Opleiding
Levenslang leren, permanente vorming: het wordt steeds belangrijker. De economie en arbeidsmarkt ontwikkelen erg snel, en bijblijven is de boodschap.

Ontdek alles over opleidingen!
Opleidingsmogelijkheden zijn er te over, maar soms heb je er de tijd of de middelen niet voor. Gelukkig bestaan er tal van regelingen en voordelen, ook als je werkzoekend bent of een andere weg wil inslaan.
Lees hier alles over de mogelijkheden 👇 Kies daarna je sector en regio voor informatie op maat.
Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?
- Ga naar de militantensite www.acv-militanten.be! Je vind er de belangrijkste thema's, tools en publicaties voor militanten 👍
- Log in op het online leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles over sociale wetgeving. Met interessante modules over tijdskrediet, arbeidsovereenkomsten, interimwerk of het Vlaams opleidingsverlof!
More Info
- ACV-brochure Opleiding voor werknemers (pdf)
-
Nood aan loopbaanoriëntering?
- De ACV-Bijblijfconsulenten helpen je graag op weg. Ze kunnen je informatie geven over tal van opleidingen en checken of je recht hebt op tegemoetkomingen.
- Check het volledige aanbod loopbaanoriëntering.
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer.
PC 307-Makelarij
Hieronder vind je de afspraken voor PC 307 die via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn afgesloten. Andere afspraken zijn mogelijk op ondernemingsniveau, maar moeten minstens gelijk zijn aan de bepaling zijn van de cao.
Individueel opleidingsrecht
- Tot nu toe was het recht op opleiding collectief en bestond het uit een gemiddeld aantal dagen opleiding per voltijdse equivalent, verdeeld in de onderneming. Voortaan is het een individueel recht dat geldt voor elke werknemer.
- In een onderneming met minstens 20 werknemers, zal het aantal opleidingsdagen 5 per jaar en per voltijdse werknemer bedragen. Dit quotum van 5 dagen zal effectief gelden vanaf 2024 en 4 dagen bedragen in 2023.
- Telt de onderneming tussen de 10 en de 20 werknemers, zal dit recht gelijk zijn aan een dag per voltijdse werknemer en per jaar.
Jaarlijks opleidingsplan
- De ondernemingen met meer dan 20 werknemers moeten jaarlijks voor 31 maart een jaarlijks opleidingsplan opstellen.
- Dit opleidingsplan moet opleidingen bepalen ten behoeve van personen die behoren tot risicogroepen zoals de 50+'ers en de werknemers met een beperking.
- Daarnaast moet het plan ook opleidingen omvatten om het gebrek aan kandidaten voor knelpuntberoepen in de sector waartoe de werkgever behoort, aan te pakken.
- De sociale partners zullen via een collectieve arbeidsovereenkomst, de minimumvereisten kunnen vaststellen waaraan een opleidingsplan moet beantwoorden.
- Wanneer de sociale partners een dergelijke collectieve arbeidsovereenkomst sluiten, moet deze uiterlijk op 30 november 2022 worden neergelegd op de Directie van de griffie en van de algemeenverbindendverklaring van de collectieve arbeidsovereenkomsten van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
Meer informatie over de vormingen vind je op de website van CEPOM.
Op zoek naar meer sectorale informatie?
- Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 307.
- Of je kan de sectorbrochure downloaden.