Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

402.09 - Vlaamse overheid

ACV Openbare Diensten eist betere ontslagregeling voor contractuelen Vlaamse Overheid

©Shutterstock

Vandaag werd het sociaal akkoord 2022-2023 voor het Vlaams overheidspersoneel ondertekend met daarin heel wat positieve maatregelen voor een permanente verhoging van de koopkracht van het personeel. ACV Openbare Diensten is dan ook tevreden dat er eindelijk een positieve overeenkomst is. Maar er zullen nog enkele bijzonder zware knelpunten weggewerkt moeten worden de komende weken.

Het akkoord dat vanochtend werd ondertekend, had heel wat voeten in de aarde. Voor het ACV was de eis nochtans al heel snel duidelijk: na een extreem lange periode, zonder enige vorm van noemenswaardige loonsverhoging, moest de koopkracht van het personeel omhoog. Geen eenmalige maatregelen of zoethoudertjes om de crisis te bedwingen, maar permanente en structurele koopkrachtverhoging voor iedereen en zeker voor de laagste inkomens. Na een jaar onderhandelen is dat doel nu eindelijk bereikt. 

Maar we zijn er nog niet. Er komt nog een heel intensieve periode aan waar de onderhandelingen over de contractualisering centraal zullen staan en waar enkele bijzonder zware knelpunten weggewerkt moeten worden.  Voortaan kunnen nieuwe personeelsleden immers enkel als contractueel aangeworven worden. Alleen personeel met een gezagsfunctie  zal nog vastbenoemd worden. De afschaffing van de vaste benoeming van overheidspersoneel kan voor het ACV dan ook niet zonder een betere ontslagregeling voor de contractuelen. De huidige arbeidsvoorwaarden van het personeel van de Vlaamse Overheid kwamen tot stand via sociaal overleg. De vaste benoeming moet ambtenaren beschermen tegen de eventuele politieke inmenging en druk. Deze bescherming is niet alleen cruciaal voor de medewerkers, maar zeker ook voor Vlaamse burgers en bedrijven. Zij moeten kunnen rekenen op objectieve en correcte dienstverlening, die niet politiek gestuurd is. Nieuwe werknemers zullen voortaan enkel alleen als contractueel worden aangeworven en dus wordt een eventueel ontslag veel makkelijker. Omdat bescherming van werknemers met andere woorden behoorlijk wordt aangetast, eist ACV Openbare Diensten een betere ontslagregeling voor de contractuelen.

Ilse Remy, sectorverantwoordelijke Vlaams Team: “Het water met de Vlaamse Regering is op dit punt heel diep. Onderhandelen is volgens ons de enige weg om tot een resultaat te komen waar wij allemaal beter van worden. We rekenen op constructieve onderhandelingen waarbij geluisterd wordt, waarbij problemen kunnen worden weggewerkt en waarbij het welzijn van het personeel en de Vlaamse burger belangrijker zijn dan grote, en in dit dossier ook heel dure, principes.”