Flexi-jobs
Met een flexi-job kan je naast je gewone job of tijdens je pensioen bijverdienen. Maar wat zijn de voorwaarden en waar moet je rekening mee houden?
Denk je er aan een flexi-job te doen? Dit moet je weten!
Het systeem van flexi-jobs is helemaal ingeburgerd geraakt. Als vakbond zijn we kritisch, maar willen we ondersteuning bieden aan wie een flexi-job overweegt of uitoefent. Daarnaast ijveren we via het sociaal overleg voor goede werkvoorwaarden.
Denk je aan een flexi-job? Vragen over dit statuut? Lees hier verder en download de flyer flexi-jobs.💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.
Wanneer kan je een flexi-job doen?
Als werknemer moet je aan enkele voorwaarden voldoen om een flexi-job te mogen doen; voor gepensioneerden zijn er dan weer minder regels. Verder hangt het vooral af van de sector of een flexi-job mogelijk is.
-
Wat zijn de voorwaarden voor een flexi-job?
Voor wie?
- Werknemers
Een flexi-job mag van zodra je bij 1 of meerdere werkgevers vast werk hebt voor minstens 4/5 of 80 in het 3e kwartaal voorafgaande aan de flexi-job. Je kan bijvoorbeeld als flexi-jobber werken in april mei en juni 2024 als je minstens 4/5 gewerkt hebt in juli, augustus en september 2023.
Opgelet: word je ontslagen door je werkgever, dan kan je niet meteen terug bij hem in dienst genomen worden onder het statuut van flexi-jobber.
-
Gepensioneerden
Ook wie gepensioneerd is mag een flexi-job uitoefenen, ongeacht het statuut je voorafgaand het pensioen. Bij vervroegd pensioen is er een plafond aan wat je mag verdienen. Check zeker ook flexi-jobs voor gepensioneerden om te weten waar je allemaal rekening mee moet houden!
Waar en hoeveel?
- Flexi-jobs zijn uitsluitend toegelaten in bepaalde sectoren.
- Ben je niet-gepensioneerd, dan is je fiscale vrijstelling beperkt tot 12.000 euro per jaar. Daarboven geldt de gewone belasting.
- De wetgeving voorziet geen maximum aantal uren dat als flexi-jobwerknemer gewerkt mag worden. De Europese richtlijn arbeidsduur verbiedt evenwel meer dan voltijds te werken.
Tip: op de website “my career” kan je bij 'Bekijk loopbaanmogelijkheden' of je aan de voorwaarden voldoet.
- Werknemers
-
De regeling voor flexi-jobs is aangepast op 1 januari 2024. Waar moet ik rekening mee houden?
Vanaf 1 januari 2024 gelden ook deze regels:
- Met uitzondering van de horeca krijg je als loon minimaal het sectorale barema betaald, in plaats van het minimumloon. Dat is een serieuze verbetering, al blijft het probleem dat er geen recht is op extra vakantiegeld.
- Om excessen te voorkomen is er een maximumloon vastgelegd. Het uurloon mag niet hoger zijn dan 150% boven het minimumloon.
- Werk je 4/5 in een bepaald bedrijf, dan zal je niet lager in een andere juridische entiteit van de groep een flexi-job kunnen doen.
- In het kwartaal waarin je een flexi-job wil uitoefenen, mag je niet meer in een andere arbeidsovereenkomst tewerkgesteld zijn bij dezelfde werkgever.
- Stap je over van een voltijdse naar 4/5 baan, dan kan je in het 3e en 4e kwartaal na de overstap geen flexi-job beginnen. Ben je intussen met pensioen? Dan geldt deze regel niet.
-
In welke sectoren kan ik een flexi-job doen?
Je kon al geruime tijd als flexi-jobber werken in een beperkt aantal sectoren zoals: horeca, handel in voedingswaren en zelfstandige kleinhandel, middelgrote levensmiddelenbedrijven (zelfstandige supermarkten), grote kleinhandelszaken, warenhuizen, kappers en schoonheidsverzorgers.
Sinds 1 januari 2024 wordt het mogelijk om in nog veel andere sectoren te gaan werken onder dit statuut. Het flexi-jobsysteem is uitgebreid naar:
- Autobussen en autocars (paritair subcomité, PsC nr. 140.01)
- Kinderopvang (deel van paritair comité, PC nr. 331 + de pendant in de openbare sector)
- onderwijs
- Sport en cultuur in de openbare sector
- Garagebedrijf (PC nr.112)
- Begrafenisondernemingen (PC nr. 320)
- Eventsector, beperkt tot ondernemingen met events als hoofdactiviteit en enkel voor de eigenlijke Evenementorganisatie (verspreid over diverse PC’s)
- Ondernemingen van technische land- en tuinbouwwerken (PC nr. 132)
- Beheer van gebouwen en vastgoedmakelaars (PC nr.323)
- Rijscholen en opleidingscentra (deel van het PC nr. 200)
- Verhuisondernemingen (PsC nr. 140.05)
- Grote delen van de voedingsnijverheid (PC nr. 118): bakkerijen, brouwerijen/mouterijen en bedrijven voor drank, vruchten, vlees, zuivel, chocolade, koeling, vis, suikerbakkerij, verwerking en schillen van aardappelen.
- Vanaf 1 april 2024 ook in het onderwijs- en gesubsidieerd personeel, sport- en cultuursector, kinderopvang.
Opgelet: in deze sectoren kan op termijn alsnog beslist worden om geen flexi-jobs meer toe te staan. Dat kan in 2024 per kwartaal veranderen, vanaf 2025 kan dit jaarlijks aangepast worden.
In volgende sectoren kon je tot 1 april een flexi-job uitoefenen maar vanaf dan niet meer: landbouw (PC nr. 144) , tuinbouw (PC nr. 145) en dienstbodes (PC nr. 323).
Verder is het nooit mogelijk een flexi-job uit te oefenen voor volgende functies:
- Kunstwerkers: artistieke, artistiek-technische of -ondersteunende functies
- Gezondheidsberoepen, zoals onder meer tandarts, apotheker, verpleger, kinesist.
-
Wat zijn de mogelijke nadelen van een flexi-job?
De werkgever betaalt slechts een werkgeversbijdrage van 28% op het flexi-loon, voor de werknemer is het flexi-loon vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen. Voor de werkgever is het flexi-loon en de werkgeversbijdrage een aftrekbare beroepskost.
Het nettoloon lijkt interessant, maar er zijn ook nadelen:
- Het systeem van flexi-jobs is een systeem van prestaties op aanvraag. Er is geen garantie op een minimum aantal uren, noch een loongarantie. Je hebt dus geen zekerheid over een 'vast' inkomen.
- Je bouwt geen rechten op een eindejaarspremie op. Neem je verlof? Dan heb je geen dubbel vakantiegeld.
Als flexi-jobber bouw je gedeeltelijke sociale zekerheidsrechten op, maar deze worden mee gefinancierd door vaste werknemers. Flexi-jobs betekenen niet alleen sociale achteruitgang, maar vormen ook een bedreiging voor vaste tewerkstelling.
Sinds begin januari 2024 zijn er wel een reeks sociale maatregelen aangekondigd. Zo zal in alle sectoren (behalve de horeca) het sectorale barema betaald moeten worden in plaats van het minimumloon. Check ze in het nieuwsbericht van 17 oktober 2023
Hoe zit het met je contract en arbeidsvoorwaarden bij een flexi-job?
Ook voor flexi-jobs geldt dat je een arbeidsovereenkomst of contract nodig hebt. Check hier je rechten in verband met je loon en hoe het zit met belastingen.
-
Ik wil een flexi-job doen. Hoe zit het met de arbeidsovereenkomst?
Voor je als flexi-jobber aan de slag gaat, sluit je eerst eenmalig een raamcontract af met je werkgever. Daarnaast sluit je per tewerkstellingsperiode arbeidsovereenkomst van bepaalde duur af.
Raamcontract
Het raamcontract is geen bindende arbeidsovereenkomst, maar een kader waarbinnen echte arbeidsovereenkomsten afgesloten moeten worden. Als je via een interimkantoor werkt, is zo'n raamovereenkomst niet verplicht maar wordt een gelijkaardige intentieverklaring opgesteld.
In de raamovereenkomst worden onder meer volgende elementen vermeld:
- De identiteit van de werknemer en werkgever
- De wijze waarop de werkgever een flexi-arbeidsovereenkomst zal voorstellen aan de werknemer
- De na te leven termijn tussen dit voorstel en het begin van de effectieve tewerkstelling
- Een korte omschrijving van de uit te voeren functie;
- Het flexi-loon
- De voorwaarde van de 4/5-tewerkstelling voor werknemers
Arbeidsovereenkomst van bepaalde duur
Voor de eigenlijke tewerkstelling wordt een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of tijdelijk contract afgesloten. Het betreft een gewone overeenkomst waarbij de algemene regels van toepassing zijn. Wat in het geval van een flexi-overeenkomst wel kan is dat deze arbeidsovereenkomsten elkaar onbeperkt mogen opvolgen.
Je arbeidsvoorwaarden volgen de regels van de sector bijvoorbeeld wat betreft het minimumloon (behalve horeca), overuren, flexibiliteit, ... Lees verder over je loon, syndicale premie, arbeidsduur en opzeg.
-
Ik heb een flexi-job. Wat moet ik weten over mijn loon en andere arbeidsvoorwaarden?
Voor je loon, arbeidsduur en andere arbeidsvoorwaarden moeten we kijken naar de sector waar je werkt en type contract (arbeidsovereenkomst bepaalde duur). Toch zijn er hier en daar belangrijke bijzonderheden als je een flexi-job hebt.
Loon
Als flexi-jobber moet je minstens het geldende minimumloon in je sector krijgen. Een uitzondering hierop is de horeca (PC302). Daar is er een apart minimumloon voor flexi-jobbers.
Je loon wordt aangevuld met alle vergoedingen, premies en voordelen die je werkgever normaal moet geven. Bij betaling van het flexi-loon moet meteen ook vakantiegeld betaald worden.
Het afgesproken loon mag niet hoger zijn dan 150% van het minimumloon.
Je betaalt als flexi-jobber geen sociale bijdrage of belastingen en krijgt dus je brutoloon netto. Opgelet wel: vanaf 2024 is deze vrijstelling voor werknemers beperkt tot 12.000 euro per kalenderjaar. Voor gepensioneerden is er (voorlopig) geen limiet.
Syndicale premie
Als lid van de vakbond heb je onder dezelfde voorwaarden recht op je syndicale premie. Hoe het precies zit, hangt af van de sector waarin je als flexi-jobber werkt. Neem contact op met ACV voor meer info!
Arbeidsduur
Voor wat betreft regels rond overuren, kleine en grote flexibiliteit, ... moet je kijken naar de afspraken of cao's in de sector waar je werkt.
Een uitzondering is de bekendmaking van uurroosters. Bij flexi-jobs geldt niet dat de werknemers een minimum aantal dagen op voorhand verwittigd moet worden. Zelfs de dag ervoor is toegestaan. De geldende uurroosters moeten ook niet in het arbeidsreglement opgenomen zijn.
Opzeg
Hiervoor gelden de regels van arbeidscontracten van bepaalde duur. In principe is een opzeg enkel mogelijk tijdens de eerste helft van het contract.
Werk je met een interimcontract? Dan gelden de regels voor interimcontracten. Check www.hetacv.be/interimunited.
-
Moet ik belastingen betalen op mijn flexi-loon?
Nee, voor flexi-jobs is er een fiscale vrijstelling en betaal je dus geen belastingen op je loon. Maar opgelet, als werknemer tot 12.000 euro per jaar verdienen. Tot dat bedrag zijn je flexi-loon en - vakantiegeld belastingvrij. Er wordt bijvoorbeeld geen bedrijfsvoorheffing ingehouden. Je hoeft ook niets te doen als je je belastingaangifte doet. Je brutoloon is tot die limiet dus gelijk aan je nettoloon.
Voor gepensioneerden is er voorlopig geen fiscaal plafond. Je inkomsten zijn altijd belastingvrij en kan onbeperkt bijverdienen. Check alle info over je pensioen en flexi-jobs. Let ook op als je bepaalde uitkeringen ontvangt, zoals bijvoorbeeld een inkomensgarantie (IGO).
Het flexi-loon, het flexi-vakantiegeld en de bijzondere werkgeversbijdrage van 28% zijn aftrekbare beroepskosten voor je werkgever.
Meer info over de fiscale vrijstellingen bij flexi-jobs vind je ook op de site van de FOD Financiën.
-
Hoeveel mag ik verdienen als flexi-jobber?
Als werknemer kan je in principe onbeperkt bijverdienen. Opgelet wel: verdien je meer dan 12.000 euro per jaar, houd er dan rekening mee dat je je fiscale vrijstelling belastingen en sociale zekerheid verliest. Vanaf die limiet betaal je dezelfde bedrijfsvoorheffing en sociale bijdragen als bij een gewoon loon.
Als gepensioneerde met een volledige loopbaan van 45 jaar of 65+ kan je onbeperkt bijverdienen. Hier gelden geen beperkingen.
Ben je jonger dan de wettelijke pensioenleeftijd én heb je een onvolledige loopbaan, dan mag je slechts beperkt bijverdienen. Het inkomen uit je flexi-job ziet men als een beroepsinkomen en rekent men mee bij de toetsing van de toepasselijke loongrenzen. Overschrijd je de loongrenzen dan kan je pensioenbedrag verminderd of zelfs tijdelijke geschorst worden. Lees verder.
Flexi-job en uitkeringen
Voor werknemers geldt altijd dezelfde voorwaarde van een tewerkstelling van minstens 80% voorafgaand aan de flexi-job. In principe kan iedereen, in gelijk welke situatie onder die voorwaarde aan de slag als flexi-jobber. Maar opgelet, in specifieke situaties of als je een uitkering ontvang, zijn er toch wel wat zaken waar je best rekening mee houdt.👇
Tip: neem als lid eerst contact met het ACV op om je situatie te bekijken!
-
Ik ben met pensioen en wil een flexi-job doen. Waar moet ik rekening mee houden?
Als werknemer kan je pas een flexi-job doen als je een hoofdactiviteit hebt en minstens voor 80% tewerkgesteld bent. Voor gepensioneerden geldt die voorwaarde uiteraard niet.
Maar wie is gepensioneerd?
Elk type pensioen uit de 1e pensioenpijler komt in aanmerking:
- Pensioen als ambtenaar, werknemer, zelfstandige…
- Pensioen op wettelijke pensioenleeftijd, vervroegd pensioen…
- Rustpensioen, overlevingspensioen…
- Pensioen ten laste van een Belgische of een buitenlandse pensioeninstelling…
Uitzondering: een overgangsuitkering wordt niet als pensioen beschouwd. Het gaat om de tijdelijke uitkering die je als overlevende huwelijkspartner krijgt wanneer je nog niet oud genoeg bent voor een overlevingspensioen.
Controle door RSZ
Voor de RSZ mag je een flexi-job uitoefenen als:
- Je de normale pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt: 65 jaar in 2024, 66 jaar vanaf 2025.
- Je de normale pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt hebt maar wel met vervroegd pensioen bent. Maar let op: je moet geregistreerd staan als gepensioneerde in het 2e voorafgaande kwartaal. Je moet dus minstens 1 volledig kalenderkwartaal met vervroegd pensioen zijn.
Opgelet dus: ga je vervroegd met pensioen, dan kan je vaak pas vanaf het 3e kwartaal na je pensioendatum een flexi-job starten. Werkte je in het referentiekwartaal nog minstens voor 80% dan kan je toch een flexi-job nemen.
-
Ik ben op SWT (brugpensioen). Kan ik een flexi-job doen?
Ja, in principe wel.
Als SWT-er moet je aan dezelfde regels voldoen en dus voorafgaand aan de flexi-job voor minstens 80% gewerkt hebben om onder een flexi-job te mogen doen. In die optiek zal je flexi-job in de praktijk van korte duur zijn.
Opgelet: heb je ook nog recht op een uitkeringen werkloosheid? Dan moet je de arbeidsdagen aanduiden op je controlekaart! Voor die dagen ontvang je geen uitkering werkloosheid. De aanvullende vergoeding SWT van je oude werkgever behoud je wel.
-
Ik ben werkzoekend. Kan ik een flexi-job doen?
Ja, als werkzoekende kan je toch voor een tijdje aan de slag als flexi-jobber. De voorwaarde is en blijft dat je voorafgaand aan de flexi-job tewerkgesteld was aan minstens 80%.
Verder moet je je controlekaart correct invullen: ook prestaties als flexi-jobber moet je op je stempelkaart aankruisen. Opgelet ook: je krijgt geen uitkering voor de momenten waarop je werkt.
Van zodra je niet meer voldoet aan de voorwaarde van 80% tewerkstelling in kwartaal T-3 kan je geen flexijob meer doen.
-
Ik ben tijdelijk werkloos. Kan ik een flexi-job doen?
Ja, je kan tijdens periodes tijdelijke werkloosheid beginnen of blijven werken als flexi-jobwerknemer. Maar dit heeft doorgaans wel invloed op je vergoedingen werkloosheid. Elke flexi-jobprestatie zal in rekening gebracht worden bij de berekening van je aantal daguitkeringen werkloosheid.
Zelfs al werk je maar 1 uur, je moet je flexi-jobprestaties altijd aanduiden op je controlekaart C3.2 A.
Impact op je uitkering
De impact op je uitkering werkloosheid verschilt naargelang de soort dag waarop je flexi-prestaties uitoefent:
- Vallen de flexi-prestaties op normale activiteitsdagen of dagen waarop je bij de normale hoofdwerkgever zou gewerkt hebben als er geen tijdelijke werkloosheid was, dan krijg je geen werkloosheidsvergoeding voor de uren tijdelijke werkloosheid op die dag. Je moet die prestaties aanduiden in rooster 1 van je controlekaart.
- Vallen de flexi-prestaties op normale inactiviteitsdagen, bij voorbeeld tijdens het weekend als je normaal enkel op weekdagen werkt? Dan verlies je in principe 1 dagvergoeding werkloosheid per flexi-jobdag. Je moet die prestaties aanduiden in rooster 2 van de controlekaart.
Uitzondering
Uitzondering: je verliest geen dagvergoeding werkloosheid voor de flexi-prestaties tussen het begin van de maand en de 1e dag effectieve tijdelijke werkloosheid in die maand.
Een voorbeeld:
- Je bent tijdelijk werkloos van 9 tot 25 juni en werkt geregeld op zaterdag gedurende 6u als flexi-job.
- De eventuele flexi-jobprestaties van 1 tot 9 juni hebben geen invloed op je uitkeringen werkloosheid. De prestaties van 10 tot 31 juni zorgen wel voor vermindering van de uitkeringen.
-
Ik neem tijdskrediet/thematisch verlof op. Kan ik een flexi-job doen?
Voorwaarden
Strikt genomen kan je tijdens periodes tijdskrediet werken als flexi-jobber. Voorwaarde is wel altijd dat je voorafgaand aan de flexi-job tewerkgesteld was aan minstens 80%.
Opgelet: als je een 1/5 loopbaanonderbreking neemt, dan kan je in het 3e en 4e daaropvolgende kwartaal geen flexi-job doen. Door je overstap van voltijds naar 4/5 is er een wachttijd.
Belangrijk ook is dat je de RVA verwittigt en dit aangeeft als nevenactiviteit. Ga zeker eerst ook na of er impact is op je RVA-uitkering!
Impact op je uitkering
Of je je uitkering kan behouden en in welke mate hangt af van je situatie. Er zijn 3 mogelijke situaties:
- Je begint tijdens een periode tijdkrediet/thematische verlof voor het eerst te werken als flexi-jobber. In dat geval verlies je vanaf die dag het recht op de RVA-uitkeringen en soms ook het recht op het tijdkrediet zelf. Je bent dan eigenlijk in een soort verlof zonder wedde.
- Je werkte eerder al als flexi-jobber en wil dit verderzetten tijdens de periode tijdkrediet in de privésector. In dit geval kan je de RVA-uitkering behouden als je:
- Al 12 maanden voor aanvang van het tijdkrediet werkte als flexi-jobber.
- EN je in de 12 maanden voor aanvang van het tijdkrediet elk kwartaal minstens 3 flexi-jobprestaties per kwartaal uitvoerde.
Bijkomende voorwaarden:
- Je mag die flexi-arbeid behouden, maar niet uitbreiden.
- Je mag maar een maximum aantal flexi-uren per kwartaal werken: namelijk het gemiddelde aantal flexi-uren tijdens de 12 maanden voor aanvang tijdkrediet, gedeeld door 4. Ga je boven dit kwartaalgemiddelde, dan verlies je je recht op uitkering en soms ook het recht op tijdskrediet.
- Je werkte eerder al als flexi-jobber en wil dit verderzetten tijdens de periode thematisch verlof (privé of openbare sector) of tijdkrediet in de openbare sector. In dit geval kan je je RVA-uitkering behouden als je:
- Al 3 maanden voor aanvang van het thematische verlof werkte als flexi-jobber.
- EN in de 3 maanden voor aanvang van het tijdkrediet al minstens 3 flexi-jobprestaties uitvoerde.
Bijkomende voorwaarden
- Je mag die flexi-arbeid behouden, maar niet uitbreiden.
- Je mag per kwartaal niet meer flexi-uren werken dan het aantal flexi-uren tijdens de 3 maanden voor aanvang van je loopbaanvermindering. Ga je daarboven, verlies je je de RVA-uitkering.
Tip: neem als lid eerst contact met het ACV op om je situatie te bekijken!
-
Ik krijg betaald educatief verlof/Vlaams opleidingsverlof. Kan ik een flexi-job doen?
Ja, als je voldoet aan basisvoorwaarde van een tewerkstelling van 80% voorafgaand aan de flexi-job.
Je flexi-job heeft ook geen verdere impact. Je kan bijvoorbeeld je gewoon loon cumuleren met je flexi-loon.
-
Ik ben langdurig ziek. Mag ik een flexi-job doen?
Heb je als werknemer nog altijd een lopend arbeidscontract, maar word je ziek dan mag je een flexi-job uitoefenen. Ook als de ziekte langdurig is, kan je een flexi-job doen.
Opgelet wel: contacteer altijd vooraf je ziekenfonds. Er gelden immers bepaalde voorwaarden voor de ziekteverzekering en je uitkering. Zo zal je dit op voorhand moeten aanvragen bij de adviserende geneesheer aanvragen als 'toegelaten activiteit'.
💡 Lid van het ACV?
Neem contact op om je specifieke situatie te bekijken!
Nog geen lid? Check onze lidmaatschapsvoordelen en sluit je aan.
More Info
- Flyer ''Denk je aan een flexi-job?'' (pdf)
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer
-
Militant?
- Ga een kijkje nemen op www.hetacv.be/militant en consulteer er de Wegwijzer Sociale Wetgeving(login nodig)
- Lees Vakbeweging digitaal
- Ontdek ook het aanbod van De Vormers.
💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt. Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇
PC 311-Grote kleinhandelszaken
Hieronder vind je de sectorafspraken voor PC 311, het paritair comité van de grote kleinhandelszaken, die via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn afgesloten. Aanvullende afspraken zijn mogelijk op ondernemingsniveau, maar moeten minstens gelijk zijn aan de bepalingen van de sectorafspraken.
Flexijobs in de sector
- Je werkgever mag mensen met een flexi-job inzetten. Die collega’s werken meestal minstens 4/5e bij een andere werkgever en doen dus een flexi-job als bijverdienste. Gepensioneerden mogen echter ook een flexi-job doen.
- Wij zijn als vakbond geen voorstander van flexi-jobs. We geven er de voorkeur aan om vaste collega’s meer uren te geven of tijdelijke collega’s vast in dienst te nemen.
Verloning bij flexi-jobs
- Het flexi-loon bedraagt minimaal netto €10,28 per uur (€9,55 + €0,73 aan vakantiegeld).
- In tegenstelling tot bij een gewone job krijg je dus achteraf geen apart vakantiegeld.
Op zoek naar meer sectorale informatie?
- Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 311.