Jaarlijkse vakantie
Hier ontdek je alles wat je moet weten over je jaarlijks verlof en vakantiegeld!

Hoe zit het met het jaarlijks verlof?
Heeft iedereen recht op verlof? Hoe worden je verlofdagen berekend en wat als je niet kon werken, bijvoorbeeld door tijdelijke werkloosheid? Hoe zit het met het vakantiegeld? En wat is het verschil tussen enkel en dubbel vakantiegeld? Je ontdekt het hier!
💡 Bereken nu zelf je vakantiedagen!
Met deze handige tool bereken je zelf op hoeveel dagen vakantie je recht hebt!
-
Wat met mijn vakantie(geld) als ik tijdelijk werkloos was door corona in 2022
Het zag er even naar uit dat werknemers die in 2022 tijdelijk werkloos waren omwille van corona vakantiedagen - en geld zouden verliezen.
Maar na stevige acties haalde het ACV een slag thuis! Minister van werk, Pierre-Yves Dermagne kondigde op 24 februari 24 aan dat corona-werkloosheid gelijkgesteld wordt voor het recht op vakantiedagen en vakantiegeld. Deze gelijkstelling behaalden we al voor 2020 en 2021, maar nu dus ook voor 2022.
Bovendien betekent dit extra vakantiedagen en vakantiegeld in 2023 voor de meeste werknemers die in het eerste halfjaar van 2022 tijdelijk werkloos waren!Automatisch in orde gebracht
Je moet hiervoor zelf geen stappen ondernemen. Je werkgever en de vakantiekassen moeten dit zo toepassen.
Uitzondering: ben je bediende en veranderde je van werkgever?
Opgelet, er is 1 uitzondering; ben je bediende en ben je niet meer in dienst van de werkgever die je tijdelijk werkloos stelde?
⚠️ Dan kreeg je een deel van je vakantiegeld misschien al uitbetaald van je vroegere werkgever (het ‘vertrekvakantiegeld’). In dat geval moet je die werkgever een bijpassing vragen, als hij niet spontaan een extra storting doet.
-
Hoe worden mijn vakantiedagen berekend?
Het aantal vakantiedagen wordt berekend op basis van het aantal dagen dat je het jaar daarvoor gewerkt hebt. Verder hangt het ook af van je statuut:
- Voor arbeiders wordt het aantal dagen vakantie berekend op basis van een formule. Vanaf 231 gewerkte dagen heb je als arbeider recht op het maximum aantal vakantiedagen (20).
- Voor bedienden is het aantal dagen vakantie gelijk aan twee keer het aantal gewerkte maanden in het voorafgaande jaar. Voor 6 maanden werken in 2020 bijvoorbeeld mag je dus 12 dagen vakantie nemen in 2021. De vakantiewet rekent hier echter nog altijd in het zesdagenstelsel. Elke 6 dagen moet er daarom 1 dag afgetrokken worden. 12 dagen zijn er dus in feite maar 10; en 24 dagen worden er 20 in de vijfdagenweek.
- Voor arbeiders wordt het aantal dagen vakantie berekend op basis van een formule. Vanaf 231 gewerkte dagen heb je als arbeider recht op het maximum aantal vakantiedagen (20).
-
Hoe wordt mijn vakantiegeld berekend? En was is enkel en dubbel vakantiegeld?
Het vakantiegeld bestaat uit enkel en dubbel vakantiegeld. Het enkel vakantiegeld vervangt het ‘normale loon’ dat je niet krijgt tijdens je vakantiedagen. Het dubbel vakantiegeld komt daarbovenop.
Ook hier geldt een aparte regeling voor arbeiders en bedienden:
-
Arbeiders: heb je recht op het volledige aantal vakantiedagen? Dan heb je ook recht op het volledige vakantiegeld.
- Het vakantiegeld is gelijk aan 15,38 % van 108 % van de lonen van het vakantiedienstjaar waarop RSZ-bijdragen regeling jaarlijkse vakantie zijn ingehouden, vermeerderd met een fictief loon (100 % van het gemiddeld dagbedrag) voor de gelijkgestelde dagen.
- Als arbeider krijg je je vakantiegeld ten vroegste uitbetaald vanaf 2 mei door de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie of het Bijzonder Vakantiefonds.
- Bedienden: neem je vakantie als bediende, dan ontvang je van je werkgever voor die dagen je normale wedde. Dit is het ‘enkel vakantiegeld’. Je hebt ook recht op ‘dubbel vakantiegeld’. Per gewerkte en/of ermee gelijkgestelde maand van het vorig dienstjaar ontvang je 1/12 van 92 % van de wedde van de maand waarin de vakantie ingaat. Voor 12 maanden tewerkstelling of ermee gelijkgestelde dagen is dit 92 % van de maandwedde.
-
Arbeiders: heb je recht op het volledige aantal vakantiedagen? Dan heb je ook recht op het volledige vakantiegeld.
-
Wat als ik dit jaar niet genoeg gewerkt heb?
Geen nood. Er zijn 3 mogelijkheden om toch van vakantie te kunnen nemen:
- Ben je jonger dan 25 jaar op 31 december van vorig jaar en stopte je dat jaar met studeren? Check dan de afspraken rond jeugdvakantie.
- Ben je minstens 50 jaar op 31 december van vorig jaar en heb je geen recht op vier weken betaalde vakantie? Dan kan je een beroep doen op seniorvakantie.
- Kom je niet in aanraking voor jeugd- of seniorvakantie, dan kan je misschien gebruik maken van aanvullende vakantie.
-
Mijn nieuwe werkgever vraagt om mijn vakantie-attesten. Waar kan ik die vinden?
Als je verandert van werk, zal je nieuwe werkgever je vakantie-attest(en) nodig hebben om te bepalen op hoeveel dagen vakantie je recht hebt.
Waar je het vakantie-attest vindt, hangt af van je statuut het voorbije werkjaar
- Was je vorig jaar aan de slag als arbeider of niet-zelfstandig kunstenaar, dan vind je vakantie-attest via mijn www.mijnvakantierekening.be.
- Werkte je als bediende, dan heb je de vakantie-attesten ontvangen via je vorige werkgever. Kijk de documenten na die je gekregen hebt toen je uit dienst ging. Mocht je ze toch niet hebben, dan kan je ze best opvragen. Indien nodig, kan het ACV je hierbij helpen.
- Werkte je het voorbije jaar zowel als bediende als als arbeider, dan zal je daarvoor verschillende attesten moeten indienen bij je huidige werkgever.
- Was je werkloos? Dan vraag je je vakantie-attest op bij het ACV of je uitbetalingsinstelling. Je krijgt 1 attest voor de opname van vakantiedagen tijdens een periode van volledige werkloosheid.
-
Arbeider? Maak gebruik van 'Mijn vakantierekening
Werk je als arbeider of niet-zelfstandige kunstenaar? Ga naar www.mijnvakantierekening.be:- En ontdek of je recht hebt of vakantiegeld, wanneer je het uitbetaald krijgt of hoe het berekend wordt, ...
- Vraag er attesten aan, download belastingdocumenten, werk je persoonlijke gegevens bij, ... .
Vakantieboekje 2023
Welke soorten vakantie bestaan er? Hoeveel vakantiedagen heb je? En hoe wordt je vakantiegeld eigenlijk berekend? Download het vakantieboekje 2023 (pdf) en krijg een antwoord op al je vragen!
💡 Dankzij de interactieve pdf klik je eenvoudig door in de inhoudstafel!
💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt. Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇
PC 311-Grote kleinhandelszaken
Vakantiedagen
- Alle werknemers hebben recht op minstens 20 dagen wettelijke vakantie (voltijds).
- Deeltijdse werknemers hebben recht op het aantal dagen in verhouding tot hun tewerkstelling. Soms kan je meer dagen vrij nemen door bijvoorbeeld arbeidsduurverminderingsdagen (ADV) of anciënniteitsverlof.
- In PC 311 hebben werknemers recht op 3 weken aaneensluitende vakantie.
Vakantiegeld arbeiders
- Het vakantiegeld voor arbeiders wordt uitbetaald vanaf 2 mei van elk kalenderjaar door de vakantiekas(sen) van de werkgever(s) die je in het vorige kalenderjaar tewerkstelde(n).
- Alle arbeiders die recht hebben op het volledig aantal vakantiedagen, hebben ook recht op het volledig vakantiegeld. Dit is gelijk aan 15,38 % van het brutoloon dat je verdiende in het vorig kalenderjaar. Je hebt recht op drie opeenvolgende weken jaarlijks verlof als je hierom vraagt.
Vakantiegeld bedienden
- Het vakantiegeld wordt rechtstreeks door de werkgever aan de bediende betaald.
- Wie vorig kalenderjaar een volledig jaar werkte, zal dit jaar recht hebben op enkel en dubbel vakantiegeld.
- Het enkel vakantiegeld is het loon dat doorbetaald wordt als je vakantie neemt.
- Het dubbel vakantiegeld wordt door de werkgever betaald in de maand waarin je je hoofdvakantie neemt. Het bedrag stemt overeen met 92% van je brutomaandwedde.