De loonkloof
Alles over de loonkloof en de bijhorende wetgeving. Ga zelf aan de slag en bereken de loonkloof in je onderneming!


Hoe groot is de loonkloof in jouw onderneming?
De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn niet alleen biologisch of fysiek, maar zijn ook sociocultureel bepaald en uiten zich sterk in de professionele sfeer. Vrouwen krijgen nog altijd minder betaald voor hetzelfde werk. De befaamde loonkloof is nog altijd niet gedicht.
Op basis van jaarrekeningen en sociale balansen berekende het ACV de loonkloof voor grote ondernemingen. In de sociale balans kunnen we de gemiddelde bruto personeelskost per jaar en per uur voor mannen en vrouwen binnen de onderneming berekenen. Het ACV deed dit voor de gegevens van het boekjaar 2016.
Zoek in onderstaande lijsten jouw onderneming op om te zien hoe groot de verschillen zijn.
Let op: hou er rekening mee dat er elk jaar ondernemingen zijn die fictieve cijfers publiceren. Voor de bruto uurloonkost publiceren maar liefst 27 % van de ondernemingen cijfers die een onrealistisch klein verschil vertonen tussen mannen en vrouwen. Zo’n cijfers moeten we in vraag stellen omdat het zou betekenen dat de mannen en de vrouwen in die onderneming gemiddeld dezelfde functie, dezelfde leeftijd, dezelfde anciënniteit, ... zouden hebben.

Tool: bereken de loonkloof in je onderneming
Benieuwd hoe het zit met de loonkloof in jou onderneming? Bereken het met onze tool!

De loonkloofwet
Als militant heb je verschillende hefbomen om de loonkloof binnen je onderneming aan te pakken. Met dit materiaal kan je alvast goed van start gaan.
Pak de loonkloof aan in je onderneming
In deze brochure lees je meer over:- de oorzaken van de loonkloof en welke aspecten die vergroten.
- de vooroordelen tegenover vrouwen en hoe tewerkstelling bespreekbaar gemaakt kan worden. Waarom lijkt het ons logischer dat een vrouw minder uren gaat werken bij de geboorte van een kind? Waarom is het niet even evident dat papa ervoor kiest wat meer thuis te zijn bij de kinderen? ...
- hefbomen in de wetgeving om de loonkloof in ondernemingen aan te pakken (bv. loonkloofwet).Stappenplan en oplossingen
Digitale tewerkstellingsanalyse
Gebruik het stappenplan analyse loonkloof om zelf aan de slag te gaan. Zo bereken je vlot de tewerkstellingsanalyse in het kader van gender en bekijk je of er verschillen zijn in loon, loopbaan en kansen.Geraak je er niet aan uit? Bekijk dan zeker ook het 'Stappenplan analyse loonkloof' en de 'Extra uitleg over enkele posten in de sociale balans'.
More Info
Heb je vragen over deze cijfers?
Je kunt met vragen en problemen over deze cijfers altijd terecht bij de EFI-deskundige van je verbond. Je secretaris kan je zeker in contact brengen met deze persoon. Via de EFI-deskundige kan je ook de revisor aanspreken die de jaarrekening controleert en certificeert. Hij is een onafhankelijke die als taak heeft de getrouwheid van de cijfers van de sociale balans na te gaan.