Krijg jij je loon op tijd?
Je werkgever moet je loon tijdig uitbetalen. In onze loonwijzer ontdek je welke regeling er geldt.
Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest!
💡 Veel van de regelgeving over loon is sectorgebonden. Kies daarom je sector om hierna informatie op maat te krijgen.👇 Of ga naar de rubriek 'salaris en loon' gesubsidieerd basisonderwijs of openbare sector.
Wanneer wordt mijn loon betaald?
-
Wanneer moet mijn loon uitbetaald worden?
Je salaris moet altijd ten laatste uitbetaald worden op de 4e werkdag die volgt op de maand waarin je gewerkt hebt en waarvoor je dus loon krijgt.
Voorbeeld: je werkte in januari en je laatste effectieve werkdag van de maand is vrijdag 30 januari. Ten laatste op donderdag 5 februari moet je loon uitbetaald worden.
Soms staat er in het arbeidsreglement een andere termijn. Sowieso mag je loon niet later dan 7 werkdagen na het einde e van de maand betaald worden. Het loon moet de 7e werkdag na het einde van de maand effectief op je rekening staan. Wordt je loon te laat betaald, dan moet je werkgever intrest betalen
-
Hoe vaak ontvang ik een loon?
Ben je arbeider? Je ontvangt minstens 2 maal per maand een loon. Tussen de momenten van uitbetaling mogen maximum 16 dagen zitten. Meestal is de eerste betaling een voorschot en de tweede betaling de definitieve loonafrekening van de voorbije maand.
Ben je bediende of kaderlid? Je loon minstens elke maand betaald worden.
-
Hoe wordt mijn loon betaald?
Het loon moet in giraal geld worden uitbetaald. Dit wil zeggen: overgeschreven op een bankrekening.
Voor werknemers die geen rekeningnummer hebben, moet het betaald worden via een circulaire cheque. De werknemer kan die cheque dan laten uitbetalen in het postkantoor.
In de regel mag je je loon niet in cash geld - biljetten en muntstukken – ontvangen. Uitzonderingen hierop zijn de seizoens- en gelegenheidsarbeiders in de land- en tuinbouw, en de werknemers uit de diamantsector.
More Info
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer
-
Militant?
- Ga een kijkje nemen op www.hetacv.be/militant! Je kan er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (na login) consulteren.
- Vakbeweging lees je via www.vakbeweging.be!
PC 140.03 - wegvervoer en logistiek voor rekening van derden
Loon in cash
Als chauffeur ben je constant op de baan. Je hebt vaak nood aan cash geld voor sommige kleinere uitgaven onderweg: een drankje, een toiletbezoek, een douche,... Om hieraan te voldoen kan je werkgever een gedeelte van je loon van hand tot hand uitbetalen. Daar zijn wel de volgende vier voorwaarden aan verbonden :
- Je moet er zelf uitdrukkelijk om verzoeken
- Je werkgever moet schriftelijk akkoord gaan
- De kosten die gemaakt worden zijn kosten die verbonden zijn aan de ARAB-vergoeding, de verblijfsvergoeding of andere kosten eigen aan de werkgever die verbonden zijn aan een buitenlandse reis; het zijn dan ook nettovergoedingen
- Het van hand tot hand uitbetaalde gedeelte mag niet meer bedragen dan € 200 per maand !