Functieclassificatie
Functieclassificatie is een manier om de verschillende jobs (functies) binnen een onderneming of sector te analyseren en te evalueren.

Handig: de loontest!
Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest!
Alles over functieclassificatie
-
Wat is een functieclassificatie?
Bij het opmaken van een functieclassificatie worden verschillende functies geïnventariseerd, geanalyseerd, beschreven en gewogen. Op basis van hoe zwaar de jobs zijn wordt een rangschikking gemaakt. Afhankelijk van die rangschikking kunnen lonen aan de verschillende functies gekoppeld worden.
Het meest tastbare voor een werknemer is dat functieclassificatie de basis is waarop later het hele loonverhaal wordt gebouwd en dat het zorgt voor gelijk loon voor gelijk werk. Toch is functieclassificatie geen loonclassificatie. Het bepaalt niet hoe hoog je loon is, maar rechtvaardigt de verschillen tussen de verschillende lonen in een onderneming of sector. Het legt de loonstructuren vast.
-
Welke procedure moet gevolgd worden bij de functieclassificatie?
Voor een samenvatting van de manier waarop functieclassificaties in ondernemingen en sectoren gebeuren, kan je de procedure functieclassificatie consulteren of downloaden (pdf).
-
Wat zijn voorbeeldfuncties per sector?
In verschillende sectoren zijn voorbeelden of referentiefuncties bepaald. Die voorzien voor de verschillende functies in de sector in richtlijnen of functierasters.
Personaliseer je hierna op deze site door je sector te kiezen. Je kan hieronder meteen zien of en hoe dit voor je sector geregeld is.
Veel van de regelgeving over loon is sectorgebonden. Kies daarom je sector om hierna informatie op maat te krijgen.👇
Of ga naar de rubriek 'salaris en loon' gesubsidieerd basisonderwijs of openbare sector.
More Info
- Bereken nu je nettoloon met onze handige bruto-nettocalculator!
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer
- Militant? Ga een kijkje nemen op www.acv-militant.be! Je vindt er de digitale versie van Vakbeweging en kan er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (na login) consulteren.
PC 307-Makelarij
Hieronder vind je de afspraken voor PC 307 die via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn afgesloten. PC 307 heeft een eigen functieclassificatie.
- Kijk hieronder voor een overzicht of download onze brochure functieclassificatie.
Sectie 1 : Uitvoerend personeel
De classificatie van het Uitvoeringspersoneel van de ondernemingen voor de makelarij en de verzekeringsagentschappen wordt als volgt bepaald: het personeel wordt opgedeeld in 4 klassen.
(STUDENTEN worden hier beschouwd als personen die nog onder de wettelijke Belgische schoolplicht vallen. Er wordt verwezen naar de wettelijke regeling voor jobstudenten. Jobstudenten die niet meer schoolplichtig zijn worden ingeschakeld in klasse 1 volgens de opgebouwde competenties.)
Klasse 1
- Als nulpunt voor de opbouw van competenties wordt het einde van de wettelijke Belgische schoolplicht genomen.
- Normale aanvang : 3 jaar ervaring.
- Kennis: Bezit praktische basiskennis. Geen specifieke vakopleiding vereist.
- Autonomie : Taken zijn duidelijk gesteld. Er is geen tot weinige vrijheid inzake de wijze van uitvoering. De werkzaamheden worden gecontroleerd.
- Complexiteit: Behandelt concrete, steeds terugkerende problemen. Routinematige probleembehandeling: lost problemen op door gebruik te maken van strikte instructies en regels.
- Verantwoordelijkheid: Fouten in de taakvervulling verstoren beperkt de interne werkprocessen van anderen. De bijdrage van de functie is van werk verlichtende aard voor de interne werkzaamheden.
- Communicatie: Heeft voornamelijk mondelinge contacten met interne medewerkers. Contacten met externen blijven oppervlakkig. Signaleert voornamelijk concrete vaststellingen en problemen in.
- Leiding geven: Niet van toepassing.
- Voorbeelden functies:
- A1 onderhoudsmedewerker
- SS4 medewerker archief/klassement
Klasse 2
- Als nulpunt voor de opbouw van competenties wordt het einde van de wettelijke Belgische schoolplicht genomen.
- Normale aanvang: 4 jaar ervaring.
- Kennis : Bezit enige theoretische kennis. Een specifieke beroepsopleiding is noodzakelijk. Via ervaring wordt de bedrijfsspecifieke kennis opgebouwd.
- Autonomie: Opdrachten zijn duidelijk gesteld. Maakt keuzes binnen strikte procedures. Werkt volledig volgens mondelinge instructies/procedure en controle op basis van tussenresultaten.
- Complexiteit: Behandelt concrete, gelijkaardige problemen en vragen binnen een duidelijk afgelijnd takenpakket. Vergelijkende probleembehandeling: lost problemen op adhv voorschriften en maakt keuzes uit gekende oplossingsaanpak.
- Verantwoordelijkheid: Fouten zijn niet onmiddellijk waarneembaar en kunnen leiden tot tijdverlies, geldverlies of imagoverlies. De bijdrage van de functie is operationeel.
- Communicatie: Heeft mondelinge en routinematige schriftelijke contacten met interne en externe contactpersonen. Informeert betrokkenen en belanghebbenden inzake de stand van zaken en eventuele problemen.
- Leiding geven: Niet van toepassing
- Voorbeelden functies:
- ICT3 operator
- SS7 telefonist-receptionist
- SS2 administratief bediende A
Klasse 3
- Als nulpunt voor de opbouw van competenties wordt het einde van de wettelijke Belgische schoolplicht genomen.
- Normale aanvang : 6 jaar ervaring.
- Kennis: Bezit theoretische en praktische kennis m.b.t. het eigen vakgebied. Periodieke bijscholing is vereist.
- Autonomie: Doelstellingen zijn duidelijk gesteld. Neemt beslissingen binnen een duidelijk kader. Wordt gecontroleerd en beoordeeld op basis van het eindresultaat.
- Complexiteit: Behandelt minder concrete, en regelmatig wisselende problemen en vragen binnen een afgelijnde opdracht. Pragmatische probleembehandeling: behandelt problemen vanuit de beheersing van een vakgebied op grond van door ervaring verkregen inzichten.
- Verantwoordelijkheid: Fouten hebben duidelijke consequenties op vlak van tijd, geld- en/of imagoverlies. De toegevoegde waarde van de functie situeert zich in de (interne en externe) klantentevredenheid dankzij het op kwalitatieve wijze afhandelen van opdrachten.
- Communicatie: Heeft mondelinge en schriftelijke contacten met interne en externe contactpersonen. Informeert en overlegt inzake de stand van zaken en eventuele concrete zaken.
- Leiding geven: Niet van toepassing
- Voorbeelden functies:
- FIN1 medewerker algemene boekhouding
- FIN2 medewerker operationele boekhouding
- ICT2 medewerker helpdesk
- SS3 administratief bediende B
- SS6 afdelingsassistent.
Klasse 4
- Als nulpunt voor de opbouw van competenties wordt het einde van de wettelijke Belgische schoolplicht genomen.
- Normale aanvang: 8 jaar ervaring.
- Kennis: Bezit theoretische en grondige praktische kennis van het eigen vakgebied. Permanente bijkomende vorming is vereist.
- Autonomie: Doelstellingen zijn mede voorbereid. Neemt beslissingen binnen een ruimer kader. Wordt voornamelijk gecontroleerd en beoordeeld op grond van de realisatie van vooraf gestelde doelstellingen.
- Complexiteit: Behandelt concrete er abstracte problemen en vragen binnen een gedefinieerde doelstelling Afwegende probleembehandeling behandelt problemen dmv het analyseren, interpreteren van situaties en het ontwikkelen binnen gestelde normen van oplossingen.
- Verantwoordelijkheid: Foutieve beslissingen en adviezen kunnen leider tot aanzienlijk tijds-, geld- en/of imagoverlies. De toegevoegde waarde van de functie situeert zich op het nemen van beslissingen of verstrekker van adviezen (intern/extern) die op korte termijn een positief effect hebben.
- Communicatie: Heeft diepgaande mondelinge en schriftelijke contacten met interne en externe contactpersonen. Informeert, overlegt met contactpersonen met het oog op het veranderen van opinies.
- Leiding geven: Niet van toepassing
- Voorbeelden functies:
- ICT1 Technisch analist
- FIN3 boekhouder
- SS1 medewerker personeelszaken
- SS5 directieassistent
- TECH1 schadebeheerder
- TECH2 productiebeheerder.
Sectie 2 : Stafpersoneel
De classificatie van het stafpersoneel van de ondernemingen voor de makelarij en de verzekeringsagentschappen wordt als volgt bepaald - zij hebben de volgende criteria gemeen:
- Kennis: Bezit theoretische kennis en professionele praktische kennis met betrekking tot het eigen vakgebied. Kennis hebben van andere vakgebieden. Permanente bijscholing en zelfstudie, ook in de aanverwante domeinen.
- Autonomie: Doelstellingen zijn mede gesteld. Stelt eigen prioriteiten en deze van anderen. Wordt beoordeeld op grond van de samen bepaalde doelstellingen.
- Complexiteit: Behandelt vragen/problemen in het kader van meerdere gelijkaardige doelstellingen. Afwegende probleembehandeling: behandelt problemen door middel van het analyseren, interpreteren van situaties in verschillende domeinen en het ontwikkelen van oplossingen.
- Verantwoordelijkheid: Fouten hebben duidelijke consequenties op vlak van tijd geld- en/of imagoverlies. De toegevoegde waarde van de functie situeert zich op het nemen van beslissingen of verstrekken van adviezen (intern/extern) die op korte en middellange termijn een positief effect hebben.
- Communicatie: Heeft diepgaande mondelinge en schriftelijke contacten met interne en externe contactpersonen met bijzondere aandacht voor de technische en interpersoonlijke aspecten. Informeert, overlegt en onderhandelt met contactpersonen met het oog op het veranderen van opinies.
- Leiding geven: Kan van toepassing zijn.
Het stafpersoneel wordt opgedeeld in 3 klassen:
Klasse 5
- Als nulpunt voor de opbouw van competenties word het einde van de wettelijke Belgische schoolplicht genomen.
- Functies die verantwoordelijk zijn voor de coördinatie en de realisatie van de doelstellingen van een professioneel, gespecialiseerd proces onder toezicht van diensthoofd. Ruime vrijheid; breed kennisdomein; grote actieradius. Hebben een rol in het voorzien van werkkaders.
- Vereiste ervaring: 8 jaar
- Voorbeelden functies :
- A2 diensthoofd
- COM1 accountmanager
- SS8 medewerker legal
Klasse 6
- Als nulpunt voor de opbouw van competenties word het einde van de wettelijke Belgische schoolplicht genomen.
- Functies die verantwoordelijk zijn voor de coördinatie en de realisatie van de doelstellingen van een professioneel, gespecialiseerd proces. Ruime vrijheid; breed kennisdomein; grote actieradius. Hebben een rol in het voorzien van werkkaders.
- Vereiste ervaring: 8 jaar
- Voorbeelden functies:
- A3 regio verantwoordelijke
- FIN4 compliance Officer
- TECH 3 risk consultant
Klasse 7
- Als nulpunt voor de opbouw van competenties word het einde van de wettelijke Belgische schoolplicht genomen.
- Functies verantwoordelijk voor het aansturen van een werkproces. Ze ondersteunen de realisatie van de strategie van het eigen werkproces of afdeling. Formuleren verbeteringsvoorstellen, ontwerpen en beslissen over innoverende oplossingen op maat van het eigen werkproces of afdeling.
Op zoek naar meer sectorale informatie?
- Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 307.
- Of je kan de sectorbrochure downloaden.