Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

Vakbond 4.0

William Van Erdeghem - voorzitter ACV-CSC METEA Industrie 4.0, fabriek van de toekomst, nieuwe industriële revolutie …

We worden met deze termen om de oren geslagen. Is het een modeverschijnsel of is het bittere ernst?

 

Ingewijden stellen dat Industrie 4.0 een grote impact zal hebben op onze ondernemingen en hun werknemers:

 

Industrie 4.0 is een industrie die maximaal gebruikmaakt van nieuwe technologie, vooral op vlak van digitalisering. Het internet verbindt alles met elkaar, waardoor het cruciaal wordt om grote hoeveelheden data snel te verwerken. Die connectiviteit en permanente uitwisseling van informatie laat het toe om productie en diensten veel meer in interactie met de klanten te organiseren.

 

Wat betekent dit op de werkvloer?

Wie heeft er vandaag nog niet over e-commerce gehoord? Kopen we onze auto nog in een garage of bestellen we via internet op een site waar zowat alle merken aangekocht kunnen worden? Nemen robots nog meer dan nu al het geval is de taken in een productieomgeving over?

Krijgen we nog meer een verschuiving van maakindustrie naar dienstverlening, van massaproductie naar ontwikkeling en onderhoud? Wat met de tewerkstelling: welk soort tewerkstelling gaan we krijgen? Krijgen we een industrie die kansen biedt of eerder afneemt van haar werknemers?

 

Evolueren naar een vakbond 4.0

Onze kop in het zand steken en denken dat het allemaal niet zo een vaart zal lopen, is een verkeerde inschatting. Het is hoog tijd om in onze sectoren en ondernemingen een stap te zetten richting (mee)bepalen van het beleid. We moeten proactief zijn en bepalen welke richting wij willen uitgaan, want werkgevers en hun organisaties moeten overleg en inspraak 4.0 toelaten.

Toegegeven, het klinkt ingrijpend en ambitieus en zal ook grote inspanningen vergen:

  • We zullen anders en beter moeten communiceren met onze leden en militanten, maar ook met de buitenwereld.
  • We zullen onze vorming moeten aanpassen.
  • We zullen onze actievormen moeten durven moderniseren.
  • We zullen onze internationale (vakbonds)werking dringend nog meer moeten uitbouwen en ervaringen uitwisselen.

 

Evolueren naar een maatschappij 4.0

Uiteraard hebben we ook een politiek 4.0 nodig, die rekening houdt met onze visie en kijk op de samenleving. Werkbaar werk, combinatie arbeid-privé, het eenheidsstatuut, mobiliteit, milieu, eerlijke fiscaliteit … zijn slechts enkele thema’s die de grote uitdagingen voor de toekomst vormen en waar het huidige beleid geen blijk geeft van grote sociale betrokkenheid.

We hebben met z’n allen de opdracht om de werknemers intensief te informeren en te sensibiliseren in functie van de politieke verkiezingen in 2018 en 2019. We kunnen een voortzetting van dit onaanvaardbaar beleid naar werknemers en hun gezinnen onmogelijk aanvaarden. Zo’n maatschappij willen wij niet!

Vrienden militanten, we gaan ons de komende jaren niet vervelen, zoveel is zeker.

Hiervoor rekenen wij op al onze militanten, collega’s en onze achterban, maar ook op de werknemers en leden wiens belangen wij verdedigen. Meer dan ooit hebben wij jullie nodig, niet enkel vandaag, maar ook de komende jaren.

Daarom wil ik jullie alvast het allerbeste toewensen voor het nieuwe jaar. Dat 2018 een grand-cru-jaar mag zijn op familiaal en professioneel vlak met een goede gezondheid voor jullie en jullie geliefden!

Weet echter, stilstaan is achteruitgaan en zoals steeds kiezen we samen met jullie voor de moeilijkste weg, die van de verantwoordelijkheid. ACV-CSC METEA neemt constant het voortouw en is in alle sectoren en in vele ondernemingen de nummer 1. Dat willen we in de toekomst ook blijven, maar dat kan enkel door te moderniseren, door ons aan te passen aan de realiteit en aan de snel veranderende maatschappij. Niet als een wagonnetje aan een trein die raast in een richting die wij niet willen, maar als een stevige locomotief naar de plek waar we willen geraken.