Sectorlonen
In de meeste sectoren bestaan aparte regelingen en afspraken over loon– en arbeidsvoorwaarden. Die verschillen vaak erg van elkaar. Check onze loonwijzer!
Ontdek hier alles over je sectorloon
💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.
-
Wat verdien jij in jouw sector?
Iedere sector maakt eigen afspraken rond de sectorlonen of de hoogte van het (minimum)loon. Benieuwd naar de hoogte van het minimumloon in je sector?
Kies eerst je sector en krijg meteen bijkomende informatie voor jouw sector!
-
Wat wordt bedoeld met sectorloon?
De onderhandelingen over de loon- en arbeidsvoorwaarden vinden plaats op het niveau van je sector of paritair comité (PC). Daarin zitten afgevaardigden van werkgeversorganisaties en van de verschillende vakbonden. In België zijn er ongeveer 200 PC's.
De afspraken die in een paritair comité overeengekomen worden, zijn wettelijk afdwingbaar voor alle ondernemingen die tot die sector behoren.
🔎 Tools loonwijzer
Gebruik onze bruto-nettocalculator en check of jij correct uitbetaald wordt!
Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest!
More Info
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer
-
Militant?
- Ga een kijkje nemen op www.hetacv.be/militant! Je kan er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (na login) consulteren.
- Vakbeweging lees je via www.vakbeweging.be!
💡 Veel van de regelgeving over loon is sectorgebonden. Kies daarom je sector om hierna informatie op maat te krijgen.👇 Of ga naar de rubriek 'salaris en loon' gesubsidieerd basisonderwijs of openbare sector.
PC 311-Grote kleinhandelszaken
Sectorlonen in PC 311
- De sectorlonen in PC 311 zijn gebaseerd op loonschalen (barema's of minimum-weddeschalen).
- Opgelet: deze weddeschalen vermelden brutolonen voor voltijdsen. Werk je deeltijds, dan staat je brutoloon in verhouding tot het aantal uren dat je werkt.
- Zorg dat je op de hoogte bent van je functie en anciënniteit om de barema's goed te kunnen lezen (zie hieronder). Daarnaast worden de lonen regelmatig geïndexeerd.
- Vakbonden onderhandelen verder elke twee jaar met de werkgevers over de verbetering van de loon- en arbeidsvoorwaarden. Dat kan leiden tot een verhoging van de weddeschalen met een vast bedrag of met een percentage.
- Je werkgever mag méér betalen dan de weddeschalen voorzien, want deze vermelden enkel de minimumlonen. Als een werkgever zijn goeie werkkrachten wil houden, zal hij soms spontaan zo’n (beter) barema toepassen. We spreken dan over een bedrijfsbarema of -weddeschaal.
Functie/categorie
- Als je functie-inhoud wijzigt (bv. van verkoper naar eerste verkoper of naar filiaalleider) stijgt je looncategorie (zie functieclassificatie).
Anciënniteit/ervaring
- Als de categorie gekend is, wordt gekeken naar de anciënniteit: dit is het aantal dienstjaren in de onderneming. Hoe langer je in de winkel werkt, hoe meer je zult verdienen.
- Het loon stijgt altijd met het aantal jaren dienst (tot een maximum van 20 jaar). We noemen dit ook de baremieke verhoging of verhoging van de weddeschaal.
- Meestal krijg je je verhoging de maand nà de ‘verjaardag’ van je indiensttreding. Soms gebeurt deze aanpassing pas bij het begin van het volgend kwartaal (bv. 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober). In nog andere gevallen vindt de aanpassing maar per half jaar (op 1 januari of op 1 juli) plaats.
- Het systeem verschilt van onderneming tot onderneming. De werkgever kan kiezen welk systeem hij voor zijn onderneming toepast. Let op! Bij de overgang naar een andere categorie behoud je de verworven anciënniteit.
- De aanvangsleeftijd voor elke looncategorie is 21 jaar. Voor jongeren beneden 21 jaar en voor studenten bestaan er aparte loonbarema's.
- Ervaring geeft ook recht op een aantal extra verlofdagen. Ga na of je recht hebt op anciënniteitsverlof .
Index
- Zowel de weddeschalen als de effectieve lonen worden gekoppeld aan de stijging van de levensduurte. Een indexaanpassing zal gebeuren wanneer het indexcijfer met 2% stijgt. Alles over de index.
Voorbeeld
- Isabelle werkt al 15 jaar als verkoopster (categorie 2bis) en ze wordt nu gerante in een winkel met 2 andere personeelsleden (= categorie 4). Martine krijgt dus het loon van categorie 4 met 15 jaar anciënniteit.
Commissielonen
- Sommige filiaalleiders, store managers of verkopers worden gedeeltelijk of volledig op commissie betaald. Hun loon is afhankelijk van de verkoopcijfers.
- Ook wanneer een groot deel van je loon op commissie wordt betaald moet je loon het sectorale minimumloon respecteren. Kijk met de loonberekeningstool of je voldoende verdient.
Je krijgt een klein vast loon én een commissieloon: mag dat?
- Ja, dat mag! Maar één ding staat als een paal boven water. Op jaarbasis moet je minstens gemiddeld het baremaloon krijgen dat voor jouw functie en anciënniteit van toepassing is. Als dat niet zo is, moet de werkgever een aanvulling betalen.
Bereken je loon met onze loontool
Gebruik onze loontool om je minimumloon na te gaan.
Op zoek naar meer sectorale informatie?
- Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 311.