Hoe zit het met mijn eindejaarspremie?
Heb ik recht op een eindejaarspremie of 13e maand? Hoe wordt de premie berekend en hoeveel krijg ik?
Check je eindejaarspremie
Of je recht hebt op een eindejaarspremie of 13e maand en hoe de premie berekend wordt, hangt af van de sector of onderneming waar je werkt. Helaas krijgt niet elke werknemer dus die 13e maand salaris op het eind van het jaar. En is er dus ook een verschil tussen de premies voor arbeiders en bedienden.
💡 Je vindt hier eerst de algemene regeling. Weten hoe het in jouw sector zit?
- Ga naar het overzicht en kies je sector
- Kies je sector via de popup
Je vindt de info vervolgens onderaan deze pagina!
-
Wanneer heb ik recht op een eindejaarspremie?
Je hebt niet altijd recht op een eindejaarspremie. In bepaalde sectoren en ondernemingen heb je er als werknemer recht op als:
- Het recht is vastgelegd in een sectorale of ondernemings-cao. Personaliseer je hierna door je sector te kiezen en ontdek of je recht hebt op een eindejaarspremie.
- Het recht is vastgelegd in een individuele arbeidsovereenkomst.
- Het een gewoonte in de onderneming is om elk jaar aan iedere werknemer een vast bedrag uit te betalen.
- Er een belofte is van de werkgever om deze eindejaarspremie uit te betalen.
-
Is de eindejaarspremie een vorm van loon?
Ja, de eindejaarspremie wordt als loon beschouwd.
Concreet: de premie is onderworpen aan RSZ en bedrijfsvoorheffing. De eindejaarspremie wordt voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing beschouwd als een uitzonderlijke uitkering. Dit betekent dat de premie zwaarder belast wordt dan het gewone loon. Het percentage van de inhouding wordt bepaald aan de hand van het jaarbedrag van de normale brutojaarbezoldiging en kan maximaal 53,50% zijn.
De meest voorkomende eindejaarspremies zijn:
- Een 13de maand. Het bedrag komt dan overeen met het gemiddelde maandloon van het afgelopen jaar.
- Een vast bedrag, uitgedrukt in een percentage van het ontvangen loon van de afgelopen periode.
- Een vast bedrag, forfaitair uitgedrukt.
-
Hoe zit het met mijn eindejaarspremie als ik ontslag neem of krijg?
Als je contract wordt beëindigd voor het einde van het jaar heb je normaalgezien recht op je eindejaarspremie. Die wordt berekend op basis van de periode waarin je in datzelfde jaar hebt gewerkt. In de meeste sectoren is dit recht gewaarborgd als je ontslagen wordt door de werkgever.
Neem je zelf ontslag, dan heb je er meestal geen recht op.
Verder kan de regeling afhangen hangt af van de sector en/of bedrijf waar je werkt.
💡 Kies daarom nu je sector of check het overzicht om meer te lezen over de specifieke voorwaarden.
-
Ik werk als interimmer. Heb ik ook recht op een eindejaarspremie?
Als interimmer heb je, net als de meerderheid van de werknemers uit de privé- en openbare sector, recht op een eindejaarspremie. Voorwaarde is wel dat je voldoende dagen als interimmer aan de slag was binnen de 'referteperiode' (1 juli-30 juni van het jaar daarop).
Recht op een eindejaarspremie? Als lid van de vakbond heb je in dat geval meteen ook recht op een syndicale premie van 120 euro.
Hoe moet je tellen?
Werkte je tussen 1 juli 2023 en 30 juni 2024 minstens 65 dagen als interim in het stelsel van 5 dagen per week of minstens 494 uur? Dan zal je eind 2024 recht op een eindejaarspremie hebben! Die bedraagt 8,33% van je brutoloon.
Belangrijk dus is dat je rekent vanaf 1 juli tot en met 30 juni. Dit is de referteperiode. Tel zeker ook volgende dagen mee:
- Dagen gewaarborgd loon bij ziekte
- Dagen van arbeidsongeval - ook de dagen na contract kunnen meetellen. Meer info vind je bij het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten.
- Betaalde recuperatiedagen
- Werkloosheidsuitkeringen wegens economische of technische werkloosheid of crisiswerkloosheid voor bedienden (maximaal 5 dagen)
- Flexi-jobdagen/uren. Wel dit: deze dagen/uren tellen mee voor de toekenning van je eindejaarspremie, maar niet de berekening van het bedrag.
Kreeg je meteen na je laatste interimcontract vast werk op de plek waar je tewerkgesteld was als interimmer? Dan volstaan 60 dagen of 465 uren! Breng ik dat geval zeker het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten op de hoogte.
Heel handig: hou je gewerkte dagen bij in onze gratis app Interim Assistant. Download de Interim Assistant nu en loop geen centen mis!
Hoe ontvang je de premie?
Voldoe je aan de voorwaarden en ben je lid van het ACV?
- Je ontvangt in de eerste helft van december automatisch een formulier of premiedocument van het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten. Je hoeft zelf dus niets te doen!
- Onderteken dit formulier en bezorg het zo snel mogelijk aan je ACV-afgevaardigde of ACV-dienstencentrum (brievenbus). Een envelop hoeft niet: zonder is praktischer en dit versnelt de verwerking van je formulier!
Niet aangesloten bij een vakbond? Het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten betaalt vanaf januari de premie uit.
💡 Goed om weten
- Praktisch
- Je premiedocument niet ontvangen rond midden december? Vraag je duplicaat aan bij het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten of neem contact op met Interim United.
- Verhuisd of rekeningnummer veranderd? Geef voor alle zekerheid een seintje aan het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten.
-
Krijg je als interimmer een eindejaarspremie en ben je lid van het ACV? Dan krijg je op het eind van het jaar ook een syndicale premie van 120 euro. Je ontvangt hem samen met je eindejaarspremie!
Heb je vragen of ondervind je problemen ? Neem contact op met Interim United .Nog geen lid? Sluit je vandaag nog aan en ontvang ook je syndicale premie van 120 euro!
-
Hoeveel bedraagt de eindejaarspremie in mijn sector?
Of je een eindejaarspremie krijgt, hangt af van de sector waarin je werkt. Hoeveel je eindejaarspremie bedraagt is ook sectoraal bepaald. Hierna vind je een overzicht van alle sectoren waar een eindejaarspremie voorzien is.
Weten hoeveel de eindejaarspremie in jouw sector bedraagt?
- Ga naar het overzicht van eindejaarspremies!
- Of kies nu je sector om hierna de informatie over de eindejaarspremie in jouw sector te zien verschijnen. 👇
🔎 Tools loonwijzer
Gebruik onze bruto-nettocalculator en check of jij correct uitbetaald wordt!
Laat je door de belangrijkste onderdelen van je loon gidsen en doe de loontest!
Hoeveel bedraagt je eindejaarspremie?
Dat hangt af van de sector en/of het bedrijf waar je werkt.
💡 Kies daarom nu je sector. De regeling voor de eindejaarspremie in jouw sector zal hieronder verschijnen. 👇 Of check het overzicht eindejaarspremies per sector.
PC 145.04 - Parken en tuinen
Tuinaanleg (parken en tuinen)
In november ontvang je het attest voor de getrouwheidspremie en de syndicale premie. Je ontvangt zo’n attest pas van zodra je 6 maanden anciënniteit in de sector hebt.
De getrouwheidspremie bestaat uit een percentage van het brutoloon dat je hebt verdiend van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2024. Dit brutoloon wordt verhoogd met een fictief dagloon voor gelijkgestelde dagen waarop je niet hebt kunnen werken.
Het percentage is afhankelijk van je anciënniteit in de sector:
- Van 0 tot 5 jaar anciënniteit: 6 %
- Van 5 tot 15 jaar anciënniteit: 7 %
- Vanaf 15 jaar anciënniteit: 8,5 %
De betaling van de eindejaarspremie gebeurt door ACV Voeding en Diensten.
Je syndicale premie en je getrouwheidspremie worden vanaf dit jaar in de eerste week van december automatisch betaald als je:
- in orde bent met de betaling van je ACV-lidgeld EN
- als je vorig jaar ook al deze premies via ons ontving.
Je zal nog steeds een papieren document ontvangen, maar zonder streepjescode. Dit mag je bijhouden en hoef je niet langer aan ons te bezorgen.
Ben je:
- niet in orde met je ACV-lidgeld OF
- een nieuwe werknemer in de sector OF
- veranderd van vakbond
dan zal je een papieren document ontvangen met streepjescode. Dit document moet je binnenbrengen in onze kantoren zodat wij voor de uitbetaling kunnen zorgen. Natuurlijk moet de aanbetaling van je lidgeld steeds in orde zijn.
Kijk altijd je adresgegevens na en het nummer van de zichtrekening die op het formulier vermeld is. Wij storten op het door ons laatst gekende rekeningnummer. Dit kan verschillen van het rekeningnummer dat je aan onze werkloosheidsdienst hebt opgegeven. Controleer daarom je gegevens op www.mijnacv.be. Je logt het gemakkelijkst in via its-me.
- Klik op “je ACV-bijdragen”
- Kijk bij “bankrekeningnummer ACV-betalingen”
- Klik desgevallend op de knop “wijzigen” om je bankrekeningnummer aan te passen.
Lukt dit alles niet, neem dan contact op met je plaatselijk secretariaat van ACV Voeding en Diensten om je rekeningnummer te wijzigen.
De syndicale premie bedraagt maximaal 145 euro bij een voltijdse tewerkstelling van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2024. Zie ook op dit attest het adres en het rekeningnummer na en pas het desgevallend aan zoals hierboven beschreven of neem contact op met het plaatselijk secretariaat van ACV Voeding en Diensten. Je zal de syndicale premie ontvangen wanneer je ACV-bijdragen in orde zijn.