Verlof medische bijstand en tijdskrediet (motief zorg)
Als werknemer heb je het recht je loopbaan onderbreken om een zwaar ziek gezins- of familielid te verzorgen. Je kan hiervoor thematisch verlof of tijdskrediet opnemen.

Alles wat je moet weten over het verlof medische bijstand en tijdskrediet (motief zorg)
Mede onder druk van het ACV heb je als werknemer in de privésector het recht om tijd vrij te nemen om voor een ernstig ziek familielid te zorgen. Ook bij de hospitalisatie van je minderjarig kind kan je verlof aanvragen.
Je ontdekt hier de voorwaarden, hoe je het kan aanvragen en wat de impact op je inkomen is.
-
Ik heb een ziek familielid. Welk verlof kan ik opnemen?
Heeft iemand in jouw gezin zorgen nodig, dan heb je verschillende opties. Je kan thematisch verlof opnemen of opteren voor tijdskrediet met motief zorg. Moet je kindje in het ziekenhuis opgenomen worden, dan kan je best kiezen voor 'kort zorgverlof', zie verder.
1. Verlof voor medische bijstand (thematisch verlof)
Zorgverlof of 'verlof voor medische bijstand van een zwaar ziek familielid' kan je als volgt opnemen:
- Voltijds voor maximaal 12 maanden
- Halftijds of 1/5 gedurende maximaal 24 maanden
- Je (verlengbare) aanvraag geldt telkens voor minimum 1 en maximaal 3 maanden.
2. Tijdskrediet met motief zorg
Een tweede optie is om tijdskrediet met motief zorg op te nemen. Het gaat om verschillende rechten en je kan tijdskrediet en thematisch verlof dus cumuleren. Vaak wordt eerst thematisch verlof opgenomen, gevolgd door tijdskrediet.
Check de praktische info over tijdskrediet.
⚠️ AANPASSING REGELING TIJDSKREDIET VANAF 1 FEBRUARI 2023
Gaat je aanvraag in na 1 februari 2023? Check even het overzicht van aanpassingen tijdskrediet vanaf 1 februari 2023!
-
Wat zijn de voorwaarden om zorgverlof te kunnen opnemen?
1. Verlof voor medische bijstand
Om te zorgen voor 'zwaar zieke' gezinsleden of familieleden kan je 'zorgverlof' aanvragen. De voorwaarden zijn:
- Onder 'zwaar ziek' begrijpt men iedere ziekte die door de behandelend arts als dusdanig wordt beschouwd. Je vraagt hiervoor een attest aan.
- Het gaat om zieke personen die op hetzelfde adres wonen of bloedverwanten tot de 2e graad.
2. TIjdskrediet motief zorg
Een andere optie is om tijdskrediet met zorgmotief op te nemen. Check de voorwaarden bij 'Motieven tijdskrediet'.
-
Hoe kan ik zorgverlof aanvragen?
1. Verlof medische bijstand
Je vindt de nodige documentatie voor verlof medische bijstand op de website van de RVA. De procedure is als volgt:
Aanvraag bij werkgever
- Dat moet minstens 7 dagen voor de start van je zorgverlof.
- Hierbij moet je het attest van de behandelend arts toevoegen en aangeven voor welke periode je het werk wil onderbreken.
Uitkering aanvragen bij RVA
- Eens jij en je werkgever de nodige documenten ingevuld hebben, kan je je uitkering aanvragen bij de RVA.
2. Thematisch verlof (motief zorg)
Check de praktische info voor tijdskrediet en lees 'Hoe kan ik tijdskrediet aanvragen' na.
-
Mijn kind moet opgenomen worden in het ziekenhuis. Welk soort verlof kan ik opnemen?
Daarvoor kan je gebruik maken van het 'kort zorgverlof bij hospitalisatie van een minderjarig kind'. Dit is een vorm van thematisch verlof.
Je kan het voor 1 week opnemen, en het is verlengbaar met 1 week. Dit verlof wordt enkel toegekend als een volledige onderbreking van je prestaties.
Als je vaststelt dat de 2 weken niet zullen volstaan, kan je nadien het normale stelsel van zorgverlof of het verlof voor medische bijstand gebruiken. Hou rekening met de aanvraagtermijn van 7 dagen.
Een mogelijk alternatief is om 'kort zorgverlof' op te nemen. Dat is een vorm van familiaal verlof en dus in principe onbetaald.
-
Hoe zit het met mijn loon en uitkering als ik zorgverlof opneem?
Verlof medische bijstand
Tijdens je verlof voor medische bijstand ontvang je naast je loon een uitkering van de RVA. Het gaat om een forfaitair bedrag, dus het is niet gebaseerd op je inkomen.
Raadpleeg de tabel uitkeringen bij thematisch verlof .
Tijdskrediet
De uitkeringen voor tijdskrediet (motief zorg) liggen lager dan het verlof voor medische bijstand. Check het overzicht van RVA-uitkeringen.
Werk je in Vlaanderen? Dan kan je recht hebben op een Vlaamse aanmoedigingspremie. Het loont de moeite om te bekijken of het voor jou situatie niet voordeliger is om toch tijdskrediet te nemen.
Ga naar de praktische info voor tijdskrediet en lees er onder andere meer over de 'Vlaamse aanmoedigingspremie' na.
Denk je er aan tijdskrediet of thematisch verlof op te nemen? Bereken je inkomen!
Benieuwd wat de impact op je inkomen is van thematisch verlof en tijdskrediet? Twijfel je om bijvoorbeeld om ouderschapsverlof te nemen of die opleiding te volgen omwille van de financiële gevolgen?
Of check de brochure
Je kan alle info ook rustig nalezen in onze meer uitgebreide brochure 'Tijdskrediet, landingsbanen en thematisch verlof' (pdf)!
Bekijk ook ons gratis webinar
Militant?
Volg de diverse e-learning modules over tijdskrediet en thematisch verlof. Je ontdekt zo alles wat je moet weten op interactieve wijze.
PC 312-Warenhuizen
Zorgverlof
Voluit heet dit stelsel: Verlof voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid.
In de sector heb je het recht om de uitvoering van je arbeidsovereenkomst volledig te schorsen of om je arbeidsprestaties te verminderen met de bedoeling een zwaar ziek gezins- of familielid bij te staan of te verzorgen.
Om een zwaar ziek gezins- of familielid bij te staan heb je de keuze om op één van volgende manieren verlof op te nemen:
Elke werknemer (voltijds of deeltijds tewerkgesteld) kan, per patiënt, gedurende een maximumperiode van 12 maanden de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst volledig schorsen. Deze onderbrekingen kunnen telkens slechts worden genomen voor periodes van minimum 1 maand en maximum 3 maanden.
Elke voltijdse of deeltijdse werknemer die minstens ¾-tijds is tewerkgesteld, kan, per patiënt, gedurende een maximumperiode van 24 maanden zijn arbeidsprestaties verminderen met 1/5 of ½. Ook deze onderbrekingen kunnen telkens slechts worden genomen voor periodes van minimum 1 maand en maximum 3 maanden.
Met een gezinslid wordt bedoeld, elke persoon die met de werknemer samenwoont. Onder een familielid wordt verstaan een bloed- of aanverwant tot de tweede graad.
Met een zware ziekte wordt bedoeld, elke ziekte of medische ingreep die de behandelende geneesheer als dusdanig bestempelt en waarvan de geneesheer meent dat elke vorm van sociale, familiale of psychologische bijstand noodzakelijk is voor het herstel.
Voor de werknemer die alleenstaand is, wordt, ingeval van zware ziekte van zijn kind dat hoogstens 16 jaar oud is, de maximumperiode van 12 maanden volledige schorsing uitgebreid naar 24 maanden en wordt de maximumperiode van 24 maanden vermindering van arbeidsprestaties uitgebreid naar 48 maanden. Ook deze onderbrekingen kunnen telkens slechts worden genomen voor periodes van minimum 1 maand en maximum 3 maanden. Een alleenstaande werknemer is een werknemer die uitsluitend en effectief samenwoont met 1 of meerdere van zijn kinderen.
Er zijn ook aanmoedigingspremies als je zorgverlof moet nemen. Heb je graag een simulatieberekening ? Neem contact op met het ACV Pulssecretariaat van je woonplaats.
Meer info via www.tijdskrediet.be