Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

METEA MOVE

Alles wat je moet weten over het congres

In METEA Magazine heb je in de voorbije nummers al artikels kunnen lezen over industrie 4.0 of over bedrijven die werken met industrie 4.0 toepassingen. Industrie 4.0 is dan ook de grote kapstok waaraan we ons ACV-CSC METEA-Congres aan op hangen.

14, 15, en 16 november worden een heleboel militanten verwacht in Antwerpen in de Elisabethzaal voor ons Congres dat de titel ‘METEA MOVE’ kreeg. We buigen ons die dagen over de vraag hoe we ons als vakbond moeten opstellen in een wereld waarin industrie 4.0 een impact heeft op onze jobs, arbeidsmarkt en sociaal overleg. Een andere vraag die we ons daarbij stellen is hoe een vakbond 4.0 eruit moet zien in die omgeving.

Maar misschien eerst even beginnen bij het begin. Wat is industrie 4.0, wat zijn toepassingen ervan die we vandaag al zien en wat is de impact daarvan? Hoe linken we dat allemaal aan ons Congres? En wat gaat er allemaal gebeuren op dat Congres?

 

Wat is industrie 4.0?

Dit was voor de Congres-deelnemers al direct een groot vraagteken. Daarom werd er in het vorige werkjaar een cursusreeks georganiseerd om na te gaan wat industrie 4.0 is en wat de impact is op loon- en arbeidsvoorwaarden. We onderzochten dit met behulp van het HIVA.

Industrie 4.0 is een term die wordt gebruikt om de vierde industriële revolutie aan te duiden. Dat betekent dat we er al drie achter de rug hebben. Elke industriële revolutie wordt gekenmerkt door nieuwe technologieën en nieuwe toepassingen. Denk maar aan de opkomst van de stoommachine in de eerste, elektriciteit in de tweede, en automatisering en IT in de derde industriële revolutie. Elke industriële revolutie had ook een enorme impact op hoe arbeid werd georganiseerd – denk maar aan bandwerk in de jaren ‘50 – en de rol die we als vakbonden hebben moeten spelen (bv. flexibiliteitsakkoorden begin jaren ‘80).

We staan nu aan het begin van de vierde industriële revolutie. Dat betekent dat er weer nieuwe toepassingen van technologieën gaan komen en dat we als vakbond moeten reageren zodat werknemers hun loon- en arbeidsvoorwaarden op een rechtvaardige manier ingevuld blijven. Daarom organiseren we ook dit Congres.

 

On the move!

Maar we lopen misschien wat voor. Wat kenmerkt nu die industrie 4.0?

Stoom, elektriciteit en automatisering waren de vernieuwingen van de eerste 3 industriële revoluties. Tijdens de derde industriële revolutie zagen we de robotten komen in de fabrieken. En nu? Wat zien we nu komen? De nieuwe technologieën bouwen verder op de bestaande. Ze hebben als functie het vergroten van de digitale informatie. Digitale informatie is dé grondstof van industrie 4.0 zoals steenkool dat was voor de eerste industriële revolutie. We spreken ook wel eens over Big Data. Hierdoor kunnen machines autonoom reageren en gaan ze in interactie met elkaar. Dat betekent dat de robotten op basis van artificiële intelligentie leren, autonoom werken en in interactie gaan met elkaar. En dat is het vernieuwende tegenover de derde industriële revolutie. Er zijn ook een aantal technologieën die heel typerend zijn voor industrie 4.0, denk maar aan meet- en registratietechnologieën, 3D printing, cobots, exoskeletons, …

Al die nieuwe technologieën hebben een impact op ons dagelijkse werk: onze arbeidsvoorwaarden, arbeidsinhoud, arbeidsomstandigheden, arbeidsorganisatie, arbeidsverhoudingen. Die impact kan zowel positief als negatief zijn. En het beperkt zich niet enkel op het niveau van onze jobs, maar op onze arbeidsmarkt in zijn geheel. Wat als jobs verdwijnen, wat als er nieuwe soorten jobs bij komen, hoe zorgen we dat iedereen mee kan? En is ons sociaal overleg nog wel aangepast om met die nieuwe uitdagingen om te gaan? En wij als vakbond, maken wij optimaal gebruik van de toepassingen die industrie 4.0 ons biedt? Allemaal thema’s die aan bod zullen komen tijdens de tweede dag van het congres. We verwachten dan alle deelnemers in discussiegroepen rond de thema’s jobs on the move, arbeidsmarkt on the move, sociaal overleg on the move en vakbond on the move. Tijdens de discussies krijgen alle militanten de kans om zijn of haar mening te geven over de vier thema’s. Er zal uitgebreid verslag gemaakt worden van de werkgroepen, want van die verslagen wordt er één document gemaakt dat we zullen voorstellen in een actieprogramma op de laatste dag van het congres.

 

Wat staat er nog op de planning?

Behalve ons buigen over de vraagstukken die industrie 4.0 ons oplegt, staan we op het Congres nog voor opdrachten. Zo moeten de statutenwijzigingen besproken en goedgekeurd worden, krijg we een activiteitenverslag van de vorige 4 jaar voorgeschoteld en zullen er ook tussenkomsten gebeuren op de activiteitenresoluties en actualiteitsresoluties die ook goedgekeurd moeten worden.

Je merkt het, een hele drukke agenda op minder dan drie dagen. Aan de deelnemers wensen we nu al in ieder geval een boeiend Congres met vruchtbare besprekingen. Voor de lezers die niet meegaan naar het Congres, maak je niet ongerust, METEA Magazine volgt het hele Congres op de voet. Het volledige verslag vind je terug in het volgende nummer.