Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Index we trust!

Alles over de impact van de index op je loon.

Wij geloven in de index, jij ook?

De index is de beste bescherming in crisistijd. Door dit mechanisme worden lonen, pensioenen en uitkeringen automatisch aangepast aan de prijzen. Zo behouden we onze koopkracht. Het ACV verdedigt het systeem van de index: zonder ons geen bescherming van je koopkracht. Je leest hieronder alles over hoe en wanneer je index wordt berekend, argumenten om het systeem te behouden en meer.

💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.

📣 De index is van ons!  Akkoord? Doe mee!

✔️ Hang affiches op
✔️ #IndexWeTrust

Sharing is caring!  Volg het ACV op Facebook en Instagram.  Samen staan we sterk:  deel onze posts over de index! Gebruik ook steeds de hashtag #IndexWeTrust!  

✔️ Discussieer mee!

Lees de factcheck hierna en lees het boeiende dossier over de index op www.vakbeweging.be of download de pdf. Zo sta je sterk in je schoenen en kan je de index mee verdedigen! 

✔️ Gebruik de e-mailhandtekening:

De index in 1-2-3

Bekijk onze explainer video's en je bent meteen helemaal op de hoogte!

Index factcheck!

Een discussie over de index leidt vaak tot enkele sterke oneliners. Ze klinken goed, tot je er even over nadenkt. Om je te wapenen tegen het arsenaal dat tegenstanders van de index op ons afvuren, hebben we enkele van deze dooddoeners opgelijst.  We leggen je ook haarscherp uit waarom ze niet kloppen.  Lees ze hier allemaal na of download de factcheck index in pdf!

Verder lezen?

👉 De Indexkrant: Gelukkig is er nog de index!

Alles wat je moet weten over de index in interessante factchecks en getuigenissen!

 

👉 Ontdek het speciale nummer van Vakbeweging!
 • Marc Leemans: De index, een zegen of vloek?  
 • Hoe wordt de index berekend?
 • Hoe en wanneer worden de lonen geïndexeerd?
 • Een indexsprong, wat is dat juist?
 • Mijn index:  getuigenissen
 • ...

Nog wat basisinfo over de loonindex

🔎 Tools loonwijzer

Gebruik onze bruto-nettocalculator en check of jij correct uitbetaald wordt!

Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest

More Info

 • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid.  Bestel de Wegwijzer

💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt.  Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇

PC 335 - Dienstverlening en ondersteuning bedrijfsleven en zelfstandigen

Hierboven vind je de algemene informatie over de index. Lees verder voor de aanvullende afspraken in PC 335. Deze werden gemaakt via een tijdelijke collectieve arbeidsovereenkomst (cao) en gingen in op 1 januari 2023. Ze eindigen op 1 januari 2025. Wij zitten daarna als vakbond opnieuw samen met de werkgevers om voor jou te heronderhandelen over betere loon- en arbeidsvoorwaarden.

Loonaanpassing voor werknemers zonder loonindexering

Voor werknemers in bedrijven waar de lonen niet automatisch meegroeien met de inflatie (via de zogenaamde loonindex), hebben we goed nieuws. We zorgen ervoor dat je loon wordt aangepast om de stijgende kosten van levensonderhoud bij te houden. Hier is wat je kunt verwachten:

 1. Loonaanpassing op 1 januari 2024.Op de eerste dag van 2024 wordt je vaste maandloon, met een maximum van €3.500 voor voltijds werk, aangepast op basis van de werkelijke verandering in de gezondheidskosten in 2023.
  Dit wordt berekend als het gemiddelde van de gezondheidskosten in november en december 2023, in vergelijking met dezelfde maanden in 2022.
 2. Loonaanpassing op 1 januari 2025.
  Op de eerste dag van 2025 vindt een nieuwe loonaanpassing plaats, opnieuw met een maximum van €3.500 voor voltijds werk. Deze aanpassing is gebaseerd op de werkelijke verandering in de gezondheidskosten in 2024.
  We berekenen dit op dezelfde manier als in 2024, door het gemiddelde van de gezondheidskosten in november en december 2024 te vergelijken met dezelfde maanden in 2023.

Dit zorgt ervoor dat je loon gelijke tred houdt met de stijgende kosten van levensonderhoud, zelfs als er geen automatische loonindexering is in je bedrijf.

Verrekening van loonsverhogingen en voordelen:

Wanneer je in 2023 en 2024 een loonsverhoging krijgt, met uitzondering van anciënniteitsverhogingen of andere extra voordelen, is het belangrijk te weten hoe dit van invloed kan zijn op de eerder besproken loonaanpassingen.

Hoe werkt de verrekening? De extra voordelen die je ontvangt, zoals loonsverhogingen, worden meegenomen bij het berekenen van je totale loonkosten. Dit omvat niet alleen je bruto salaris, maar ook de bijdragen die je werkgever betaalt voor sociale zekerheid. Deze totale loonkosten worden vervolgens gebruikt bij de berekening van de loonaanpassingen, zoals eerder uitgelegd.

Dit betekent dat eventuele extra beloningen in 2023 en 2024 in overweging worden genomen wanneer we bepalen of er aanpassingen aan je loon nodig zijn. We willen ervoor zorgen dat je eerlijk wordt gecompenseerd en dat alle voordelen worden meegenomen in deze berekeningen.

  Op zoek naar meer sectorale informatie?

  • Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 335.