Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Deeltijds werken

Je kan ook deeltijds werken of een halftime nemen. Check hoe het zit met je contract en wat de impact is.

Wat je moet weten over deeltijds werken

Het is niet altijd aangewezen om voltijds te werken, soms werk je maar deeltijds of neem je een halftime.  Het goede nieuws is dat je dezelfde bescherming geniet als je collega's die een fulltime hebben. Check hier je moet weten over je contract deeltijds werk en welke andere gevolgen er zijn voor bijvoorbeeld uitkeringen of opleidingsverlof!

💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.

More Info

 • Voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid kan je de Wegwijzer Sociale Wetgeving erop naslaan. Bestel de Wegwijzer.
 • Militant? 
  • Meld je aan op www.acv-militanten.be en consulteer de Wegwijzer.
  • Meld je aan op het online leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over de verschillende soorten arbeidsovereenkomsten.

💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt.  Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇

PC 202- Bedienden kleinhandel voedingswaren

Soorten contracten

In principe moet de wekelijkse arbeidsduur voor een deeltijdse werknemer minstens 18 uur per week bedragen. Toch is het mogelijk om – onder strikte voorwaarden – van deze algemene regel af te wijken.

12 uren contracten
 • Deze medewerkers werken enkel op vrijdag en zaterdag, of op de vooravond van een feestdag zijnde: 2 dagen van 6 uren of 1 dag van 8 uren en 1 dag van 4 uren.
 • De mogelijkheid bestaat tevens om op woensdagnamiddag te werken, maar dit kan enkel na toestemming van de syndicale afvaardiging. In dit geval werk je: woensdag en vrijdag of woensdag en zaterdag.
8 uren contracten
 • Deze medewerkers werken op vrijdag en/of zaterdag en eventueel de vooravond van een feestdag. Dus ofwel 2 x 4 uren per week ofwel 1 maal 8 uren per week.
  Bij de Markets bestaan ook dagcontracten van 8 uur per week.
 • Binnen de Carrefour Markets kunnen 12 en 8 uren contracten worden tewerkgesteld van maandag t.e.m. zaterdag.
Recht op een vierdagenweek
 • Deeltijdse werknemers, die een arbeidsovereenkomst hebben voor maximaal 24 u/week hebben recht op een vierdagenweek. De werknemer moet hiertoe een schriftelijk verzoek aan de werkgever richten. Als lid kan je een modelformulier ontvangen.
Minimale dagelijkse arbeidsduur
 • De werknemers met 4 jaar dienst in de onderneming hebben recht op een minimale dagelijkse arbeidsduur van 4 uur. Voor wie nog geen 4 jaar dienst heeft bedraagt de minimale dagelijkse arbeidsduur 3 uur.

Uurroosters

 • De uurroosters van de deeltijdse werknemers tewerkgesteld met een variabel uurrooster moeten 2 weken op voorhand vóór de derde week meegedeeld worden. (dit is met uurroosters waarvan de wekelijke arbeidsduur kan verschillen van week tot week en de uurroosters die binnen een vaste wekelijkse arbeidsduur van dag tot dag kunnen verschillen) 
 • Ze mogen, tijdens deze periode, slechts worden gewijzigd mits voorafgaand akkoord van de betrokkene.

Pauze

 • In PC 201 zijn geen specifieke afspraken gemaakt over het opnemen van pauzes. De enige afspraak in de sector die hier moet worden nageleefd, is er één die zegt dat onderbroken uurroosters (bv. ’s morgens prestatie van 6u tot 10u, en in de namiddag prestaties van 14 uur tot 18 uur) verboden zijn.
 • In de arbeidswet staat dat werknemers niet gedurende langer dan 6 uur aan een stuk mogen werken. Dat betekent dat een pauze moet worden ingelast indien je meer dan 6u gepland staat.
 • Meestal zijn in je arbeidsreglement betere afspraken gemaakt over het nemen van pauzes. Neem contact op met je vakbondsafgevaardigde of als er geen vakbond aanwezig is op de onderneming met je ACV PULS contactpersoon, als je vragen hebt over het nemen van pauze in je onderneming.