Tewerkstelling en opleiding
De OR krijgt info over collectieve maatregelen voor tewerkstellling, beroepsopleiding en bijscholing
De OR en tewerkstelling
De werknemersvertegenwoordigers in de ondernemingsraad moeten geïnformeerd en geraadpleegd worden over de tewerkstelling in de onderneming.
-
Soorten informatie in de OR
Er zijn vier soorten informatie over tewerkstelling (cao 9):
- Algemene vooruitzichten van de onderneming en gevolgen voor tewerkstelling (bv. marktsituatie, orderportefeuille, ontwikkelings-, rationaliserings- of reorganisatieprogramma's).
Werknemersvertegenwoordigers krijgen deze info voor er een besluit genomen wordt voor de tewerkstelling, de arbeidsorganisatie of de arbeidsovereenkomsten. - Jaarlijkse informatie over de structuur, de evolutie en de vooruitzichten van de tewerkstelling. Deze informatie moet schriftelijk en ten laatste de dag vóór de vergadering worden meegedeeld.
- Periodieke informatie over de tewerkstelling en de evolutie ervan doorheen het jaar. Deze schriftelijke informatie moet ten minste om de drie maanden en ten laatste op de dag van de vergadering worden meegedeeld.
- Occasionele informatie bij belangrijke gebeurtenissen die een invloed hebben op de tewerkstelling (collectieve aanwervingen of ontslagen). De informatie moet zo snel mogelijk worden meegedeeld voordat het besluit wordt genomen.
Naast de informatie die op basis van cao 9 wordt meegedeeld, ontvangen de leden van de ondernemingsraad elk jaar bij de economische en financiële informatie ook de sociale balans. Net zoals de jaarrekening moet de sociale balans door de bedrijfsrevisor worden gecontroleerd en gecertificeerd.
Informatie in de sociale balans
- de toestand van de tewerkgestelde personen volgens het arbeidsstelsel, het aantal gewerkte uren, de personeelskosten en de extralegale voordelen. Deze informatie maakt onderscheid in geslacht om de loonkloof op te sporen
- het aantal interimmers
- het personeelsverloop in de loop van het boekjaar
- de opleidingen die het personeel volgde (volgens type opleiding en geslacht).
De informatie over de maatregelen om de tewerkstelling te bevorderen wordt elk jaar aan de OR meegedeeld in een document dat door de RSZ wordt opgesteld (ook gekend onder de naam “Trillium”). Tussen 1 februari en 10 maart wordt het document naar de werkgevers verstuurd.
- Algemene vooruitzichten van de onderneming en gevolgen voor tewerkstelling (bv. marktsituatie, orderportefeuille, ontwikkelings-, rationaliserings- of reorganisatieprogramma's).
-
De OR en opleiding
De werkgever moet de OR raadplegen over de opleidingsinitiatieven. Als de opleidingsmogelijkheden gelden voor maar een klein aantal werknemers, dan worden deze werknemers vooraf rechtstreeks geïnformeerd (rechtsbron: cao 9 art. 8).
In de sociale balans, die elk jaar aan de ondernemingsraad wordt meegedeeld, worden de opleidingsinspanningen van de werkgever tijdens het afgelopen boekjaar in drie categorieën opgesomd:- Formele voortgezette opleiding
- Informele voortgezette beroepsopleiding
- Initiële beroepsopleiding.
Voor elk soort initiatief vermeldt de sociale balans: het aantal werknemers die de opleiding volgen, aantal gevolgde uren en de kosten voor het bedrijf.
Wanneer de onderneming nieuwe technologieën invoert, in het kader van een opleiding, moet de ondernemingsraad vooraf en schriftelijk worden geïnformeerd. De OR moet ook overleggen over de sociale gevolgen voor de werkgelegenheidsvooruitzichten, de arbeidsorganisatie, de gezondheid en veiligheid, de kwalificaties en de opleiding/bijscholing (rechtsbron: cao 39). Lees hier meer over nieuwe technologieën in de onderneming.Individuele opleiding
Voor individuele opleiding voorziet de wet een streefcijfer van gemiddeld 5 opleidingsdagen per jaar per voltijds equivalent. Het streefcijfer geldt voor bedrijven in de privésector, met uitzondering van bedrijven met minder dan 10 werknemers. Er zijn tussenstappen met een groeitraject mogelijk in een sectorale cao of via de individuele opleidingsrekening. De OR controleert of deze wetgeving wordt toegepast.
Bedrijfsopleidingsplan
Om tot een specifiek en samenhangend opleidingsbeleid te komen, voorzien sommige sectoren een bedrijfsopleidingsplan en standaardmodellen.
Vraag meer informatie aan je centraalpropagandist. Het plan wordt opgesteld en uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van de werkgever en goedgekeurd door de OR of de vakbondsafvaardiging (afhankelijk van het paritair comité). Als de onderneming geen opleidingsinitiatieven neemt, kunnen de afgevaardigden het probleem bij de werkgever aankaarten op de ondernemingsraad.
Meer info over tewerkstelling en opleidingen
Checklist, enquête over opleiding en opleidingsplannen
Bekijk hier de ACV-enquête naar opleidingen, de checklist voor OR-afgevaardigden en Opleidingsplannen.
Tewerkstelling
Opleiding
- De site van de FOD WASO
- Bekijk de ACV-pagina over opleiding.
- Zie ook de sectorale opleidingsfondsen of sociale fondsen (opgericht binnen de paritaire comités)