Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Verlof medische bijstand en tijdskrediet

Als werknemer kan je je loopbaan onderbreken om voor een zwaar ziek gezins- of familielid te zorgen.

Verlof medische bijstand en tijdskrediet zorg

Heeft iemand in jouw gezin zorgen nodig, dan heb je verschillende opties. Je kan thematisch verlof opnemen of opteren voor tijdskrediet met motief zorg.  Moet je kindje in het ziekenhuis opgenomen worden, dan kan je kiezen voor 'kort zorgverlof of hospitalisatie van je minderjarig.

Welk type verlof je best (eerst) opneemt, hangt af van je situatie.👇

💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.

Verlof voor medische bijstand of zorgverlof

Tijdskrediet zorg

Zorgverlof of tijdskrediet?

Denk je er aan tijdskrediet of thematisch verlof op te nemen?
Bereken je inkomen!

Benieuwd wat de impact op je inkomen is bijvoorbeeld ouderschapsverlof of zorgverlof? Hoe zit het precies met uitkeringen en premies? Bereken het nu met de rekentool! 

Advies nodig? Contacteer ons!

Je wil je minder gaan werken, maar weet niet precies wat je opties zijn, wat de financiële impact is van tijdskrediet of thematisch verlof en waar je op moet letten?  Je kan bij ons terecht!  Vul nu het formulier in. Check ook onze andere contactmogelijkheden!

Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?  

💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt.  Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇

PC 312-Warenhuizen

Zorgverlof

Voluit heet dit stelsel: Verlof voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid.

In de sector heb je het recht om de uitvoering van je arbeidsovereenkomst volledig te schorsen of om je arbeidsprestaties te verminderen met de bedoeling een zwaar ziek gezins- of familielid bij te staan of te verzorgen.

Om een zwaar ziek gezins- of familielid bij te staan heb je de keuze om op één van volgende manieren verlof op te nemen:

Elke werknemer (voltijds of deeltijds tewerkgesteld) kan, per patiënt, gedurende een maximumperiode van 12 maanden de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst volledig schorsen. Deze onderbrekingen kunnen telkens slechts worden genomen voor periodes van minimum 1 maand en maximum 3 maanden.

Elke voltijdse of deeltijdse werknemer die minstens ¾-tijds is tewerkgesteld, kan, per patiënt, gedurende een maximumperiode van 24 maanden zijn arbeidsprestaties verminderen met 1/5 of ½. Ook deze onderbrekingen kunnen telkens slechts worden genomen voor periodes van minimum 1 maand en maximum 3 maanden.

Met een gezinslid wordt bedoeld, elke persoon die met de werknemer samenwoont. Onder een familielid wordt verstaan een bloed- of aanverwant tot de tweede graad.
Met een zware ziekte wordt bedoeld, elke ziekte of medische ingreep die de behandelende geneesheer als dusdanig bestempelt en waarvan de geneesheer meent dat elke vorm van sociale, familiale of psychologische bijstand noodzakelijk is voor het herstel.
Voor de werknemer die alleenstaand is, wordt, ingeval van zware ziekte van zijn kind dat hoogstens 16 jaar oud is, de maximumperiode van 12 maanden volledige schorsing uitgebreid naar 24 maanden en wordt de maximumperiode van 24 maanden vermindering van arbeidsprestaties uitgebreid naar 48 maanden. Ook deze onderbrekingen kunnen telkens slechts worden genomen voor periodes van minimum 1 maand en maximum 3 maanden. Een alleenstaande werknemer is een werknemer die uitsluitend en effectief samenwoont met 1 of meerdere van zijn kinderen.

Er zijn ook aanmoedigingspremies als je zorgverlof moet nemen. Heb je graag een simulatieberekening ? Neem contact op met het ACV Pulssecretariaat van je woonplaats.

Meer info via www.tijdskrediet.be