Praktische info in verband met je loon
Wat je moet weten over je loonbrief, uitbetaling en afhoudingen.
Loonwijzer: praktische info over je loon
💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.
Hoe zit het met de loonbrief?
-
Wat is een loonbrief?
Wie werkt moet elke maand een loonbrief, ook wel loonfiche genoemd, krijgen.
Je kan de loonbrief op papier ontvangen, maar het document mag ook digitaal verstuurd worden.
In je loonbrief vind je alle onderdelen van je brutoloon van de voorbije maand terug, zoals de dagen dat je gewerkt hebt, loon voor betaalde afwezigheden, toeslagen voor overuren, ...
Wat nog allemaal in je loonfiche moet staan is wettelijk bepaald.
-
Wat moet er op mijn loonbrief staan?
Op je loonbrief moeten minstens volgende gegevens vermeld staan:
- naam en adres van de werkgever
- naam en initialen van de voornaam van de werknemer
- inschrijvingsnummer bij de werkgever
- periode waarop de berekening van je loon betrekking heeft (bijvoorbeeld van 1 tot 31 maart 2018)
- prestaties die je leverde (aantal gewerkte dagen, uren, …)
- basisverloning (uurloon, maandloon, ...)
- totaal brutoloon. Als dit van toepassing is ook een analyse van het brutoloon: gepresteerde uren, overuren, loon voor gelijkgestelde dagen, voordeel in natura
- inhoudingen voor de RSZ-bijdrage (sociale zekerheid)
- bedragen waarop geen RSZ-bijdrage wordt ingehouden
- belastbaar deel van je salaris
- bedrijfsvoorheffing
- niet-belastbaar deel
- netto uitgekeerd bedrag
- af te trekken bedragen (voorschotten, loonbeslag, boetes, …)
- contant te betalen nettoloon
Je werkgever is verplicht om bovenstaande informatie op je loonbrief te verwerken.
Wanneer wordt mijn loon betaald?
-
Wanneer moet mijn loon uitbetaald worden?
Je salaris moet altijd ten laatste uitbetaald worden op de 4e werkdag die volgt op de maand waarin je gewerkt hebt en waarvoor je dus loon krijgt.
Voorbeeld: je werkte in januari en je laatste effectieve werkdag van de maand is vrijdag 30 januari. Ten laatste op donderdag 5 februari moet je loon uitbetaald worden.
Soms staat er in het arbeidsreglement een andere termijn. Sowieso mag je loon niet later dan 7 werkdagen na het einde e van de maand betaald worden. Het loon moet de 7e werkdag na het einde van de maand effectief op je rekening staan. Wordt je loon te laat betaald, dan moet je werkgever intrest betalen
-
Hoe vaak ontvang ik een loon?
Ben je arbeider? Je ontvangt minstens 2 maal per maand een loon. Tussen de momenten van uitbetaling mogen maximum 16 dagen zitten. Meestal is de eerste betaling een voorschot en de tweede betaling de definitieve loonafrekening van de voorbije maand.
Ben je bediende of kaderlid? Je loon minstens elke maand betaald worden.
-
Hoe wordt mijn loon betaald?
Het loon moet in giraal geld worden uitbetaald. Dit wil zeggen: overgeschreven op een bankrekening.
Voor werknemers die geen rekeningnummer hebben, moet het betaald worden via een circulaire cheque. De werknemer kan die cheque dan laten uitbetalen in het postkantoor.
In de regel mag je je loon niet in cash geld - biljetten en muntstukken – ontvangen. Uitzonderingen hierop zijn de seizoens- en gelegenheidsarbeiders in de land- en tuinbouw, en de werknemers uit de diamantsector.
Wat is een brutoloon? En wat is het verschil met mijn nettoloon?
-
Wat is het verschil tussen bruto- en nettoloon?
Het brutoloon dat op je loonbriefje staat, is niet het bedrag dat op je bankrekening gestort wordt.
Van dit bedrag wordt automatisch een aantal zaken afgetrokken, zoals de bijdrage voor de sociale zekerheid en bedrijfsvoorheffing.
Wat je overhoudt is je nettoloon.
-
Waarom wordt een bijdrage voor de sociale zekerheid van mijn brutoloon afgetrokken?
Als loontrekkende moet je bijdragen aan de sociale zekerheid. Uitzonderingen zijn studenten die onder een specifiek statuut werken of zij die slechts occasioneel of maximum 8 uur per week werken. Als babysit of chauffeur voor minder mobiele personen bijvoorbeeld.
Onderworpen zijn aan sociale zekerheid betekent concreet:
- Je werkgever staat geregistreerd bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).
- Hij brengt de RSZ elektronisch op de hoogte van je indiensttreding via een onmiddellijke aangifte van tewerkstelling, ook wel DIMONA genoemd.
- Hij geeft je loon en werktijd aan bij de RSZ.
Van je loon als werknemer wordt een persoonlijke bijdrage ingehouden. Dit is 13,07 % van je brutoloon. Dit kan minder zijn als je loon in de buurt komt van het minimumloon. Naast jouw persoonlijke bijdragen betaalt de werkgever ook een werkgeversbijdrage aan de RSZ.Controleer zeker of je werkgever je werk als loontrekkende aangeeft. Wat niet aangegeven wordt bij de RSZ, heeft invloed op je rechten inzake sociale zekerheid. Wanneer je bijvoorbeeld in het zwart werkt, bouw je geen pensioenrechten of rechten op werkloosheidsuitkering op.
Heb je problemen in verband met je werkloosheidsuitkering, dan kan je klacht indienen bij de RSZ-inspectie of het ACV inschakelen om je dossier te behartigen.
-
Wat is de bedrijfsvoorheffing?
Naast een bijdrage voor de sociale zekerheid, wordt ook bedrijfsvoorheffing ingehouden van je brutoloon. Deze bedrijfsvoorheffing is een voorschot op je belastingen. Als werknemer kan je hier niet veel aan doen.
Je werkgever moet immers een voorgeschreven bedrijfsvoorheffing inhouden op je loon. Die hangt af van je loonbarema en van het aantal personen dat je ten laste hebt.
Je kan de werkgever vragen maandelijks een hoger bedrag in te houden als je vreest dat je te veel extra belastingen zal moeten betalen na het invullen van je belastingbrief.
Dit is aan te raden als je:
- Meerdere jobs uitoefent (denk aan een bijberoep).
- Meerdere deeltijdse jobs combineert. In dat geval word je weinig belast op de individuele jobs omdat het bedrag laag ligt, maar zal je veel moeten betalen aan de belastingen aan het eind van de rit.
- Voor een lange periode ziek of werkloos bent.
De werkgever bezorgt je een loonfiche met de betaalde bezoldigingen en voorheffingen die in de loop van het jaar zijn ingehouden.
ℹ Vragen? Contacteer Jong ACV!
Wat zijn loonbeslag en loonoverdracht?
-
Wat is loonbeslag?
Loonbeslag is een vorm van gerechtelijke invordering. Je werkgever is dus verplicht dit te doen. Het loonbeslag stopt als je schuld terugbetaald is. Beslagen zijn uitvoeringsmaatregelen voor debiteurs (schuldenaars) die hun schulden niet betalen. Net zoals het mogelijk is om beslag te leggen op goederen kan ook het geld dat je aan iemand verschuldigd bent, in beslag worden genomen. Die procedure wordt derdenbeslag genoemd en wordt onder meer toegepast op het loon.
Concreet: je werkgever stort een deel van je wedde door aan de schuldeiser. Krijg je een uitkering? Ook daarop kan beslag worden gelegd.
Er kan geen beslag gelegd worden op je volledige nettoloon. Het deel van je inkomen dat naar je schuldeisers kan gaan via loonbeslag is beperkt. De bedragen van de beslaggrenzen werden op 1 januari 2019 geïndexeerd. Het deel van het loon dat beschermd is tegen loonbeslag is hoger als je kinderen ten laste hebt. Per kind ten laste, mag je 70 euro optellen bij de bedragen in de tabel hieronder.
Tabel 1 : beslag op lonen en andere arbeidsinkomsten
Inkomensschijf
(bedragen op 1/1/2019)Maximaal beslagbaar gedeelte Tot 1.128 euro 0 % 1.128 ,01 – 1.212 euro 20 % (maximum 16,80 euro) 1.212,01 – 1.337 euro 30 % (maximum 37,50 euro) 1.337,01 – 1.462 euro 40 % (maximum 50 euro) Meer dan 1.462 euro 100 % (nettobedrag boven 1.462 euro)
Tabel 2: Beslag op sociale uitkeringen en andere niet-beroepsinkomstenInkomensschijf (bedragen op 1/1/2019)
Maximaal beslagbaar gedeelte Tot 1.128 euro 0 % 1.128,01 – 1.212 euro 20 % (maximum 16,80 euro) 1.212,01 - 1.462 euro 40 % (maximum 100 euro) Meer dan 1.462 euro 100 % (nettobedrag boven 1.462 euro) -
Wat is loonoverdracht?
Bij loonoverdracht wordt een deel van je inkomen afgehouden en uitbetaald aan je schuldeiser.
Dit kan gebeuren wanneer je bij het aangaan van een krediet of lening een akte ondertekende waarin staat dat een deel van je loon naar je schuldeiser gaat als je je schulden niet op tijd betaalt. Dat deel is ook beperkt door de beslaggrenzen. Voor hij een loonoverdracht kan doen, moet de schuldeiser een aangetekende brief sturen naar jou en je werkgever of de instelling die je uitkering uitbetaalt.
Je kan een loonoverdracht eenvoudig stopzetten. Stuur een aangetekende brief naar je werkgever of de instelling die je uitkering uitbetaalt, waarin je de stopzetting vraagt. Nadien kan de schuldeiser wel naar de vrederechter stappen om de loonoverdracht te laten bekrachtigen. Als de rechter hiervoor toestemming geeft, moet de loonoverdracht wel doorgaan.
🔎 Tools loonwijzer
Gebruik onze bruto-nettocalculator en check of jij correct uitbetaald wordt!
Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest!
More Info
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer
-
Militant?
- Ga een kijkje nemen op www.hetacv.be/militant! Je kan er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (na login) consulteren.
- Vakbeweging lees je via www.vakbeweging.be!
- Lees er meer over het in het artikel 'Je loonbriefje' uit Ons Recht, het ledenblad van ACV Puls (pdf)
💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt. Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇
PC 311-Grote kleinhandelszaken
Hieronder vind je de sectorafspraken voor PC 311, het paritair comité van de grote kleinhandelszaken, die via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn afgesloten. Aanvullende afspraken zijn mogelijk op ondernemingsniveau, maar moeten minstens gelijk zijn aan de bepalingen van de sectorafspraken.
Bereken je loon met onze loontool
Op zoek naar meer sectorale informatie?
- Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 311.