Hoe zit het met mijn eindejaarspremie?
Heb ik recht op een eindejaarspremie of 13e maand? Hoe wordt de premie berekend en hoeveel krijg ik?
Check je eindejaarspremie
Of je recht hebt op een eindejaarspremie of 13e maand en hoe de premie berekend wordt, hangt af van de sector of onderneming waar je werkt. Helaas krijgt niet elke werknemer dus die 13e maand salaris op het eind van het jaar. En is er dus ook een verschil tussen de premies voor arbeiders en bedienden.
💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.
-
Wanneer heb ik recht op een eindejaarspremie?
Je hebt niet altijd recht op een eindejaarspremie. In bepaalde sectoren en ondernemingen heb je er als werknemer recht op als:
- Het recht is vastgelegd in een sectorale of ondernemings-cao. Personaliseer je hierna door je sector te kiezen en ontdek of je recht hebt op een eindejaarspremie.
- Het recht is vastgelegd in een individuele arbeidsovereenkomst.
- Het een gewoonte in de onderneming is om elk jaar aan iedere werknemer een vast bedrag uit te betalen.
- Er een belofte is van de werkgever om deze eindejaarspremie uit te betalen.
-
Is de eindejaarspremie een vorm van loon?
Ja, de eindejaarspremie wordt als loon beschouwd.
Concreet: de premie is onderworpen aan RSZ en bedrijfsvoorheffing. De eindejaarspremie wordt voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing beschouwd als een uitzonderlijke uitkering. Dit betekent dat de premie zwaarder belast wordt dan het gewone loon. Het percentage van de inhouding wordt bepaald aan de hand van het jaarbedrag van de normale brutojaarbezoldiging en kan maximaal 53,50% zijn.
De meest voorkomende eindejaarspremies zijn:
- Een 13de maand. Het bedrag komt dan overeen met het gemiddelde maandloon van het afgelopen jaar.
- Een vast bedrag, uitgedrukt in een percentage van het ontvangen loon van de afgelopen periode.
- Een vast bedrag, forfaitair uitgedrukt.
-
Hoe zit het met mijn eindejaarspremie als ik ontslag neem of krijg?
Als je contract wordt beëindigd voor het einde van het jaar heb je normaalgezien recht op je eindejaarspremie. Die wordt berekend op basis van de periode waarin je in datzelfde jaar hebt gewerkt. In de meeste sectoren is dit recht gewaarborgd als je ontslagen wordt door de werkgever.
Neem je zelf ontslag, dan heb je er meestal geen recht op.
Verder kan de regeling afhangen hangt af van de sector en/of bedrijf waar je werkt.
💡 Kies daarom nu je sector of check het overzicht om meer te lezen over de specifieke voorwaarden.
-
Ik werk als interimmer. Heb ik ook recht op een eindejaarspremie?
Als interimmer heb je, net als de meerderheid van de werknemers uit de privé- en openbare sector, recht op een eindejaarspremie. Voorwaarde is wel dat je voldoende dagen als interimmer aan de slag was binnen de 'referteperiode' (1 juli-30 juni van het jaar daarop).
Recht op een eindejaarspremie? Als lid van de vakbond heb je in dat geval meteen ook recht op een syndicale premie van 120 euro.
Hoe moet je tellen?
Werkte je tussen 1 juli 2022 en 30 juni 2023 minstens 65 dagen als interim in het stelsel van 5 dagen per week of minstens 494 uur? Dan zal je eind 2024 recht op een eindejaarspremie hebben! Die bedraagt 8,33% van je brutoloon.
Belangrijk dus is dat je rekent vanaf 1 juli tot en met 30 juni. Dit is de referteperiode. Tel zeker ook volgende dagen mee:
- Dagen gewaarborgd loon bij ziekte
- Dagen van arbeidsongeval - ook de dagen na contract kunnen meetellen
- Betaalde recuperatiedagen
- Werkloosheidsuitkeringen wegens economische of technische werkloosheid of crisiswerkloosheid voor bedienden (maximaal 5 dagen)
- Flexi-jobdagen/uren. Wel dit: deze dagen/uren tellen mee voor de toekenning van je eindejaarspremie, maar niet de berekening van het bedrag.
Kreeg je meteen na je laatste interimcontract vast werk op de plek waar je tewerkgesteld was als interimmer? Dan volstaan 60 dagen of 465 uren! Breng ik dat geval zeker het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten op de hoogte.
Heel handig: hou je gewerkte dagen bij in onze gratis app Interim Assistant. Download de Interim Assistant nu en loop geen centen mis!
Hoe ontvang je de premie?
Voldoe je aan de voorwaarden en ben je lid van het ACV?
- Je ontvangt in de eerste helft van december automatisch een formulier of premiedocument van het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten.
- Onderteken dit formulier en bezorg het zo snel mogelijk aan je ACV-afgevaardigde of ACV-dienstencentrum (brievenbus). Een envelop hoeft niet: zonder is praktischer en dit versnelt de verwerking van je formulier!
Niet aangesloten bij een vakbond? Het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten betaalt vanaf januari de premie uit.
💡 Goed om weten
- Praktisch
- Je premiedocument niet ontvangen rond midden december? Vraag je duplicaat aan bij het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten.
- Verhuisd of rekeningnummer veranderd? Geef voor alle zekerheid een seintje aan het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten.
-
Krijg je als interimmer een eindejaarspremie en ben je lid van het ACV? Dan krijg je op het eind van het jaar ook een syndicale premie van 120 euro. Je ontvangt hem samen met je eindejaarspremie!
Heb je vragen of ondervind je problemen ? Neem contact op met de helpdesk van Interim United .Nog geen lid? Sluit je vandaag nog aan en ontvang ook je syndicale premie van 120 euro!
-
Hoeveel bedraagt de eindejaarspremie in mijn sector?
Of je een eindejaarspremie krijgt, hangt af van de sector waarin je werkt. Hoeveel je eindejaarspremie bedraagt is ook sectoraal bepaald. Hierna vind je een overzicht van alle sectoren waar een eindejaarspremie voorzien is.
Weten hoeveel de eindejaarspremie in jouw sector bedraagt?
- Ga naar het overzicht van eindejaarspremies!
- Of kies nu je sector om hierna de informatie over de eindejaarspremie in jouw sector te zien verschijnen. 👇
🔎 Tools loonwijzer
Gebruik onze bruto-nettocalculator en check of jij correct uitbetaald wordt!
Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest!
Hoeveel bedraagt je eindejaarspremie?
Dat hangt af van de sector en/of het bedrijf waar je werkt.
💡 Kies daarom nu je sector. De regeling voor de eindejaarspremie in jouw sector zal hieronder verschijnen. 👇 Of check het overzicht eindejaarspremies per sector.
PC 201-Zelfstandige kleinhandel
Hieronder vind je de sectorafspraken voor PC 201, het paritair comité van de zelfstandige kleinhandel, die via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn afgesloten. Aanvullende afspraken zijn mogelijk op ondernemingsniveau, maar moeten minstens gelijk zijn aan de bepalingen van de sectorafspraken.
Eindejaarspremie
Datum van uitbetaling eindejaarspremie
- Tussen 15 en 31 december.
Bedrag berekenen
- Heb je een vast loon, dan wordt je eindejaarspremie berekend op basis van het gemiddelde van het effectief ontvangen loon van alle geleverde prestaties van het betrokken jaar.
- Word je volledig of gedeeltelijk met commissieloon beloond, bijvoorbeeld omdat je een filiaalhouder bent, dan wordt je eindejaarspremie berekend op basis van het maandelijks gemiddelde van de vaste en veranderlijke brutolonen die werden betaald tijdens het betrokken jaar.
Voorwaarden
- Je ontvangt de volledige premie als je op 31 december in dienst bent en het hele jaar hebt gewerkt.
- Je ontvangt een gedeeltelijke premie als je op 31 december minstens 6 maanden anciënniteit hebt. Je premie bedraagt dan 1/12e per volledige maand tewerkstelling. LET OP: Dit geldt niet als je zelf ontslag neemt of wordt ontslagen om dringende redenen.
Je premie wordt ook naar evenredigheid toegekend (pro rata), op basis van je effectieve prestaties, als je op het moment van de premiebetaling in tijdskrediet, palliatief verlof, verlof voor de verzorging van een ernstig ziek familielid of ouderschapsverlof bent. - Er is in de sector sprake van gelijkgestelde periodes. Het bedrag van je eindejaarspremie mag niet worden verminderd voor afwezigheden wegens het opnemen van vakantieverlof, wettelijke feestdagen, in de collectieve arbeidsovereenkomst bepaalde dagen van inactiviteit, arbeidstijdverkorting, verlof om dwingende redenen, beroepsziekte of arbeidsongeval.
Het bedrag van je eindejaarspremie mag ook niet worden verlaagd voor een maximum van 60 dagen per jaar afwezigheid wegens volgende redenen: ziekte of ongeval, bevallingsverlof, of vaderschapsverlof als de vrouw van de werknemer geen bevallingsverlof kan opnemen.
Jaarlijkse premie
Opgelet, in PC 201 bestaat er naast de eindejaarspremie ook nog een jaarlijkse premie! Sommige werkgevers durven weleens te 'vergeten' om deze uit te betalen.
Datum van uitbetaling jaarlijkse premie
- De jaarlijkse premie wordt samen met het loon van de maand augustus uitbetaald.
Bedrag
- Werk je voltijds? Elke voltijds tewerkgestelde bediende met een volledige referteperiode ontvangt jaarlijks een premie van 188 euro bruto. De referteperiode loopt van 1 augustus van voorafgaand jaar tot 31 juli van lopend jaar.
- Deeltijdse werknemers hebben recht op een premie in verhouding tot hun arbeidsduur.
- Voor bedienden met een onvolledige referteperiode geldt het recht op 1/12e van de jaarpremie per volledig gepresteerde of daarmee gelijkgestelde maand.
- Werknemers die uit dienst gaan hebben recht op een premie gebaseerd op hun effectieve prestaties (pro rata), te betalen bij de uitdiensttreding.
- OPGELET: Als alternatief kan deze premie worden omgezet in een verhoging (met 1 euro per cheque, ten laste van de werkgever) van de maaltijdcheque.
Koopkrachtpremie
Goed nieuws voor werknemers in sectorondernemingen die in 2022 een mooie winst boekten! Er komt een eenmalige koopkrachtpremie in de vorm van consumptiecheques. Deze collectieve arbeidsovereenkomst gaat van start op 1 januari 2023 en loopt tot 30 juni 2024.
Datum van uitbetaling koopkrachtpremie
- De eenmalige premie wordt samen met de eindejaarspremie uitbetaald, maar telt niet mee in de berekening ervan.
Bedrag van de premie
- Hoge Winst: Als de bedrijfswinst in 2022 positief is en met 5% tot minder dan 25% is gestegen ten opzichte van het gemiddelde over de jaren 2019-2021, ontvangen werknemers in non-foodbedrijven, gespecialiseerde voedingsbedrijven en bakkerijen een premie van €75. Voor supermarktmedewerkers bedraagt de premie zelfs €150.
- Uitzonderlijk Hoge Winst: Bij een stijging van minstens 25% van de bedrijfswinst in 2022 ten opzichte van het gemiddelde van 2019-2021, ontvangen werknemers in non-foodbedrijven, gespecialiseerde voedingsbedrijven en bakkerijen een premie van €150. Supermarktmedewerkers krijgen €250.
- Met referentiejaar 2022 bedoelen we het boekjaar waarvan de meeste maanden in 2022 vallen. Als het boekjaar eindigt op 30 juni, verwijzen we naar het boekjaar dat in 2022 sluit.
- Bedrijven die niet bestonden gedurende 2019-2021 berekenen het gemiddelde over hun bestaande boekjaren.
Voorwaarden voor toekenning
- De premie wordt toegekend als je op 31 oktober 2023 en op het moment van uitbetaling van de premie een arbeidsovereenkomst had.
- De premie wordt uitbetaald in verhouding tot de effectieve of gelijkgestelde arbeidsprestaties tussen 1 november 2022 en 31 oktober 2023.
- Werk je deeltijds? De premie wordt aan de deeltijdse werknemers uitbetaald in verhouding tot de effectieve gepresteerde en gelijkgestelde uren tussen 1 november 2022 en 31 oktober 2023.
Op zoek naar meer sectorale informatie?
- Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 201.