Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Flexi-jobs

Met een flexi-job kan je naast je gewone job of tijdens je pensioen bijverdienen. Maar wat zijn de voorwaarden en waar moet je rekening mee houden?

Denk je er aan een flexi-job te doen?  Dit moet je weten!

Het systeem van flexi-jobs is op een paar jaar tijd helemaal ingeburgerd geraakt. Flexi-jobs beperken zich al lang niet meer tot de privé en typische sectoren zoals de horeca of kleine supermarkten. Vanaf 1 januari 2024 zijn ze zelfs mogelijk voor bepaalde functies in het onderwijs, de zorg of openbare diensten.  

Als vakbond zijn we kritisch, maar willen we vooral ondersteuning bieden aan wie een flexi-job overweegt of uitoefent. Daarnaast ijveren we via het sociaal overleg voor goede werkvoorwaarden.

Check hier de voorwaarden, voor- en nadelen van flexi-jobs en ontdek waar je rekening mee moet houden. 👇
witte lijn

Wanneer kan je een flexi-job doen?

Als werknemer moet je aan enkele voorwaarden voldoen om een flexi-job te mogen doen; voor gepensioneerden zijn er dan weer minder regels. Verder hangt het vooral af van de sector of een flexi-job mogelijk is.

Hoe zit het met je contract en arbeidsvoorwaarden bij een flexi-job?

Ook voor flexi-jobs geldt dat je een arbeidsovereenkomst of contract nodig hebt. Check hier je rechten in verband met je loon en hoe het zit met belastingen.

Flexi-job en uitkeringen

Voor werknemers geldt altijd dezelfde voorwaarde van een tewerkstelling van minstens 80% voorafgaand aan de flexi-job. In principe kan iedereen, in gelijk welke situatie onder die voorwaarde aan de slag als flexi-jobber.  Maar opgelet, in specifieke situaties of als je een uitkering ontvang, zijn er toch wel wat zaken waar je best rekening mee houdt.👇 

Tip:  neem als lid eerst contact met het ACV op om je situatie te bekijken!

💡 Lid van het ACV?

Neem contact op om je specifieke situatie te bekijken!

Nog geen lid? Check onze lidmaatschapsvoordelen en sluit je aan.

More Info

  • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid.  Bestel de Wegwijzer

PC 202- Bedienden kleinhandel voedingswaren

  • Werkgevers mogen ook mensen met een flexi-job inzetten. Die collega’s werken bij een andere werkgever minstens 4/5de en doen een flexi-job als bijverdienste. Gepensioneerden kunnen ook een flexi-job doen.
  • Het flexi-loon bedraagt minimaal 10,08 euro per uur (het wettelijk minimum) dat is 9,36 euro loon en 0,72 (7,67%) euro vakantiegeld. Dit is een nettobedrag. In tegenstelling tot een gewone job krijg je dus geen apart vakantiegeld achteraf.
  • Met Comeos – de federatie welke de werkgevers binnen onze sector vertegenwoordigt – hebben we een lopende afspraak dat binnen ons paritair comité geen gebruik gemaakt zal worden van toepassing flexi jobs.  Wij zijn geen voorstander van flexi-jobs. We geven er de voorkeur aan om vaste collega’s meer uren te geven of tijdelijke collega’s vast in dienst te nemen.