Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Palliatief verlof en tijdskrediet (motief zorg)

Heb je tijd nodig om iemand bij te staan die palliatieve zorgen nodig heeft, dan kan palliatief verlof of tijdskrediet (motief zorg) opnemen.

Alles wat je moet weten over palliatief verlof en tijdskrediet (motief zorg)

Om je in moeilijke tijden extra ruimte te geven om voor een ernstig zieke naaste te zorgen, is er palliatief verlof.  Dat is een vorm van thematisch verlof.  Daarnaast kan je ook tijdskrediet met motief zorg opnemen. Je vindt hier de voorwaarden  voor beide types verlof, hoe je het aanvraagt en wat de impact op je inkomen is.

💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.

Denk je er aan tijdskrediet of thematisch verlof op te nemen? Bereken je inkomen!

Benieuwd wat de impact op je inkomen is bijvoorbeeld ouderschapsverlof of zorgverlof? Hoe zit het precies met uitkeringen en premies? Bereken het nu met de rekentool! 

Advies nodig? Contacteer ons!

Je wil je minder gaan werken, maar weet niet precies wat je opties zijn, wat de financiële impact is van tijdskrediet of thematisch verlof en waar je op moet letten?  Je kan bij ons terecht!  Vul nu het formulier in. Check ook onze andere contactmogelijkheden!

Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?  

💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt.  Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇

PC 202- Bedienden kleinhandel voedingswaren

Palliatief verlof = Een naaste ligt op sterven
 • Je hebt het recht om de uitvoering van je arbeidsprestaties volledig te schorsen of te verminderen, om je te wijden aan de palliatieve verzorging van een persoon die aan een ongeneeslijke ziekte lijdt. Deze persoon hoeft geen familielid te zijn.
 • Palliatieve verzorging is elke vorm van bijstand, dus zowel medische, sociale, administratieve als psychologische bijstand, en verzorging van personen die aan een ongeneeslijke ziekte in een terminale fase lijden.
 • Palliatief verlof kan op één van de volgende manieren worden opgenomen:
  • Je kan (voltijds of deeltijds tewerkgesteld) per patiënt, gedurende een periode van 1 maand de uitvoering van je arbeidsovereenkomst volledig schorsen. Deze periode kan 1 keer worden verlengd met een duur van 1 maand.
  • Elke voltijdse of deeltijdse werknemer die minstens ¾-tijds is tewerkgesteld kan, per patiënt, gedurende een periode van 1 maand de arbeidsprestaties verminderen met 1/5 of ½. Deze periode kan 1 keer worden verlengd met een duur van 1 maand.
 • Het verlof gaat in op de eerste dag van de week volgend op de week waarin je een attest van de behandelende geneesheer aan je werkgever overhandigde.
  • Je werkgever kan zich wel akkoord verklaren om op een vroeger tijdstip met het verlof te beginnen.
 • Voor alle vormen van palliatief verlof kan je een uitkering van de RVA aanvragen.
Vlaamse aanmoedigingspremie