ACV naar Grondwettelijk Hof tegen ontslagdecreet
Het nieuwe ontslagdecreet voorziet dat de statutairen bij de lokale overheden vanaf 1 oktober vorig jaar onder de ontslagregeling voor de contractuelen vallen en dat de arbeidsrechtbank bevoegd is bij geschillen. ACV Openbare Diensten stapt nu, samen met ACOD en verschillende belanghebbende leden naar het Grondwettelijk Hof.
Christoph Vandenbulcke, nationaal secretaris bij ACV Openbare Diensten: “Het gaat om een principiële kwestie met een ruimer belang. Deze regeling verlaagt het beschermingsniveau van de statutaire medewerkers en rammelt ook op juridisch vlak. Voor alle duidelijkheid: we zijn niet tegen de mogelijkheid om iemand te ontslaan die niet voldoet. Die mogelijkheden bestonden ook al voor het ontslagdecreet: tucht voor bepaalde gedragingen en beroepsongeschiktheid voor wie niet functioneert. Maar die mogelijkheden waren verbonden aan voorwaarden en waarborgen. En die zien we nog nauwelijks terug in het nieuwe ontslagdecreet.”
Daarmee wordt de bescherming van het personeel tegen politieke beïnvloeding en willekeur verder afgebouwd. Dat terwijl ACV Openbare Diensten bij een bevraging in 2018 vaststelden dat 28% van het personeel ongeoorloofde politieke inmenging ervaart.
Christoph Vandenbulcke: “Door dit nieuwe ontslagdecreet worden sociale rechten geschonden en daartegen gaan we in het verweer. Uiteindelijk heeft de burger recht op een kwalitatieve en onpartijdige dienstverlening. Dit kan volgens ons best gegarandeerd worden door medewerkers die ontslagbescherming genieten.”
Ook juridisch-technisch gaat het ontslagdecreet veel te kort door de bocht. Vlaanderen gaat buiten haar bevoegdheden, schendt het gelijkheidsbeginsel en bouwt de sociale bescherming van overheidspersoneel zo sterk af dat het in strijd is met de grondwet.