Functieclassificatie
Functieclassificatie is een manier om de verschillende jobs (functies) binnen een onderneming of sector te analyseren en te evalueren.

Handig: de loontest!
Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest!
Alles over functieclassificatie
-
Wat is een functieclassificatie?
Bij het opmaken van een functieclassificatie worden verschillende functies geïnventariseerd, geanalyseerd, beschreven en gewogen. Op basis van hoe zwaar de jobs zijn wordt een rangschikking gemaakt. Afhankelijk van die rangschikking kunnen lonen aan de verschillende functies gekoppeld worden.
Het meest tastbare voor een werknemer is dat functieclassificatie de basis is waarop later het hele loonverhaal wordt gebouwd en dat het zorgt voor gelijk loon voor gelijk werk. Toch is functieclassificatie geen loonclassificatie. Het bepaalt niet hoe hoog je loon is, maar rechtvaardigt de verschillen tussen de verschillende lonen in een onderneming of sector. Het legt de loonstructuren vast.
-
Welke procedure moet gevolgd worden bij de functieclassificatie?
Voor een samenvatting van de manier waarop functieclassificaties in ondernemingen en sectoren gebeuren, kan je de procedure functieclassificatie consulteren of downloaden (pdf).
-
Wat zijn voorbeeldfuncties per sector?
In verschillende sectoren zijn voorbeelden of referentiefuncties bepaald. Die voorzien voor de verschillende functies in de sector in richtlijnen of functierasters.
Personaliseer je hierna op deze site door je sector te kiezen. Je kan hieronder meteen zien of en hoe dit voor je sector geregeld is.
Veel van de regelgeving over loon is sectorgebonden. Kies daarom je sector om hierna informatie op maat te krijgen.👇
Of ga naar de rubriek 'salaris en loon' gesubsidieerd basisonderwijs of openbare sector.
More Info
- Bereken nu je nettoloon met onze handige bruto-nettocalculator!
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer
- Militant? Ga een kijkje nemen op www.acv-militant.be! Je vindt er de digitale versie van Vakbeweging en kan er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (na login) consulteren.
PC 306-Verzekeringen
Een woordje uitleg
- In de verzekeringssector zijn de verschillende functies via een classificatie vandaag in 8 klassen samengebracht op basis van functiebeschrijvingen. Het loon dient minstens gelijk te zijn aan de sectorale barema’s, gekoppeld aan deze 8 sectorale klassen.
- Deze classificatie legt dus enkel de minimumnormen vast. In de ondernemingen kunnen tussencategorieën, andere benamingen of graden voorkomen, evenwel zonder dat dit de toepassing van de sectorale minimumregels in het gedrang mag brengen.
Geschiedenis en struikelblokken
- ACV Puls hecht groot belang aan een transparante, rechtszekere en rechtvaardige verloning binnen de sector. Om dat te realiseren rondden de sociale partners (vakbonden en werkgevers) uit de verzekeringssector in 2011 een nieuwe analytische sectorclassificatie af, ter vervanging van de verouderde classificatie- en baremastructuur uit 1979.
- Omdat de sociale partners tot op vandaag de dag echter nog geen overeenstemming hebben bereikt over de hieraan te koppelen minimale baremieke verloning, is de genoemde collectieve arbeidsovereenkomst van 1979 over de loon- en arbeidsvoorwaarden vandaag nog steeds van kracht.
Vragen?
- Neem contact op met de ACV Puls-afgevaardigden in je onderneming;
- Of met Vic Van Kerrebroeck (nationaal sectorverantwoordelijke): +32476589781 – vic.vankerrebroeck@acv-csc.be.