Digitalisering in de openbare sector

Op 27 en 28 mei 2021 hield ACV Openbare Diensten haar vijfjaarlijkse congres. Op het congres wordt telkens de richting bepaald die ACV Openbare Diensten de komende jaren zal uitgaan.

Digitalisering en innovatie zijn bijzonder actuele thema's. Ze stonden dan ook niet toevallig centraal tijdens het congres.

Als gevolg van de coronacrisis is de digitalisering plots in een stroomversnelling geraakt, ook in de openbare sector. Maar welk effect heeft digitalisering op het werk? Zijn de gevolgen vooral positief of heeft digitalisering soms ook minder positieve gevolgen? En welke rol kan de vakbond daarin spelen?

Op deze pagina vind je een overzicht van de informatie die we verzamelden voor, tijdens en na het congres. 

Infosessies digitalisering binnen de openbare sector, de vakbond en in onze maatschappij

Hoe digitaal is de RSZ? Hoe kunnen we op een gezonde manier deconnecteren? Is de vakbond digitaal genoeg? Wat gebeurt er in de toekomst met onze zorg? En hoe gaan we naar een digitaal inclusieve maatschappij? 

Dat en meer komt aan bod in de infosessies.

Bekijk de infosessies

Bekijk de infosessies
Bekijk de webinars

Webinars digitalisering in de openbare sector

ACV Openbare Diensten organiseerde een aantal online workshops over digitalisering en de impact ervan op de werksituatie.

(Her)bekijk de webinars

More Info

Wil je meer weten over digitalisering in de openbare sector?

ACV Openbare Diensten liet het HIVA, het onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving aan de KU Leuven, een onderzoek uitvoeren naar de impact van de digitalisering op de openbare diensten (dienstverlening, arbeid en vakbondsstrategie). Die studie gebruikten we als basis voor het digitale congres dat we in 2021 organiseerden. Bekijk het onderzoek van het HIVA

Digitalisering is de laatste jaren een heet hangijzer op de werkvloer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook andere organisaties ermee aan de slag gaan. Zowel EPSU (European Federation of Public Service Unions) als het ACV maakten van digitalisering een congresthema.

Ben je nieuwsgierig hoe ACV Openbare Diensten de komende jaren zal omgaan met digitalisering in de openbare sector? Welke thema's binnen digitalisering zijn voor ons de komende jaren prioritair? Dat hebben onze vakbondsafgevaardigden besloten op ons congres in mei 2021. Je kan de grote lijnen lezen in onze congrestekst.

Je kan er ook het verslagboek op naslaan, de verkorte versie van de congrestekst. Je vindt er de belangrijkste weetjes, cijfers en onze wegwijzers in terug.

Ervaringen met digitalisering

Digitalisering is geen nieuw gegeven. Al jaren wordt het overheidspersoneel ermee geconfronteerd. We vroegen onze vakbondsafgevaardigden, onze leden en onze gepensioneerde leden wat hun ervaringen zijn met digitalisering op de werkvloer.

Dit zijn de ervaringen van onze vakbondsafgevaardigden

Dit zijn de ervaringen van onze leden

Dit zijn de ervaringen van onze gepensioneerde leden

Nuttige tools en links

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.