Vlaams opleidingsverlof

©Shutterstock

Het Vlaams opleidingsverlof geeft je het recht om een erkende opleiding te volgen en met behoud van je loon afwezig te blijven van je werk.

Wat is Vlaams opleidingsverlof?

Werk je in de privésector en in een onderneming in Vlaanderen? En wil je vorming volgen? Dan kan je Vlaams opleidingsverlof (VOV) opnemen. Opgelet: werk je in het Brussel Hoofdstedelijk gewest, dan geldt de regeling van het betaald educatief verlof (BEV). 

Het VOV geeft je als werknemer het recht om opleidingen te volgen waarbij je met behoud van loon afwezig mag blijven van je werk. Je kiest zelf welke opleiding je volgt, maar je moet rekening houden met volgende voorwaarden:

 • Het moet gaan om een erkende arbeidsmarktgerichte of een loopbaangerichte opleiding. Een overzicht vind je terug in de Vlaamse opleidingsdatabank.  
 • Je werkgever moet je afwezigheid kunnen inplannen. Als je VOV wil opnemen, contacteer je dus best je vakbondsafgevaardigde of personeelsdienst.

Wie heeft recht op Vlaams opleidingsverlof?

Om aanspraak te maken op Vlaams opleidingsverlof moet je:

 • Als werknemer tewerkgesteld zijn in Vlaanderen in de privésector. 
 • Een arbeidsovereenkomst hebben.
 • Minstens halftijds werken. 

Vlaamse opleidingsdatabank

Wil je een opleiding volgen? Raadpleeg de Vlaamse opleidingsdatabank. Naast een overzicht van erkende opleidingen, vind je meer informatie over de inhoud van de opleidingen en de andere aanmoedigingsmaatregelen.

Selecteer de gewenste opleiding en contacteer de opleidingsverstrekker, dit is de school of vormingsinstelling, om je in te schrijven. Je krijgt dan het inschrijvingsattest dat je bezorgt aan je werkgever.

Op hoeveel uren opleidingsverlof heb je recht?

Dat hangt af van je arbeidsregime:

 • Wie voltijds werkt, kan jaarlijks tot 125 uur vormingsverlof opnemen.
 • Werk je minstens halftijds, dan berekent men het aantal uur pro rata en op basis van je tewerkstelling in september. Werk je halftijds, dan heb je 62,5 uur vormingsverlof. Werk je 75 %, dan heb je recht op 93,75 uren VOV.

Het recht van 125 uur per jaar geldt voor een volledig schooljaar. Dat loopt van 1 september tot en met 31 augustus van het volgende jaar. Je mag meerdere opleidingen combineren om zo je recht maximaal te gebruiken.  

Schooljaar 2021-2022: eenmalige verdubbeling!

Voor het schooljaar 2021-2022 wordt het opleidingsverlof eenmalig verdubbeld.  Dit jaar kan je uitzonderlijk 250 uur in plaats van 125 uur betaald verlof nemen!

De verdubbeling kan enkel wanneer je werkgever zelf een opleiding voorstelt. Je kan dit schooljaar dus tot 125 uur afwezig zijn voor opleidingen die je zelf kiest en tot 125 uur voor opleidingen die je werkgever suggereert.

Wat met je loon?

Voor de dagen waarop je afwezig bent door opleidingsverlof behoud je dankzij het Vlaams opleidingsverlof je loon. Er is wel een maximumbedrag. Wanneer je meer verdient, mag je werkgever je loon voor die uren beperken tot dit maximumbedrag.

De werkgever betaalt je loon maar krijgt hiervoor zelf een tegemoetkoming van de Vlaamse overheid.

Meer informatie over het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) vind je op de website van de Vlaamse overheid

More Info

 • Nood aan loopbaanoriëntering
 • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer.
 • Militant? 
  • Meld je aan op www.acv-militanten.be en consulteer de Wegwijzer.
  • Meld je aan op het online leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over onder andere het Vlaams opleidingsverlof!

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.