Sectorlonen
In de meeste sectoren bestaan aparte regelingen en afspraken over loon– en arbeidsvoorwaarden. Die verschillen vaak erg van elkaar. Check onze loonwijzer!
Ontdek hier alles over je sectorloon
💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.
-
Wat verdien jij in jouw sector?
Iedere sector maakt eigen afspraken rond de sectorlonen of de hoogte van het (minimum)loon. Benieuwd naar de hoogte van het minimumloon in je sector?
Kies eerst je sector en krijg meteen bijkomende informatie voor jouw sector!
-
Wat wordt bedoeld met sectorloon?
De onderhandelingen over de loon- en arbeidsvoorwaarden vinden plaats op het niveau van je sector of paritair comité (PC). Daarin zitten afgevaardigden van werkgeversorganisaties en van de verschillende vakbonden. In België zijn er ongeveer 200 PC's.
De afspraken die in een paritair comité overeengekomen worden, zijn wettelijk afdwingbaar voor alle ondernemingen die tot die sector behoren.
🔎 Tools loonwijzer
Gebruik onze bruto-nettocalculator en check of jij correct uitbetaald wordt!
Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest!
More Info
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer
-
Militant?
- Ga een kijkje nemen op www.hetacv.be/militant! Je kan er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (na login) consulteren.
- Vakbeweging lees je via www.vakbeweging.be!
💡 Veel van de regelgeving over loon is sectorgebonden. Kies daarom je sector om hierna informatie op maat te krijgen.👇 Of ga naar de rubriek 'salaris en loon' gesubsidieerd basisonderwijs of openbare sector.
PC 327.01 - Beschutte werkplaatsen Vlaanderen
Beschutte werkplaatsen
Arbeiders
Raadpleeg hier de minimumuurlonen in de beschutte werkplaatsen in Vlaanderen geldig vanaf 1 mei 2024.
Bedienden
Je loon wordt sterk bepaald door je anciënniteit. Begon je na 1 januari 2001 in een beschutte werkplaats te werken, dan is je anciënniteit 1/3 van je effectief gepresteerde aan de RSZ onderworpen arbeidsdagen. Werkte je voordien al in eenzelfde functie in de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector dan is je anciënniteit gelijk aan je effectieve anciënniteit voor die functie.
Werkte je voor 1 januari 2001 al in een beschutte werkplaats, dan is je anciënniteit de effectieve anciënniteit in je functie plus 1/3 van de effectieve anciënniteit in andere functies.
Kreeg je promotie dan is je anciënniteit 2/3 van de effectieve anciënniteit (voor zover je functie gevat is in de cao van 21 november 1997) plus 1/3 van de effectieve anciënniteit in de non-profitsector buiten de beschutte werkplaats.
Goed om te weten
ACV Puls-militanten kunnen de meest recente loonschalen raadplegen in de zgn. cao-bundels die per sector worden aangemaakt en aangepast.
Sociale werkplaatsen
Arbeiders
Raadpleeg hier de minimumuurlonen in de sociale werkplaatsen in Vlaanderen geldig vanaf 1 mei 2024.
Bedienden
Anciënniteit, of de opgebouwde ervaring in de sector, is een belangrijk element in de stijging van je loon. De regels in verband met anciënniteit zorgen er ook voor dat je, wanneer je van werk verandert, meeneemt wat je hebt opgebouwd. Tot slot bepalen ze in welke gevallen je je opgebouwde anciënniteit uit andere sectoren kan overnemen. Werkte je voordien in een sociale werkplaats in dezelfde functie, dan is de toe te passen anciënniteit gelijk aan de effectieve anciënniteit in dezelfde functie. Werkte je voordien niet in een sociale werkplaats dan zijn er twee mogelijkheden. Kom je uit een andere sector van de non-profit, dan telt je daar opgebouwde anciënniteit voor de helft mee op voorwaarde dat je een gelijkaardige functie uitoefende. Je anciënniteit in andere sectoren telt niet mee.
Goed om te weten
ACV Puls-militanten kunnen de meest recente loonschalen raadplegen in de zgn. cao-bundels die per sector worden aangemaakt en aangepast.