Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Ontslag en opzegging

Zowel werkgever als werknemer kunnen een contract stopzetten door opzegging.

Wat je moet weten over ontslag en opzegging

Zowel jij als je werkgever kunnen je arbeidsovereenkomst of contract stopzetten.  Je kan ontslagen worden of zelf ontslag geven. In beide gevallen geldt dat bepaalde regels gevolgd moeten worden.  Ontdek hier hoe de opzegging moet gebeuren en wanneer je opzegtermijn bijvoorbeeld begint.

💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.

Bereken zelf je opzegtermijn

Ontslag genomen of ontslagen?  Dan is er een opzegtermijn voorzien.  Benieuwd hoe lang die in jouw geval duurt?  Bereken je opzegtermijn zelf met onze handige tool!

Ontslagen na een faillissement of bij collectief ontslag én lid van het ACV? 

Het ACV staat je bij!  Ga te rade bij je ACV-vertegenwoordigers of meld je aan via contactformulier faillissement en collectief ontslag.

Op zoek naar andere info over ontslag?

More Info

 • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid.  Bestel de Wegwijzer

💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt.  Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇

PC 311-Grote kleinhandelszaken

Hieronder vind je de sectorafspraken voor PC 311, het paritair comité van de grote kleinhandelszaken, die via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn afgesloten. Aanvullende afspraken zijn mogelijk op ondernemingsniveau, maar moeten minstens gelijk zijn aan de bepalingen van de sectorafspraken.

Beroepsonbekwaamheid
 • Het is mogelijk dat je volgens je werkgever niet goed functioneert. Dat moet geval per geval bekeken worden en bij dit onderzoek wordt rekening gehouden met je verantwoordelijkheid, je functie en de uitvoering van je werk.
 • Je krijgt een eerste schriftelijke verwittiging als je werkgever je beroeponbekwaam acht. Je vraagt dan best onmiddellijk de tussenkomst van je vakbondsafvaardiging.
 • Je krijgt een tweede schriftelijke verwittiging als je beroepsbekwaamheid volgens je werkgever één maand na de eerste verwittiging nauwelijks verbeterd is.
 • Je kan ontslagen worden door je werkgever als die binnen de twee maanden na de tweede verwittiging geen verbetering vaststelt, zolang de wettelijke procedures in acht genomen worden.
 • Bij het niet-naleven van de voorziene procedure moet je werkgever je opnieuw in dienst nemen, of als die dat weigert, bovenop de opzegtermijn een bedrag betalen gelijk aan 3 maanden loon.
 • In geval van herhaling – in dezelfde functie en binnen de 2 jaar volgend op de eerste verwittiging – heeft je werkgever het recht je onmiddellijk te ontslaan.
Medisch ontslag

    Op zoek naar meer sectorale informatie?

    • Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 311.