ACV Gender
ACV Gender versterkt en verbindt alle werknemers.
ACV Gender
Wat doet ACV Gender?
ACV Gender strijdt voor gelijke rechten voor iedere werknemer, wat hun genderidentiteit ook is! Dat doen we door:
- werknemers te verbinden en te versterken
- genderongelijkheden bloot te leggen
- gelijke kansen en rechten te creëren
- stereotypen te doorbreken en ruimte te maken voor keuzemogelijkheden
- te streven naar een samenleving waarin waardering en respect voor elk individu een evidentie is
Ook binnen de eigen organisaties moeten hiervoor stappen genomen worden. Hiervoor is een bewuste en wijdverspreide genderbril cruciaal!
Strijdpunten ACV Gender
-
Werkbaar werk voor iedereen
Door de toenemende precariteit op de arbeidsmarkt benadrukt ACV Gender het belang van werkbaar werk.
Wat zijn de kenmerken van precair werk?
- lage verloning
- onvoldoende sociale bescherming
- instabiele en atypische contracten
- onvoorspelbare werktijden
- gebrek aan groei- en leermogelijkheden
- gebrek aan inspraak en ongebalanceerde machtsrelaties op het werk
We zien steeds meer werknemers die dit soort onzekere contracten aanvaarden, uit noodzaak om rond te komen. Hierbij zijn er ook risicogroepen: zo vinden (alleenstaande) ouders het steeds moeilijker om zorg en arbeid te combineren. Daarnaast zijn vrouwen de grootste groep werknemers met deeltijds en laagbetaald werk.
-
Eerlijke opbouw van socialezekerheidsrechten
Socialezekerheidsrechten (zoals de werkloosheids- of ziekte-uitkering) worden berekend op basis van het loon. Daarbij geldt het pensioen als de eindafrekening van de hele loopbaan.
De pensioenkloof bedraagt 30%, waardoor veel vrouwen financieel afhankelijk worden van hun partner. Daarom streeft ACV Gender naar betaalde en gelijkgestelde vormen van loopbaanonderbreking, zo kan iedereen vrije keuzes over hun eigen leven maken.
-
Herwaardering typisch vrouwelijke beroepen en sectoren
De loonkloof is voor een groot deel te wijten aan de lage lonen en lagere arbeidstijden in sectoren en beroepen waar veel vrouwen werken.
Deze beroepen en sectoren vaak ondergewaardeerd en laagbetaald, maar zijn daardoor niet minder essentieel en fysiek en/of mentaal zwaar (bv. onthaalouders, schoonmakers, zorgpersoneel, ... ).Deze sectoren verdienen beter! Daarom streeft ACV Gender voor betere arbeidsvoorwaarden en hogere lonen.
-
Betere work-life balans
Binnen de privésfeer is de verdeling van huishoudelijke en zorgtaken tussen vrouwen en mannen ongelijk. Als je betaalde en onbetaalde uren arbeid optelt, blijken vrouwen per dag zelfs tot 6 uur langer te werken dan hun mannelijke partners.
Daarom wil ACV Gender de rol van mannen als zorgverleners versterken, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak, en tegelijk de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt verbeteren.
ACV Gender pleit daarom voor:
- betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang
- kwalitatieve, toegankelijke verlofstelsels
- rechtvaardige kinderbijslag
- gelijke arbeidsdeelname en promotiekansen
-
Grensoverschrijdend gedrag op het werk bestrijden
Op het werk kan grensoverschrijdend gedrag grote gevolgen hebben:
- het ontneemt mensen hun waardigheid
- grensoverschrijdend gedrag vormt een bedreiging voor de gelijke kansen
- het bedreigt het recht op een veilige, gezonde en productieve werkomgeving
Ook huiselijk geweld is een probleem waarvan het slachtoffer de gevolgen meedraagt op de werkvloer. ACV Gender maakt daarom van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer een strijdpunt!
In de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag wil ACV Gender dat België verdrag 190 realiseert. Verdrag 190 is de eerste bindende internationale tekst die streeft naar de uitbanning van geweld en intimidatie op het werk en dus ook gendergerelateerd geweld en intimidatie.
-
LGBTI+
Gender gaat veel verder dan de binaire onderverdeling tussen man en vrouw. Zo ervaren veel mensen allerlei drempels en discriminaties omwille van hun seksuele oriëntatie, hun genderidentiteit en -expressie en hun geslachtskenmerken.
Dat is waar SOGIESC voor staat: Sexual Orientation, Gender Identity and Expression, and Sex Characteristics.
Ontdek meer op LBTI+ at Work
Internationale Dag voor Zorg
Op 29 oktober was het de Internationale Dag voor Zorg. We riepen overheden op om meer te investeren in de zorgsector, want dit kan miljoenen nieuwe banen creëren en vrouwen economische kansen bieden!
We vragen meer aandacht voor een inclusieve arbeidsmarkt- en gezinsvriendelijke werkplekbeleid, en waardig werk voor alle zorgverleners.
Militant?
Ga zelf aan de slag in je onderneming en zorg voor meer gendergelijkheid!
Hoe zit het in jouw onderneming? Verdienen mannen bij jou nog altijd meer dan vrouwen voor een gelijkaardige functie? Hoe groot is dat verschil? Ontdek hoe het zit en hoe je concreet aan de slag kan om de loonkloof in je onderneming te verkleinen!
More Info
Bekijk de brochure 'Kind op Komst' over moederschapsbescherming, uitkeringen, het groeipakket, geboorte- adoptie- en pleegouderverlof.
👉 Info voor militanten
Check de info op de militantensite: LGBTI+-rechten of grensoverschrijdend gedrag in de onderneming?