per sector?
In verschillende sectoren zijn voorbeelden of referentiefuncties bepaald. Die voorzien voor de verschillende functies in de sector in richtlijnen of functierasters.
Personaliseer je hierna op deze site door je sector te kiezen. Je kan hieronder meteen zien of en hoe dit voor je sector geregeld is.
🔎 Tools loonwijzer
Gebruik onze bruto-nettocalculator en check of jij correct uitbetaald wordt!
Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest!
More Info
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer
-
Militant?
- Ga een kijkje nemen op www.hetacv.be/militant! Je kan er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (na login) consulteren.
- Vakbeweging lees je via www.vakbeweging.be!
💡 Veel van de regelgeving over loon is sectorgebonden. Kies daarom je sector om hierna informatie op maat te krijgen.👇 Of ga naar de rubriek 'salaris en loon' gesubsidieerd basisonderwijs of openbare sector.
PC 310-Banken
Hieronder vind je de sectorafspraken voor PC 310, de bankensector, die via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn afgesloten. Aanvullende afspraken zijn mogelijk op ondernemingsniveau, maar moeten minstens gelijk zijn aan de bepalingen van de sectorafspraken.
Bedienden- en kaderfuncties
In de bankensector zijn de bediendenfuncties opgedeeld in 4 klassen en de kaderfuncties in 3 klassen.
- Download de lijst met bediendenfuncties van PC 310.
- De lijst met kaderfuncties wordt momenteel geactualiseerd. Van zodra deze afgerond is vind je deze hier terug.
Voorbeeldfuncties
De sectorale functieclassificatie steunt op voorbeeldfuncties waarbij de functietitel slechts geldt als indicatie.
- Elke bedrijfsfunctie moet daarom vergeleken worden met de sectorale voorbeeldfunctie op basis van de concrete functie-inhoud in de onderneming.
- De werkgever is bij indiensttreding verplicht je op de hoogte te brengen van de klasse die op jou van toepassing zal zijn.
- Weet dat heel wat bedrijven in de sector een eigen lokale functieclassificatie hebben met een eigen loonbeleid, geënt op de sectorale functieclassificatie.
Op zoek naar meer sectorale informatie?
- Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 310.