Deeltijds werken
Je kan ook deeltijds werken of een halftime nemen. Check hoe het zit met je contract en wat de impact is.
Wat je moet weten over deeltijds werken
Het is niet altijd aangewezen om voltijds te werken, soms werk je maar deeltijds of neem je een halftime. Het goede nieuws is dat je dezelfde bescherming geniet als je collega's die een fulltime hebben. Check hier je moet weten over je contract deeltijds werk en welke andere gevolgen er zijn voor bijvoorbeeld uitkeringen of opleidingsverlof!
💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.
-
Wat is deeltijds werk en wat zijn de gevolgen voor mijn contract en arbeidsvoorwaarden?
Deeltijds werk is arbeid die je regelmatig en vrijwillig gedurende een kortere periode dan de normale verricht. Als deeltijdse werknemer geniet je dezelfde bescherming als voltijdse werknemers, zoals gestipuleerd in het arbeidsreglement en/of sectorale voorwaarden.
Contract deeltijds werk
Ook voor deeltijds werk moet een contract of arbeidsovereenkomst afgesloten worden. Dat moet individueel en schriftelijk worden opgemaakt, uiterlijk op het ogenblik dat de overeenkomst start. Daarin moet de werkgever de arbeidsregeling en het dienstrooster vermelden. Dat wil zeggen: de uren waarop gewerkt zal worden. Beide kunnen vast of variabel zijn.
Mits uitzonderingen moet de arbeidsregeling ten minste 1/3 van de voltijdse arbeidsduur bereiken. In principe is het verboden om je werkperiodes te laten presteren van minder dan 3 uur.
Prioriteit vacante betrekkingen
Als deeltijdse werknemer heb je prioriteit voor de arbeidsplaatsen die door je werkgever vacant worden verklaard. Deze prioriteit betreft niet alleen de voltijdse arbeidsplaatsen, maar ook de deeltijdse arbeidsplaatsen die, afzonderlijk of gecombineerd met andere, een hoger aantal arbeidsuren kunnen opleveren.
-
Ik werk deeltijds. Hoe zit het met mijn loon?
Qua loon heb je als deeltijdse werknemer dezelfde rechten als de voltijdse werknemer.
Je loon moet in verhouding tot je arbeidsprestaties staan. Is je werkrooster variabel, dan heb je als werknemer recht op de betaling van het normale loon, berekend op basis van de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur.
Wettelijk feestdagen
Wettelijke feestdagen worden uitbetaald in zover je normaal op die dag gewerkt zou hebben. Valt de feestdag op een dag waarop je niet gewerkt zou hebben, maar een voltijdse werknemer wel, dan krijg je deze niet uitbetaald.
Je hebt als werknemer die onderworpen is aan variabele arbeidstijden wel recht op een loon dat gelijk is aan datgene dat je geïnd hebt gedurende de 4 laatste weken, gedeeld door het aantal werkdagen die tijdens die periode gepresteerd zijn in je onderneming.
Meer info over wettelijke feestdagen.
-
Ik werk deeltijds. Behoud ik mijn uitkeringen?
Werkloosheidsuitkering
Aanvaard je deeltijds werk om te ontsnappen aan werkloosheid, vraag dan zeker het 'behoud van rechten' aan.
Op die manier behoud je het statuut van volledig werkloze en bijhorende uitkering wanneer je je deeltijdse job verliest of je tijdelijk werkloos zou worden. Lees er meer over bij 'Wat met deeltijdse werkloosheid?'.
Inkomensgarantie-uitkering
Onder bepaalde voorwaarden kan je een uitkering bovenop je loon als deeltijds tewerkgestelde krijgen. Lees er meer over bij 'Werkloos en deeltijds aan het werk'.
-
Heb ik ook recht op opleidingsverlof als ik deeltijds werk?
Ja, ook als je deeltijds in de privésector en in een Vlaamse onderneming werkt heb je recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV). Werk je in Brussel, kan je betaald educatief verlof (BEV) krijgen. Check de voorwaarden.
More Info
- Voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid kan je de Wegwijzer Sociale Wetgeving erop naslaan. Bestel de Wegwijzer.
-
Militant?
- Meld je aan op www.acv-militanten.be en consulteer de Wegwijzer.
- Meld je aan op het online leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over de verschillende soorten arbeidsovereenkomsten.
💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt. Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇
PC 320 - Begrafenisondernemingen
Hieronder vind je de sectorafspraken voor PC 320, die via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn afgesloten. Andere afspraken zijn mogelijk op ondernemingsniveau, maar moeten minstens gelijk zijn aan de bepaling zijn van de cao.
Arbeidsduur
- Bedrijven kunnen piek- en dalurenroosters invoeren op basis van de bedrijfsbehoeften, mits enkele aanpassingen in het arbeidsreglement.
- Je mag als werknemer maximaal 11 uur per dag en 50 uur per week werken, verspreid over maximaal 6 dagen (van maandag tot en met zaterdag).
- Gedurende een periode van 1 jaar moet de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van 38 uur worden gerespecteerd.
- Je moet als werknemer minstens één vrij weekend per maand hebben.
Uurroosters
-
Als er sprake is van variabele uurroosters, moeten die minimaal 3 werkdagen van tevoren bekendgemaakt worden.
Op zoek naar meer sectorale informatie?
- Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 320.