vzw Innovatief
88ef21d6-c196-4ec5-b4c9-141a64ac8f40
https://www.hetacv.be/vzw-innovatief
true
Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

Doorstart+

Met het project Doorstart+ richt ACV Innovatief zich op werknemers met vragen over hun loopbaan. Zij, hun werknemersvertegenwoordigers en ook werkgevers kunnen bij ons terecht voor ondersteuning van de werknemers in het geval van herstructurering, sluiting of faling.

Wat is het project Doorstart+?

Doorstart+ is het vervolg van het project Mind the Switch (2020-2023). In dit project ondersteunen we werknemers op moeilijke momenten tijdens hun loopbaan en maken hen weerbaarder in een snel veranderende arbeidsmarkt. 

De arbeidsmarkt staat voor grote uitdagingen zoals de vergrijzing, krapte, en een grotere diversiteit. Daarnaast worden werknemers tijdens hun loopbaan geconfronteerd met allerhande gebeurtenissen die de zekerheid van hun job of hun welzijn onder druk zetten.

Digitalisering en automatisering, toenemende stress en burn-outs, herstructureringen of falingen, zijn situaties die ervoor kunnen zorgen dat werknemers – vaak plots en onverwacht – zich moeten of willen heroriënteren of op zoek gaan naar mogelijkheden om bij te scholen. 

Met de juiste en op maat gemaakte ondersteuning zorgt Doorstart+ ervoor dat iedereen letterlijk een doorstart kan maken naar het vervolg van de loopbaan. Dit kan gaan over opleiding, (her)oriëntering, werkbaar werk, enz. 

We doen dat op 2 manieren. 

1. In de bedrijven zelf, in geval van herstructurering, sluiting of faling

Bij een herstructurering, sluiting of faling heerst vaak veel onzekerheid in het bedrijf. De consulenten van Doorstart+ bieden in-company workshops aan voor werknemers. Dat doen we zowel in grote als in kleine ondernemingen zoals kmo's. We bekijken samen met het bedrijf, werknemersvertegenwoordigers, enz. de grootste bezorgdheden van het personeel en werken zo een aanbod op maat uit. Zo helpen we mensen de controle over hun loopbaan en hun leven terug te winnen. 

Ons doel is niet om een outplacement te vervangen, wel een voortraject te voorzien, dat mensen de kans geeft te rouwen over het jobverlies en zich open te stellen voor nieuwe opportuniteiten. Op die manier zijn zij wel beter voorbereid om met een positieve mindset volgende stappen te zetten naar een nieuwe job. 

Het is ook mogelijk om na de in-company workshop extra ondersteuning te vragen bij een consulent bij nood aan informatie-op-maat. 


Wie kan bij ons terecht? 
- Werkgevers van een bedrijf of kmo bij faling, sluiting of herstructurering 
- ACV-secretarissen en werknemersvertegenwoordigers
- Werknemers zelf 

 

2. Begeleiding en heroriëntering van werknemers

Als werknemer kan je bij ons terecht: 
- bij het vinden van een nieuwe job: solliciteren, je weg vinden in de VDAB-tools, enz... 
- als je een tijdje afwezig bent geweest door ziekte, burn-out,... en terug aan het werk gaat.
- als je overweegt je carrière een nieuwe richting te geven, maar nog niet goed weet welke job er nu eigenlijk bij je past.
- Als je geconfronteerd wordt met stress en burn-outklachten en graag enkele tools in handen krijgt om hiermee om te gaan
- als je op zoek bent naar een opleiding om je loopbaan uit te bouwen.  
- bij allerhande vragen over je loopbaan.

Je kan bij ons terecht voor een individuele vraag, maar daarnaast organiseren we begeleidingen in kleine groepen rond een bepaalde vraag, thema of situatie waarmee mensen tijdens hun loopbaan worden geconfronteerd. We zetten je weer op weg om keuzes maken, je eigen arbeidskansen helder te zien en de mindswitch naar opportuniteiten en kansen te maken. Uiteindelijk krijg je zo de tools in handen om je eigen loopbaan opnieuw in handen te nemen. 

Bij de begeleidingen, het organiseren van sessies en het ontwikkelen van tools en informatie, houden we steeds rekening met de actuele arbeidsmarkt en reële regionale rekruteringsbehoeften, groeisectoren, knelpuntberoepen… 

Wie kan bij ons terecht: 
- werknemers (alle statuten)

Online aanbod

Rond heel wat thema’s werkten we een online aanbod uit. Webinars die je live kan bekijken of achteraf waar en wanneer je maar wil.